En del av

Johanna Bladh hyllar mammakroppen efter förlossningen

22 sep, 2022 
Hannah Bergroth
Johanna Bladh äter frukost med bebis i famnen

Det är inte konstigt att en kropp förändras efter en graviditet och förlossning – den har ju burit det finaste du har! För knappt tre veckor sedan fick Instagram-profilen Johanna Bladh sitt första barn och uppmanar nu alla att skippa utseendehetsen.
– Vi behöver hylla mamma-kroppen, säger hon.

Annons

Efter flera års längtan blev Instagram-profilen Johanna Bladh äntligen gravid, något som visade sig vara allt annat än glitter och ballonger. I en tidigare intervju har Johanna berättat om dagarna som kantades av illamående och kräkningar, och det fortsatte ända till i princip beräknat datum.

I september födde hon sin och sambon Gustavs dotter och lyckan är stor – äntligen får de uppleva att bli föräldrar och mysa i den omtalade bebisbubblan. När Motherhood når Johanna har hon varit mamma i knappt tre veckor.

– Jag mår äntligen SÅ himla bra! Det var lite turbulent direkt efter förlossningen eftersom jag drabbades av en bröstinflammation, fick feber och fick besöka akuten. Men nu mår jag äntligen bättre i kroppen och kan njuta av bebisbubblan här hemma, säger hon.

Se också: 9 peppande bilder och citat om mammakroppen

9 peppande bilder och citat om mammakroppenBrand logo
9 peppande bilder och citat om mammakroppen

Johanna Bladh om första tiden som mamma

Johanna beskriver den första tiden som omtumlande och överraskande. Hon trodde inte att kroppen skulle kännas så mör som den faktiskt gör. Nu kan hon hålla med om det folk säger, när de jämför en förlossning med att springa ett maraton.

Annons

– Efter förlossningen var varenda muskel i kroppen var helt slutkörd. Jag hade svårt att sitta, gå och att orka mer än en sak per dag. Det var verkligen påfrestande fysiskt, särskilt eftersom jag även drabbades av en bröstinflammation. Men tids nog kommer energin tillbaka och det är okej att få känna sig helt slut i början. Det är kanske meningen någonstans, att man bara ska ligga hemma och mysa och vila de första veckorna.

Johanna Bladh

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo Gustav, en dotter som föddes i september 2022 och hela min fantastiska lilla Instagram-familj!

Bor: Södermalm, Stockholm.

Gör: Jobbar med media.

Följ: @johanna.bladh

Att få barn är en omställning och alla har en bild om hur den första tiden kommer bli. Johanna medger att hon nog trodde att det skulle vara som vanligt efter förlossningen.

Men grejen är att livet inte alls är som vanligt.

– Man har fått barn. Och därför är det kanske inte så konstigt att livet känns annorlunda. Det SKA vara annorlunda.

Hon berättar att hon behövde tid för att hitta familjens nya rutiner, att veta hur man ska göra med vagnen, vad som händer om bebisen skriker och att få amningen att fungera. Det är ju så mycket man som nybliven mamma måste lära sig.

Annons

– På så vis var den första tiden verkligen inte som jag tänkte mig, men det är inget dåligt. Tvärtom – det har varit helt ljuvligt att få vara i den här bubblan och treva sig fram i en ny tillvaro med en ny familjemedlem.

”Tiden går så långsamt och jag älskar det! Vi går runt och kramas, ammar och bär i sjal. Och bara är. Precis som det ska vara – inga krav eller måsten”, säger Johanna om den första tiden.

”Varenda bristning är ett bevis på att jag fick förmånen att bära och föda min dotter”

På Instagram är vi vana att se Johanna lyfta och hylla kvinnokroppen precis så som den är.

– Jag växte upp med att hata min kropp, och det vet jag att jag inte var ensam om att göra. Jag vill göra allt jag kan för att normalisera helt normala saker som hårväxt, celluliter och finnar, säger hon och fortsätter:

– Om jag kan få en enda ung brud att känna sig mer bekväm i sin kropp så är jag evigt lycklig. Vi lever i ett samhälle där vi hela tiden matas med ett skevt skönhetsideal och jag tror det är viktigare än någonsin att visa en annan sida – det där som man ofta redigerar bort eller väljer bort att ladda upp.

Annons

Det här är något du fortsatt med nu även efter förlossningen?

– Ja! Jag har matats med reklam på sociala medier för att ”komma i form” efter förlossningen... hur skevt är inte det? Det finns ett otroligt stort fokus på mamma-kroppen, det ska inte synas att man varit gravid eller fött barn. Det tycker jag är skevt. Jag ser ju ut som jag gör, och jag har fullt upp med att hitta min roll som mamma i ett nytt liv. Jag tycker vi behöver hylla mamma-kroppen istället! Varenda bristning är ett bevis på att jag fick förmånen att faktiskt bära min dotter i magen och föda henne. Jag älskar mina bristningar!

Johanna berättar att hon har fått otrolig respons på sina inlägg. Det är många följare som känner igen sig i det Johanna ifrågasätter och tycker det är skönt att se en annan bild av post-partum kroppen än vad man kanske är van att se.

– Senast i dag fick jag ett meddelande från en följare som födde barn för sex veckor sedan och skrev ”Tack, tack, tack för att du visar din mage som den ser ut efter förlossningen. Jag har ångest över hur min kropp ser ut efter graviditeten men mår såå mycket bättre av att se att det inte bara är jag”. Hur fint?!

Annons

Det är på tiden att visa verkligheten, menar Johanna.

Många tycker att det kan vara skönt att se andra personer som man kan identifiera sig med, som gått igenom samma sak och kanske också fått förändringar på sin kropp som man funderar över.

– Det ligger redan så otroligt mycket press och krav på mammor idag, det sista vi behöver är utseendehets också. Ingen påpekar hur en maratonlöpare ser ut efter hen passerat mållinjen. Att man fött ett barn är en otrolig prestation och det räcker gott och väl, avslutar Johanna.

Foto: Privat/Instagram

Annons