En del av

Därför ska kvinnor slappa direkt efter jobbet – stressnivån högre än männens

21 mar, 2022 
Lovisa Svedlund
kvinna som vilar

Kvinnors stressnivå ökar på eftermiddagens medan mäns minskar redan innan de slutat jobbet, visar en dansk studie. Läkarens råd till mammor och kvinnor: Släng dig på soffan och kräv att få ligga där en stund för att varva ner på riktigt.

Annons

Mäns stresskurva börjar luta nedåt redan i slutet av arbetsdagen, innan jobbet avslutats och de kommer hem. För kvinnor är det tvärtom. Stressen trappas upp och håller i till läggdags.

Se också: Därför borde en arbetsdag alltid börja klockan 10

Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10Brand logo
Därför borde alltid en arbetsdag börja klockan 10

Det visar en dansk studie där forskare testade mäns och kvinnors urin före och efter att de kom hem från jobbet. Hos männen såg forskarna att stressen minskade när dagen tog slut, medan den istället ökade hos kvinnorna. Först vid klockan 22-23 på kvällen minskade stressnivån i kroppen hos kvinnor.

Tillåts inte vara i nuet – vare sig hemma eller på jobbet

Dessutom visar undersökningen att fler kvinnor än män läser jobbmejl på kvällen. I högre grad tänkte också kvinnorna på jobbet på fritiden när de var hemma – och på hemmets arbetsuppgifter när de var på jobbet.

Läkarens råd: Vila när du kommer hem

På stresskliniken där den danska överläkaren Ane Marie Thulstrup jobbar vid Århus universitetssjukhus var det, när studien gjordes för ett par år sedan, 80 procent fler kvinnor än män som hade stressproblematik i sin vardag.

Annons
Så stor är skillnaden i hur man ser på vår möjlighet till avkoppling

Anledningen? Kvinnor tar, på ett statistiskt plan, större ansvar för sysslor kring barn och familj. Såsom städning, handling, matlagning och administrationen kring familjemedlemmar och hemmet. Därmed fortsätter de i högre grad hålla igång när de kommer hem, till skillnad från männen som tydligare går in i viloläge.

Att kvinnor har större ansvar för det obetalda arbetet hemma gör därmed att de "dubbeljobbar" i högre grad än männen.

Mönstret finns inte bara i Danmark utan siffror från Sverige visar på samma vis att kvinnor lägger ned långt mycket längre tid på sysslor i hemmet än män under en vecka.

Så vad är överläkarens ordination till kvinnor och mammor?

Lägg dig på soffan så fort du kommer hem, så att din vila, stressminskning och sänkning av puls blir prioriterad först. Med en mer jämställd fördelning av arbetssysslorna därhemma borde det enligt läkaren, inte vara någon omöjlighet.

Höga kortisolnivåer är i sig enormt påfrestande för kroppen och kan leda till en lång rad sjukdomstillstånd, förklarar hon. Bland annat fetma, hjärtproblem och sömnproblem. Det sistnämnda kan leda till nedsatt immunförsvar.

Källor: MåBra, kurera.se

Foto: TT

Annons