En del av

Skiljas? Så berättar ni för barnen – psykologens viktigaste råd

08 okt, 2022 
AvElisabeth Granseth
Mamma som pratar med sin son om separationen.
Var försiktig men ändå tydlig i budskapet, råder Maria Farm, psykolog. Foto: TT
Ni har bestämt er för att gå isär. Hur ska ni berätta det för barnen? Det är viktigt att gå försiktigt fram – men samtidigt att våga vara rak och tydlig. Här är psykologen Maria Farms fyra viktigaste råd då ni ska berätta för barnen att ni ska separera.
Annons

Kärleken har falnat, en av er kanske har varit otrogen eller så har ni bara glidit ifrån varandra. Oavsett orsak till skilsmässan är just samtalet med barnen något som de flesta föräldrar känner stor oro inför.

Se också: Så skiljer du dig bäst för barnen

Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen

Om ni har möjlighet är det nästan alltid bäst att berätta om beslutet tillsammans, menar Maria Farm, psykolog och psykoterapeut som är känd som expert i SVT:s program Gift vid första ögonkastet. Här är hennes fyra viktigaste tips om hur ni gör samtalet så bra som möjligt.

Så berättar ni för barnen att ni ska separera

1. Prata igenom hur ni ska lägga upp samtalet

Bestäm om möjligt innan tillsammans hur, när och var ni ska berätta för barnen. Ni behöver ha tid och utrymme att ta hand om barnets frågor och reaktioner.

Annons

– Det finns mycket att vinna på att ha en gemensam agenda, men tyvärr går det inte alltid. Den ena föräldern kan vara så arg, ledsen och kränkt att den skyller allt på den andra föräldern, eller berättar för barnet innan den andra. Då får man försöka göra det bästa av situationen. Men kan man berätta tillsammans så är det såklart det allra bästa, säger Maria Farm.

maria farm
Psykologen Maria Farm. Foto: Appendix Fotografi.

2. Förtydliga att skilsmässan inte beror på barnet/barnen

Maria poängterar också vikten av att tidigt säga till barnet att skilsmässan inte beror på något hen gjort eller sagt.

– Barn kan få fantasier att de har varit för bråkiga och har orsakat skilsmässan. Det är viktigt att säga till barnet ”du är det viktigaste för oss, skilsmässan beror inte på dig, vi vill fortsätta vara bra föräldrar till dig men vi kommer att må bättre som skilda”. Det kan man behöva upprepa vid fler tillfällen.

Annons

3. Var försiktig – men tydlig i budskapet

Det är inte ovanligt att föräldrar försöker linda in budskapet för att man vill ta bort smärtan som barnet kanske känner.

– Det är väldigt mänskligt att försöka skydda sina barn från smärta. Men man kan inte som förälder ha som ambition att ta bort all smärta som barnet kanske känner över separationen. Barnet har rätt till sina reaktioner.

4. Anpassa berättandet efter barnets ålder

Barnets ålder är avgörande för hur ni ska berätta om separationen. Om barnet är yngre får man anpassa språket så barnet kan förstå.

– Det kanske finns en saga som handlar om skilsmässor, eller någon film som man kan se. Kanske har barnet någon kompis där föräldrarna bor på två olika ställen. Försök att vara så konkret och tydlig som möjligt.

De här sakerna vill Elisabeth Lindroth att du ska veta om seperationer

För äldre barn och tonåringar kan man vara desto rakare i sin kommunication.

– Det är bra att vara tydlig med tonåringen och säga att ”vi föräldrar kommer fortsätta att finnas där för dig”. Tonåringar är i en utvecklingsfas där de frigör sig mer och mer från föräldrarna och då kan de reagera på ett sätt som kanske är lite oväntat. En del reagerar med att stänga av som ett försvar och distansera sig från det föräldrarna berättar. Föräldrarna kan behöva vara beredda på att reaktionen kan komma mycket senare.

Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"
Annons