En del av

Lina, 35, fick en tredje gradens bristning under sin förlossning

20 apr, 2022 
AvHannah Bergroth
lina kellberg
Många är oroliga för att de ska drabbas av någon skada under eller efter förlossningen. För tre månader sedan födde Lina, 35, sitt och flickvännen Hannas första barn. Trots förberedelser hände det som Lina var orolig för, nämligen att hon skulle drabbas av en förlossningsskada. Här berättar hon om vad som hände, vården hon fick och hur hon mår idag, tre månader senare.
Annons

Du går där med en färdigbakad bebis i magen. Snart sätts förlossningen igång. Förväntningar, en enorm nyfikenhet om den där lilla personen och så kanske en gnutta oro. Hur kommer det att kännas?

Oavsett om det är din första förlossning eller inte är det ändå spännande. Du har längtat, laddat, preppat och förhoppningsvis hunnit förbereda dig på den största dagen i ditt liv.

För ett tag sedan pratade Motherhood med paret Lina och Hanna. De väntade sitt första barn och såg fram emot att bli tre. Några veckor efter vår intervju födde Lina parets son, Sid. I förlossningsbrevet hade paret skrivit sin oro kring att Lina skulle få skador. Trots förberedelser och prat med med barnmorskor hände det och så snart Sid var ute konstaterades det att Lina hade fått en tredje gradens bristning. Här är hennes historia.

Se också: Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningar

Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningarBrand logo
Förlossningsskador - de fyra vanligaste graderna av bristningar

Här berättar Lina om dagen då Sid föddes, förlossningsskadan, hjälpen hon fick på plats och hur hon ser på händelsen nu tre månader senare.

Annons

Småbarnsmamman Lina Kellgren om förlossningen och förlossningsskadan

Hej Lina! Kan inte du ta med oss den där dagen när förlossningen startade. Hur märkte du att något var på gång?

– Samma kväll som värkarna satte igång ville jag gå och lägga mig kl. 19. Då förstod Hanna att den var på gång, medan jag nog bara tänkte att jag var lite extra trött. Med det sagt har jag känt på mig under hela graviditeten att han skulle komma innan BF och jag hade också haft som molande mensvärk dagen innan och samma kväll.

Hur skulle du beskriva din förlossningsupplevelse?

– På ett sätt var den nog som vi och jag tänkt oss men samtidigt absolut inte. Jag hade nog inte kunnat föreställa mig den otroliga fysiska smärtan som kom med krystningarna framför allt. Sen blev jag helt chockad över att värkarna blev så intensiva och täta från sekund 1, emellanåt kom värkarna varje 30 sekund/1 minut.

Åh, wow!

– Sen hur man blir nästan som hypnotiserad när barnet väl är ute och man inte känner någon smärta var också helt revolutionerande för mig, och det absolut mest fantastiska jag varit med om. Dock kom smärtan efter att bedövningen från operationen gått ur min kropp och veckorna framåt som en chock. Jag hade verkligen inte förstått hur mycket smärta man kan uppleva post partum.

Annons

Lina Kellgren
x

Lina Kellgren

Ålder: 35.

Familj: Flickvännen Hanna Pettersson, 31 år och sonen Sid som föddes i januari 2022.

Bor: Fruängen, Stockholm.

Gör: Marknadschef, men är nu föräldraledig.

När du säger operation, var det en förlossningsskada du fick?

– Ja, en tredje gradens bristning. Det var det enda jag var orolig över kopplat till min förlossning, och också något jag skrivit om i mitt förlossningsbrev. Men jag blev överraskad över hur jag inte kände smärtan alls, och då menar jag väl efter förlossningen och innan jag opererades.

Hur kändes det när du fick informationen om din skada?

– Jag förstod ingenting. Jag hade så mycket adrenalin och var så besatt av att titta på min bebis att det som läkaren berättade för mig inte alls gick in. Jag var liksom så optimistisk och kände att så länge Sid är här så kommer allt annat lösa sig, allt annat var bagateller i jämförelse.

Lina Kellgren och sambon Hanna Pettersson
Paret Hanna och Lina precis när Sid hade kommit till världen. Foto: Privat.

Vad skönt. Upptäcktes skadan direkt?

– Barnmorska upptäckte det, men tänkte först att det var en andra gradens skada. Då kallades överläkaren in och han bekräftade att det var en svårare bristning och att jag behövde tas iväg till operationssalen direkt.

Annons

Vad fick du för hjälp?

– Fantastisk hjälp, vår barnmorska var med under hela operationen och höll min hand. Dagen efter kom en fysioterapeut till vårt rum på BB och beskrev mer ingående vilken eftervård jag skulle få. Det kom även två barnmorskor som visade bilder och beskrev i detalj vad för bristning jag fått, det betydde mycket för mig. En annan av barnmorskorna på BB var så omhändertagande och försäkrade mig om att allt skulle bli bra när hon såg hur berörd och ledsen jag var, det glömmer jag aldrig.

Så fint att höra. Nu har det gått två månader sedan det hände. Får man fråga hur du mår idag?

– Idag mår jag mycket bättre! Jag är så stolt över att min kropp klarat av att bära ett barn, leverera det och nu värna om det. Alla mina kroppskomplex som jag haft genom åren är bortflugna, nu vill jag träna bara för att få känna mig stark och må bra.

Idag menar Lina att hon mår bra. Här med sonen Sid i famnen. Foto: Privat

Är du nöjd med vården du fick?

– JA! Vad hade jag gjort utan dem som jobbar där? Som dagligen sliter och ändå bemöter en med så mycket respekt, omvårdnad och värme – de är helt otroliga!

Annons

Vad skulle du vilja säga till den som fått en förlossningsskada?

– Hur mycket man än tror att man kommer ha skador för livet, så blir det bättre. Kroppen är helt otrolig när det kommer till att återhämta och reparera sig. Inget är för evigt och ta en dag i taget. Men var också transparent med din barnmorska och de på BB om hur du mår och hur ont du har.

Foto: Privat

Så söker du hjälp för en förlossningsskada, till exempel framfall eller bristningar

Det kan ta veckor, månader och upp till ett år innan din kropp läkt helt efter en förlossning. Om du upplever att du har bestående problem har du rätt att få hjälp. Hit kan du söka dig:

  • Sök hjälp på vårdcentralen, barnmorskemottagning eller en gynekologisk mottagning. Upplever du att du inte får den hjälp du behöver där kan du behöva besöka en specialist.
  • Ibland kan en en fysioterapeut hjälpa till med till exempel knipövningar.
  • Här finns en bra lista med frågor att ta med till din gynekolog eller barnmorska.

Källor: 1177, Baking Babies

Annons