En del av

Smarta knep som minskar stress i familjens vardagen

24 aug, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8544538?imageId=8544538&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=19.05&y=0
Hannah Bergroth
mamma barn äter frukost
En vanlig vecka är oftast så himla härlig – men kan också vara SÅ jobbig! Alla bestyr som kan leda till onödig stress. Här ger vi dig tips som gör er vardag lite mer harmonisk.
Annons

Jämfört med sommarlov och semester, där dagarna är något lugnare, brukar hösten vara en mer stressig tid för familjer och föräldrar. För barnen är det en ny termin i skolan och aktiviteter som drar igång, medan för andra handlar det mer om praktiska saker som behöver fixas.

”Hallå, ALLA behöver väl uppdatera kidsens garderober?”

Under sommaren är du kanske inte i samma behov av rutiner, men när vardagen kommer kan det faktiskt vara skönt att ha några som hjälper till att göra dagen mer harmonisk.

VIDEO: 5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energiBrand logo
VIDEO: 5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energi

Behöver du hålla många bollar i luften? Upplever du att din Att göra-lista aldrig blir kortare? Här är en lista som är toppen att läsa när vardagen börjat.

Hacks som gör vardagen för familjen mindre stressig

Drömmer du om mer flow i vardagen? Då kanske den här listan kan vara till hjälp.

Annons

Hitta rutiner som funkar

Små rutiner som gör så mycket för familjens flow, låter det för bra för att vara sant? Många familjer hittar egna sätt som underlättar i vardagen. Det kan till exempelvis vara att sortera kläderna på ett smart sätt inför nästan skoldag så ni slipper tjat, till att ha ett visst system på alla extrakläder i lådan på förskolan. Ja, allt som sparar tid och förenklar gör verkligen så att dagarna blir lite, lite lättare.

Tips! Är du nyfiken på hur andra familjer gör för att dagarna ska gå så smidigt som möjligt? Passa på att be om deras bästa knep medan ni står och kollar på när barnen spelar fotboll.

Skapa en familjekalender

När livet och vardagen rullar på som snabbast kan vem som helst glömma bort ett föräldramöte, barnkalas eller andra viktiga händelser. Därför kan det vara bra att involvera fler personer i vad som ska hända, då minimeras risken att något glöms bort. Gör en gemensam kalander som ni har hängandes synligt på barnens höjd, någonstans i köket och fyll i på söndag vad som ska hända följande vecka – antingen genom att skriva eller rita små bilder. Då kan alla i familjen ha koll och hjälpa till att påminna varandra.

mamma barn skriver och ritar
Om barnet får vara med känner hen sig delaktig och kan även påverka vad som ska hände kommande vecka.

Psst! Är det saker som bara du och barnens andra förälder behöver komma ihåg? Skapa en digital variant i era telefoner. Då skickar den små påminnelser när det närmar sig.

Annons

Gör en gemensam to do

Vad som behöver fyllas på i skafferiet eller hur många presenter som ska inhandlas till nästa veckas barnkalas, är toppen att anteckna så fort tanken dyker upp i huvudet. Ha en lapp på kylskåpet eller annan synlig plats där du och din partner kan skriva ner sådant som behöver handlas. Då är det bara för den som ska handla att plocka med sig listan.

Tips! Den här enkla rutinen gör så ni automatiskt delar på ansvaret att komma ihåg – samtidigt som risken att glömma köpa olivolja eller något annat som tog slut vid middagslagningen är liten. Det i sin tur kan spara många småtjafs. Smart va?

Försök tänk ”nu” istället för ”sen”

Det är så lätt att tänka ”jag gör det sen”, men har du tänkt på att det är just den inställningen som gör att to do-listan blir längre – OCH att det i sin tur resulterar i att du eventuellt känner dig ännu mer stressad? Så med det sagt, vardagsmåsten eller sysslor som behöver göras är bra att prioritera när du känner att du har tid. Förhoppningvis ger det en mer balanserad vardag.

Tips! Kom ihåg att även göra saker som du vill göra – inte de du känner att du måste.

Foto: TT

SE OCKSÅ: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
SE OCKSÅ: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena
Annons