TV-profilen Malin Olsson om småbarnsliv och att vara mamma

malin olsson

Då och då tar Motherhood ett snack med en mamma som inspirerar oss i vardagen. Den här gången har turen kommit till programledaren Malin Olsson.

Se också: Artikelnserien: ”Ett snack med”

Artikelserien "Ett snack med"
0:34

Efter reklamen: Artikelserien "Ett snack med"

(0:34)

Slå på ljud

Programledaren och småbarnsmamman Malin Olsson är en stor favorit hos många barn och vuxna. Hon har synts i program som Sommarlov och Vem bor här?, och just nu är hon aktuell i ett eget pysselprogram Fixarjulen, som sänds varje dag på Svt play.

Men är Malin lika busig och lekfull som vi får se henne på tv? Hur är hon som mamma – och vad gör hon när föräldraskapet känns extra svårt? Motherhood fick en pratstund med Malin för att snacka om småbarnsliv och mammahacks – häng med!

Malin Olsson om att småbarnsliv och vardagskaos

Tjena Malin! Hur är läget med dig idag?

– Wow, tackar som frågar jag mår jättebra! Barnen är friska, vi får fantastisk respons för vårt mysiga julprogram OCH vi har ett nyrenoverat badrum, så nu får alla fyra i familjen plats på toaletten samtidigt, haha!

Åh, det är ju fantastiskt, haha! Hur skulle du beskriva dina dagar just nu?

– Just nu är de harmoniska. Vi startar dagen med att titta på Fixarjulen tillsammans med barnen, Hedda älskar att se sin syster på TV. Det känns som att vi äntligen efter 11 månader in i året har hittat balans. Det är lagom mycket jobb, lagom jobbigt att lägga vardagspusslet och nu går vi ju in i den mysigaste tiden på året, det vill säga julen!

Malin Olsson
-

Ålder: 40 år.

Familj: Sambo Simon och döttrarna Blanka 5 år och Hedda 1,5 år.

Bor: Malmö.

Gör: Programledare.

Aktuell med: Fixarjulen i SVT play samt Vem bor här?

Följ: @malinolssonsvt

Mitt motto: ”Det finns inget som inte går att lösa!”

Härligt att höra. Hur gör du för att palla med den hektiska vardagen då?

– Jag lajvar enkla lösningar, som köpeköttbullar. Sedan försöker jag ignorera dammråttorna i hörnen, haha!

Något du gör för bara dig själv?

– Ja, jag försöker jag hinna med att yoga någon gång, då och då

Du har två döttrar, Hedda och Blanka. Har du alltid velat bli mamma?

– Ja, absolut! Jag har alltid velat ha barn. Att ha en familj är viktigt för mig och jag har drömt om att ha en stor familj, som kan fira jul tillsammans i någon herrgård där man kan dansa ringdans genom rummen – vilken drömbild, haha!

Men...?

– Ja, efter att jag fick barn och har jag blivit väldigt ödmjuk inför uppgiften och inser hur mycket jobb, tålamod och engagemang barn kräver. Ja, så nu är det färdigt med bebisar i den här familjen. Men oj, vilken häftig resa det är ändå!

malin olsson och döttrarna hedda och blanka

Att vara mamma är roligt, men också svårt, tycker Malin.

Hur tycker du det är att vara mamma?

– Det är roligt och svårt. Jag är väldigt lekfull som person så det passar mig väldigt bra att få vara mamma, så även jag får leka av mig, haha! Nejmen skämt å sido, jag känner mig väldigt powerful som klarar av att uppfostra barn samtidigt som jag gör karriär.

Tycker du att föräldraskapet har påverkat dig?

– Ja! Barnen gör mig till en bättre människa. De hjälper mig att se mina egna brister och hjälper mig att inse vad jag behöver fokusera på. Bästa stunden på dagen är utan tvekan när vi plockar bort alla skärmar och jag lägger mig på golvet. Då får flickorna klättra på mig, kramas, flyga flygplan på fötterna och så vidare.

Nejmen wow, det låter drömmigt för barnen!

– Det är mitt tips! Alla föräldrar borde göra det lite oftare, get down with the kids!

malin olsson leker med dottern hedda och blanka

Malin är en lekmamma som gärna busar med sina döttrar.

Vad är det bästa med att vara förälder, tycker du?

– Att jag får uppleva hur fantastisk världen ändå är genom deras nyfikna och icke dömande ögon. Vi vuxna glömmer bort hur häftig exempelvis naturen kan vara, vi stannar ju aldrig upp och tittar på en blomma eller insekt och förundras.

Det stämmer!

– Mm... och sedan är det fantastiskt att se sina barn växa upp och utvecklas, det är som att öppna presenter varje dag. Man vet aldrig vad de lär sig imorgon.

Och det svåraste?

– Det svåraste är alla utbrott, hjälp vad jag måste stålsätta mig och inte bli 5 år själv. Ibland blir jag det och det är okej, men oj vad utmanande det är.

Ja, så är det verkligen!

– Som tur är kommer man själv ihåg hur det var att vara barn och hur maktlös man kunde känna sig så många gånger.

Vilka ord tycker du beskriver småbarnslivet?

– Roligt, jobbigt, kaos. Det är så kul att få vara med på sina barns resa, det blir många pussar och kramar – och en massa gos, men kaoset är ständigt närvarande. Känslor som skriks och stampas ut, stök överallt, skynda, skynda – och ibland blir det övermäktigt även för en mamma. Som tur är så kommer man ihåg det roliga och glömmer det jobbiga, hehe!

malin olsson familj

Malin med sin trio. Dottern Hedda, sambon Simon och lilla Blanka.

Hur är du som mamma?

– Rolig (tycker jag själv), engagerad och kärleksfull! Men jag är också otålig och kan lätt tycka att situationer blir stressiga, och det hanterar jag inte så bra.

Finns det något som präglat ditt sätt att vara mamma?

– Jag har alltid varit väldigt busig sedan barnsben, det finns en räv bakom örat och jag älskar att busa med barnen. Annars försöker jag göra rätt i det jag själv saknade från mina egna föräldrar. Vi pratade aldrig särskilt mycket om känslor, men det är jag noga med att göra nu!

Chilla i december! Programledaren Malin Olsson preppar julen redan nu

Något du tänker extra mycket – i din roll som förälder?

– Prata, fråga, lyssna på barnet och överös dem med kärlek.

Vad vill du ge dina barn?

– Kärlek och framtidstro, en känsla av att de kan klara allt och jag hoppas att planeten inte ska gå sönder mitt framför deras ögon. Det är min största ångest inför framtiden!

Nu är vi inne i årets mörkaste tid. Vad är ditt bästa tips för att stå ut med vab, smutsiga galonkläder och snoriga barnnäsor?

– Åh hjälp. Installera tvättmaskin och torktumlare om du har möjlighet. Det löser mycket. Ha alltid ett fyllt gotteförråd när lågt blodsocker slår till och ha alltid stolpiller hemma, man vet aldrig när febern är på besök.

5 snabba med Malin

Vad lyssnar du på just nu?

– Skäringer & nessvolds podd och såklart mina barn.

Ditt bästa serietips?

Husdrömmar Sicilien, Love is blind, The Crown och Fixarjulen förstås.

Vilken är den vanligaste maträtten hemma hos er?

– Köttbullar med pasta och korvstroganoff.

Vilket snacks äter du helst?

– Kakor, nötter, chips och godis, det som finns hemma helt enkelt.

Ditt bästa mamma-hack?

– Låt inte barnen bli hungriga! Ha ALLTID frukt eller klämmis i väskan. Och tänk också på att det är lättare att ha barn som klättrar på lekplatsen än barn som klättrar på väggarna. GÅ UT!

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Nikki Amini: ”Att vara mamma är något jag håller varmt och kärt om hjärtat”
Josefin Dahlberg: ”Jag vill ge mina barn det jag inte fick under min uppväxt”
Jenny, 29, har en CP-skada och är tvåbarnsmamma: ”Jag vill slippa stöta på fördomar”

Utvald läsning