En del av

Så minskar du jobbångesten och gör vardagen härligare i höst

09 aug, 2021 
AvNina Nyström
Barn som ska tillbaka till skola och förskola. Tvätt, handling och tidiga mornar. Varsågod – här är nio knep som minskar jobbångesten efter semestern och skapar en skönare och mindre stressig vardag i höst.
Annons
Så får du tillbaka motivationen efter semesternBrand logo
Så får du tillbaka motivationen efter semestern

Vilken sommar vi har haft! Många av oss har njutit ordentligt av det vackra vädret och lättade restriktioner.

Men nu står hösten för dörren, med jobb och vardagspussel. Barn ska skjutsas och hämtas, tonåringen klara av plugget och du själv gå tillbaka till rutiner. Känns det lite motigt att ta steget över glappet från den soliga semesterlunken? Misströsta inte! Njut av den kraft du samlat i sommar och ta med dig den känslan in i hösten.

Så här gör du!

9 tips som sätter guldkant på vardagen när semestern är slut

Strukturera upp datorn och to do-listan

Har du inte gjort det innan semestern – se till att ta dig tiden att reda upp lösa trådar och rensa igenom dina dokument och din att göra-lista. Då blir känslan inför nystarten mindre rörig och överväldigande.

Mjukstarta

Låt de första dagarna vara lite luftiga och var snäll mot dig själv. Unna dig somriga luncher och en stunds frisk luft mitt på dagen. Ta med kidsen till stranden efter skolan och förskolan. Och glöm inte micropauser!

Annons

Påminn dig själv om varför du gillar ditt jobb/ditt plugg/din vardag

Förhoppningsvis inser du att det finns en hel del att se fram emot i höst! Men är listan för kort är det ett perfekt läge att ta tag i att leta efter något mer stimulerande.

Sätt upp inspirerande mål

Det kan vara lite trögt att komma igång första veckan. Så är det för nästan alla. Snart kommer den kraft du samlat under sommaren generera nya idéer och energi. Sätt upp mål och delmål för vad du vill åstadkomma både för dig själv och med familjen under hösten. Och du: våga säga nej om det blir för mycket.

Gör allt du gjorde på semestern – efter jobbet

Förläng sommaren genom att göra härliga utflykter på helgerna och kvällarna! Åk och bada eller gör en kvällspicknick i lekparken till exempel. Har du möjlighet – ta ledigt en fredag eller två.

par paddlar kanot
Utnyttja kvällarna ordentligt!

Fortsätt att äta utomhus så mycket som möjligt

Det är lätt hänt att man stänger balkongdörren och bänkar sig vid köksbordet eller tv:n bara för att vardagen och rutinerna drar igång. Men fortätt att duka utomhus även om temperaturen faller och maten byts ut från grillat och god dryck till köttbullar och mjölk.

Annons

Och fortsätt du att äta glass i samma takt ett tag till! Glass ger verkligen guldkant åt livet, inte sant? Kanske dags att testa underbar nice cream?

Sätt vanorna med vardagsmotion

Jobbar du hemma, se till att komma ut på lunchpromenader eller ta så många möten du kan som promenadmöten eller utomhus. Är du föräldraledig, pluggar eller något annat är vanorna precis lika viktiga för ditt välmående.

Boka in härligheter med kollegorna

En lunch med din närmaste kollega, eller kanske en picknick utomhus med ditt närmaste team – under coronasäkrade former såklart. Förhoppningsvis är de flesta vaccinerade nu eller snart, och att ses efter en längre tid ifrån varandra kommer ge er alla ny energi inför jobbhösten.

Planera in saker att se fram emot de närmaste månaderna

En hösthelg med de närmaste kompisarna, en liten kräftskiva eller kanske en familjeresa med kompisfamiljen i höst? Att ha något att se fram emot är viktigt!

Visst känns augusti och september lite härligare redan?

Foto: Unsplash, TT

Annons