En del av

Flora, Kai – och andra namn inspirerade av äventyr och uteliv

27 jun, 2022 
Hannah Bergroth
mamma och barn utomhus i solnedgång
Namn som betyder något särskilt – visst är det något extra. Gillar du och din partner att hänga mycket utomhus? Då ska ni kolla in den här listan. Här är 10 barn som har någon slags koppling till äventyr och uteliv.
Annons

Att välja till sitt barn är roligt, men kan också vara riktigt svårt.

Gillar du och din partner att upptäcka nya platser? Föredrar ni äventyr och uteliv framför serier i soffan? Då kanske det vore en idé att ge barnet ett namn som får symbolisera ert stora gemensamma intresse.

Se också: 10 speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekat

Speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekatBrand logo
Speciella namn som Skatteverket godkänt eller nekat

10 äventyrliga barnnamn

Kärt barn har många namn – och vilket namn man väljer till sin lilla älskling är personligt. Men visste du att det kan finnas en vacker symbolik bakom våra vanligaste namn? Här är 10 namn med friluftskänsla.

  • Amelia

Flicknamnet Amelia förknippar många med tidningsdrottningen Amelia Adamo, men de senaste åren har man även sett att allt fler får det här vackra namnet. Amelia, med sitt latiniserade tyska ursprung, betyder ”flitig” och ”strävsam”.

Annons
  • Everett/Ewerett

Everett eller Ewerett betyder ”modig” och ”vildsvin”. Det är ett klassiskt förnamn som funkar både för män och kvinnor. Namnet är ursprungligen ett efternamn som kommer från förnamnet Everard, som i sin tur betyder ”stark som en vild galt”.

  • Flora

Ett flicknamn som blir allt mer populärt här i Sverige är Flora. Ett tvåstavigt namn som betyder ”som en blomma” eller ”blommande”. Ja, tydligare utomhuskänsla kan det väl inte bli?

  • Kai

Kai är ett enstavigt namn med en lång historia. På hawaiinska betyder namnet ”hav”, medan på japanska är det ”stort vatten”. I Finland är Kai ett vanligt pojknamn, medan internationellt används det som unisexnamn.

  • Mason

Mason har länge varit ett populärt efternamn runt om i världen, men nuförtiden får fler bebisar det som tilltalsnamn. Traditionellt ges namnet till ”en som arbetar med sten” och man tror att namnet kommer från det franska ordet maison, som betyder ”hus”.

  • Marina

Flicknamnet Marina är av latinskt ursprung och bildat av ordet mare – som betyder ”hav”. Ja, man skulle kunna säga att Marina betyder i stort sett ”kvinna från havet”.

Annons
  • Morgan

Morgan är ett namn som i engelskspråkiga delar av världen används av framför allt kvinnor. Det sägs att namnet, med keltiskt ursprung, kommer från det gamla walesiska ordet morcant, som betyder ”havscirkel” – eller irländska Muirgan, som betyder ”född av havet”.

  • Remy

I Sverige är Remy ett rätt så ovanligt namn, men på andra sidan Atlanten är det helt tvärtom. Remy betyder ”åkare” eller ”roddare”. Namnet har ett franskt ursprung och ibland kan det dessutom stavas Remi, som är en mytologisk fiskgud.

  • Rio

När man läser namnet Rio tänker man främst på den nästa största staden i Brasilien, Rio de Janeiro. Men Rio är även det portugisiska och spanska ordet för ”flod”.

  • Stella

Ofta används namnet som ett smeknamn för Esther eller Estelle, men funkar givetvis lika bra som det är. Stella betyder ”stjärna” och är ett bra namn för en framtida friluftskvinna och stjärnskådare.

Källa: svenskanamn.se, babycenter.com

Foto: TT

VIDEO: Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022Brand logo
VIDEO: Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022
Annons