En del av

Johanna Bladh ammade i TV4 – reaktionerna hon fick

30 mar, 2023 
Hannah Bergroth
johanna bladh

Att småbarnsmamman och Motherhood-profilen Johanna Bladh, 29, ammade sin dotter i direktsändning har skapat stora och hetsiga diskussioner.
– De har skrivit så hemska saker. Vissa har till och med jämfört det med att bajsa, säger Johanna.

Annons

Att få gå igenom en graviditet är för de flesta en mysig tid. De flesta kan njuta av att se magen växa och det som händer.

6 saker som händer med kroppen efter en graviditetBrand logo
6 saker som händer med kroppen efter en graviditet

När Motherhood-profilen och journalisten Johanna Bladh, 29, blev gravid med dottern Sigrid drabbades hon av extremt illamående, hyperemesis gravidarum.

– Det är som magsjuka, fast det håller på i månader. För mig har det inneburit att bli inlagd på akuten med dropp för att jag spytt så mycket. Även om det nu börjat lätta, så var det extremt tuffa månader för mig. Som att vara helt däckad i svår matförgiftning, har hon berättat i en tidigare intervju med Motherhood .

Johanna Bladh i Nyhetsmorgon

I veckan blev Johanna inbjuden till Nyhetsmorgon för att dela med sig av sin erfarenhet kring sitt illamående – något som hon såg fram emot.

Annons

– Jag tycker alltid att det är viktigt att vara med och diskutera kvinnofrågor och i det här fallet vården för kvinnor i Sverige under och efter en graviditet, säger Johanna när Motherhood når henne.

Johanna Bladh
-

Johanna med dottern Sigrid, 6 månader.

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo Gustav, en dotter som föddes i september 2022 och hela min fantastiska lilla Instagram-familj!

Bor: Södermalm, Stockholm.

Gör: Jobbar med media.

Följ: @johanna.bladh

Johanna har varit med i direktsänd tv tidigare, men för dottern Sigrid var det första gången.

– Jag var väl lite nervös eftersom man aldrig vet hur ett barn kommer bete sig. De styrs ju av sina känslor, det går inte att förbereda ett så litet barn, de måste få vara precis som de är! Om de blir trötta eller övertaggade så måste de få vara de.

Under intervju upplevde Johanna det som att Sigrid vill ha närhet och trygghet – och då valde Johanna att göra det som funkar bäst för dem, nämligen att amma.

– Amning är den bästa metoden för att lugna just min bebis.

Ammade i direktsändning - reaktionerna hon fick

Där och då tänkte Johanna inte så mycket mer på det, för henne är amning så naturligt.

Annons

– Eftersom det inte är en grej för mig om någon ammar så hade jag heller inte funderat vad som skulle hända om jag behövde göra det i tv, säger Johanna och fortsätter:

– Jag vet ju att vissa har åsikter om amning, men jag blev chockad över att det blev så här många reaktioner!

Johanna berättar att hon blivit överröst av kommentarer efteråt. Människor som skrivit att hon borde ha ammat innan hon gick in i studion och att amning inte är något som ska göras i direktsändning.

– De har skrivit så hemska saker! Vissa har till och med jämfört det med att bajsa!

Vilka är det som blivit så upprörda?

– Det är blandat unga och äldre, men många kvinnor.

Några av många kommentarer Johanna fått ta emot.

Johanna är förvånad över att det blev en sådan storm med kommentarer och hat, och menar att det är svårt att säga varför folk är så upprörda.

– Det handlar väl om att kvinnans kropp inte får vara fri, den ska skylas i vissa sammanhang och visa i andra – men det ska styras av samhället, inte av kvinnan själv.

Annons

”Det är jobbigt att bli så omdiskuterad och synad i sommarna”

Nu har det gått några dagar sedan händelsen och Johanna säger att det varit jobbigt att läsa och ta emot kritiken – hon ville bara ge sin dotter trygghet och närhet i den nya miljön de faktiskt var i.

– Jag blir så klart skitledsen när jag ser vad alla skrivit. Särskilt när människor ska kommentera och diskutera mitt föräldraskap. Ingen pappa som matat sitt barn med en klämmis i sändning skulle ifrågasättas för sitt föräldraskap.

Hur har du mått de här senaste dagarna?

– Jag känner mig lite överkörd om jag ska vara ärlig. Det är jobbigt att bli så omdiskuterad och synad i sömmarna för något jag inte tänker på. Detta är ju ingen debatt, jag har gått in i studion för att prata om det jag vill prata om – det vill säga hyperemesis, säger Johanna och fortsätter:

– Men nu har det börjat handla om huruvida jag verkligen ”behövde” mata mitt barn, om jag ska amma så ofta som jag gör eller om jag borde lämnat henne hemma.

Johanna berättar att hon också har fått mycket kärlek. Hennes instaposter har delats av tusentals följare och det är många som hejat och skrivit fina inlägg.

– De skriver bland annat att jag inspirerar andra till att våga amma var och när man vill.

Om man vill se något positivt med den här händelsen, vad hoppas du att den ska leda till?

– Att vi börjar normalisera amning mer, överallt!

Foto: Privat, TV4

Annons