En del av

Madeleine Stenberg "Sluta skamma enbarnsföräldrar"

04 nov, 2021 
AvElisabeth Granseth
Madeleine Stenberg med sin son
"Har du bara ett barn? Du vet väl att barn utan syskon blir bortskämda?" Det är några av de skammande kommentarer Madeleine Stenberg har fått höra. För Motherhood berättar hon om flerbarnsnormen och hur hon bemöter negativa kommentarer.
Annons

Madeleine Stenberg bor i Falun och arbetar som specialpedagog, doula och är också hjälpmamma på amningshjälpen. När hon var tjugo år gammal fick hon sin son. Det är den största upplevelsen i hennes liv berättar hon. Idag är sonen sjutton år och bor hemma tillsammans med Madeleine och familjens hund Skilla. Men att vara en enbarnsfamilj är något som Madeleine har upplevt som att många människor har åsikter kring vilket hon även har skrivit om på sin blogg.

Se också: Mammaskam - en manet som bränner till

Mammaskam – en manet som bränner tillBrand logo
Mammaskam – en manet som bränner till

Får ofta höra: "Har du bara ett barn?"

Madeleine berättar att hon under de sjutton år hon varit mamma har hon mötts av skammande kommentarer kring att hon är enbarnsförälder.

– Jag får ofta frågan om hur många barn jag har. Då svarar jag, ett barn. Då kommer frågan, "Du vill inte ha fler barn?" Det är en känslig fråga tycker jag. Vad vet du om hur många barn jag vill ha? Vissa är nöjda med ett barn, andra kanske kämpar med att få ett syskon, man kan ha genomgått IVF eller fått missfall, man kanske inte har en partner, man vet inte vad folk går igenom så man ska inte ställa frågan, säger hon.

Annons

Madeleine har också ofta fått höra kommentaren ”har du bara ett barn”. Det tror hon beror på en flerbarnsnorm i samhället. Genom åren har hon känt en förväntan hos folk att hon ska bli gravid igen.

– För det första så är ett barn aldrig ”bara” ett barn. Ett barn är ett barn. Varje barn är unikt. Men att få höra att jag ”bara” har ett barn gör att jag känner mig nedvärderad, som att folk inte tror att jag skulle fixa att ha fler barn. Någonstans är normen att man ska ha två-tre stycken barn, berättar Madeleine och fortsätter

– Det jobbigaste har varit att folk har en bild av att enbarn är egoistiska, mindre sympatiska och att det är synd om honom att han inte har syskonrelationer. Mitt barn är nöjd över att inte ha syskon. Jag har frågat om han har velat ha ett syskon, han har sagt nej. Han är inte alls egoistisk, han har mycket vänner och har alltid varit mån om andra.

Madeleine Stenberg med hunden Skilla
Madeleine tillsammans med hunden Skilla

Vad tycker du man kan tänka på för att inte mammaskamma någon?

– Att sluta lägga sig i vad andra människor gör. Och börja fundera på om vi vill stanna kvar i en värld där människor är trångsynta eller om vi vill vi komma framåt. Det är dags att sluta skamma mammor för vem vi väljer att vara! Vi är alla olika, vi har olika förutsättningar och olika drömmar.

Annons

Vad skulle du vilja säga till andra mammor som upplever samma sak som du?

– Försök att tänka att det här är mitt liv och du ska leva det som du vill. Jag är stolt över mitt liv och mitt barn. Låt inte andras åsikter styra. Om du får frågan ”varför har du bara ett barn”. Hitta ett svar, jag brukar svara "Jag är väldigt glad över mitt barn". Svarar man så brukar folk få en tankeställare.

Foto: Privat

#slutskammat

Som en manet bränner det till från ingenstans. Kommentarerna från en bekant på Instagram, från svärmor som ”bara menar väl”.

Men lika mycket bränner mammaskammen inombords i känslan av att aldrig få räcka till.

I Motherhoods artikelserie Slutskammat byter vi pekpinnarna mot en varm hand och försöker förstå. När känner vi oss skammade? Varifrån kommer mom-shaming och hur tar vi kål på den? Här slutar mammaskammen.

Här kan du läsa fler artiklar från artikelserien.

Annons