En del av

Papporna Johan och John om när andra dottern kom till familjen

28 jan, 2022 
Lovisa Svedlund
Johan Larsson och John Valencia
När Miriam, 4, fick frågan om hon ville ha ett syskon var svaret först "nej tack" – men hon mjuknade snabbt. Papporna Johan Larsson och John Valencia har blivit tvåbarnsföräldrar sedan de nyligen välkomnat lilla Astrid till familjen.
– Häromdagen tog Astrid sitt första steg och då blev Miriam jättestolt, säger Johan.
I en stor intervju med Motherhood berättar de mer om nya familjevardagen och varför de älskar att dela med sig av den på sociala medier.
Annons

Miriam lutar sig fram mot sin pappas öra, ler och viskar:

– Jag älskar dig till månen och tillbaka.

Han viskar tillbaka.

– Och jag älskar dig till månen och tillbaka.

– I dag är det fredag, viskar Miriam igen.

– Ja, så imorgon får man äta godis!

Ljudet fångas upp i den lilla mikrofonen som Johan satt på sin t-shirt inför intervjun.

Det står Valencia på dörren till lägenheten vid S:t Johannes kyrka i centrala Stockholm. Här, i huset på innergården, bor Johan och John med sina döttrar Miriam, 4,5, och Astrid, 1 år.

Video: Se stora intervjun med familjen här

Motherhood möter: Papporna Johan och JohnBrand logo
Motherhood möter: Papporna Johan och John

I några år var Miriam ensambarn i familjen – inte utan att styra och ställa lite berättar Johan. Men nu har han och John blivit tvåbarnspappor efter att även lilla Astrid anlänt till dem.

Annons

– Det är verkligen fullt ös från morgon till kväll. Men det är helt fantastisk, säger Johan.

– Ja verkligen, fyller John i och fortsätter:

– Det är precis så annorlunda som folk säger. Man tänker att det är dubbelt så mycket av allting och det är det verkligen. Men det är också dubbelt så fantastiskt!

Blivit tvåbarnsföräldrar

Johan och John är för många kända från sitt populära instagram-konto Pappapappadotter. De startade kontot 2019, drygt ett år efter att de blev familjehem, och så småningom vårdnadshavare, till Miriam.

För några månader sedan kom också dottern Astrid till familjen. Hennes biologiska mamma behövde av olika anledningar hitta en ny familj till Astrid att växa upp i, och sträckte själv ut handen till paret.

John och Johan med döttrarna Astrid och Miriam
John och Johan ska gifta sig till våren. Foto: Julia Berg

Efter flera träffar med Astrid och hennes mamma – och utredningar hos socialtjänsten och familjerätten – är de nu i sluttampen av processen att göra en nationell adoption.

Annons

Det har hela tiden varit viktigt för John och Johan att prata med Miriam om beslutet att ta emot ett syskon, berättar papporna.

– Miriam var med första gången vi fick träffa Astrid, så att hon skulle känna att hon var med på tåget. Vi ville att hon skulle vara med på resan så mycket som möjligt, säger John och fortsätter:

– I vanliga fall när man bildar familj biologiskt är det ofta en växande mage och då kan man förstå att man ska få ett syskon med tiden. Men här var det ju inte så.

Familjen Larsson Valencia

Familjen: Johan, 40, John 36 och döttrarna Miriam, 4,5 och Astrid, 1 år.

Gör: John och Johan jobbar inom PR och marketing

Bor: Stockholm

Följ: @pappapappadotter på Instagram

Ville vänta tills det kändes rätt

Papporna väntade länge med att tänka tanken på ett syskon. Tillsammans med Miriam hade de växt som familj och blivit en stark trio.

– Allt var så fantastiskt med Miriam. Hon hade verkligen acklimatiserat sig och kommit in i den här familjen. Vi ville vara försiktiga med något som skulle störa hennes i det, säger Johan.

John fyller i:

– Ja, så vi var noga med att fråga Miriam först om hon ville ha ett syskon. Först sa hon ”Nej, tack”. Men sen frågade vi en gång till och då sa hon att hon jättegärna ville.

Annons

Nu njuter Johan och John av att se systrarnas relation växa.

– Sen Astrid kom har Miriam blivit väldigt omhändertagande och ska visa henne saker hela tiden. Astrid håller precis på att lära sig gå, häromdagen tog hon sitt första steg och då blev Miriam jättestolt. Hon springer efter henne och säger ”Åh, nu såg jag två steg till, nu ser jag tre steg! Pappa, pappa, kolla hon är så duktig!”, säger Johan.

Fyraåriga Miriam har rört på sig i soffan en stund och vill gå till sitt rum. John följer med.

Det är fredag eftermiddag och då brukar hon vara extra trött, berättar Johan. Hon går på balett och simning i veckorna, så när helgen kommer gäller det mest att hämta kraft. Fredagskvällarna som småbarnsförälder är annorlunda jämfört med hur de var innan barn, konstaterar han.

Miriam och Astrid
Papporna ville vänta med att tänka på syskon tills Miriam acklimatiserat sig i familjen. Foto: Hampus Forssander

John kommer tillbaka men snart är det Astrid som börjar skruva på sig. Han går till köket och hämtar en burk med trekantiga kex. Astrid välter nästan ut allihop i sammetssoffan men lägger ner huvudet och vilar när hennes pappa hämtat välling istället.

Annons

– Astrid sover nästan inget på dagen till skillnad från hur Miriam var i den här åldern. Det här är första gången hon sover idag, säger Johan till John.

Papporna är vana vid att ratta flera uppgifter samtidigt. Just nu har de Astrid hemma under dagarna men jobbar ändå heltid båda två. De driver bland annat företag inom PR och marketing, medverkar i poddar och, utan att vilja kalla sig influencers, driver de instagram-kontot med stories och inlägg dagligen.

Snabbt är de tillbaka i samtalet.

– Vi startade ju kontot just för att visa att alla familjer ser olika ut och att det absolut inte är något konstigt att vara två pappor till två döttrar. Och jag måste ändå säga att 99,9 procent av alla kommentarer och meddelanden vi får är positiva. Vi får över tusen privata meddelanden om dagen, där alltifrån mammor till mormödrar berättar sånt som att de har en son som är homosexuell eller ett barnbarn eller så, säger han och fortsätter:

Annons

– Många säger att de tycker det är fint att vi delar med oss. Att det ger hopp till deras barn eller barnbarn att känna att de också kan bilda familj.

En helg hos familjen Larsson Valencia

Fredag:

Vila efter jobb och förskola. Snacks framför tv:n där familjen tittar på Idol eller Talang.

Lördag:

Sovmorgon för Johan och Miriam. Astrid och John går upp tidigt. På förmiddagen blir det lugn och ro, och lek hemma. På dagen träffar familjen kompisar, gör något ute, går på museum eller Skansen.

Söndag:

Känner lugnet hemma och går och leker i en park. Träffar vänner eller familj på lunch eller brunch.

Paret berättar att de också fått meddelanden från andra ofrivilligt barnlösa som tack vare kontot vågat tro på, och lyckats, bilda familj.

Det blir en viktig drivkraft i att vilja dela med sig av vardagen.

– Vår vardag ser troligtvis ut som alla andras och det är inte alls något annorlunda för att vi är två pappor. Många kan ha en bild av att det skulle se ut på ett annat sätt hos oss för att vi är två män – men det är ju precis samma sak som pågår här hemma. Det är samma diskussioner, argumentationer, samma trots som vi bemöter på troligtvis exakt samma sätt som alla andra familjer, säger John.

Pratar om könsroller med döttrarna

Papporna tycker också att det är viktigt att ta upp ämnet om könsroller. De berättar att det kommit naturligt att prata mycket med Miriam om olika sätt att bilda familj.

Annons

– Vi pratar mycket om att hon har två pappor eftersom det är uppenbart. Hon har kommit till den åldern nu, när jämnåriga kamrater uppmärksammar det. Ibland händer det att jag hör att de frågar om hon inte har någon mamma och sådana saker. Men Miriam är väldigt bekväm med sin situation och känner till den väldigt väl. Så hon svarar precis så som hon vill. Hon kan ju välja lite sin egen sanning, förklarar John och fortsätter:

John och Johan med Astrid och Miriam
Att vara tvåbarnsförälder är dubbelt så slitsamt – men också dubbelt så fantastiskt, säger John. Foto: Hampus Forssander

– Vi har varit väldigt transparenta och öppna så hon ska veta att hon har tillgång till allt och inget är hemligt för henne. Vi vill självklart att barnen ska bli trygga i sin situation. Dels att vara icke-biologiska barn men också att ha två pappor. Därför försöker vi ta de här samtalen precis bara för vad de är.

De har också behållit en nära relation med Miriams biologiska släktingar och hörs ofta med både hennes farmor och mormor. Att få lära känna Astrid ännu bättre och fortsätta bygga på familjens band är något både John och Johan ser fram emot nu.

– Vi gifter oss också nu i maj, så hela familjen kommer bli familjen Valencia. Det är också en sak som kommer knyta oss närmre varandra. Det ser vi fram emot, säger Johan.

Annons