En del av

Lisa fick en extrafarmor – tack vare kontaktannons

17 feb, 2023 
Hannah Bergroth
Lisa Bramberg extrafarmor
Att söka kärleken med hjälp av kontaktannonser är inte så konstigt, men att försöka hitta en farmor är inte lika vanligt. Marita Bramberg önskade en extrafarmor till sin dotter och lade in en annons i lokaltidningen. Det var början på en lång vänskap.
Annons

Att ha närvarande far- eller morföräldrar är en lyx för många barn. Inte bara för att de äldre ofta har mer tid till lek och skoj, utan även för att de kan vara ett fint stöd genom livets första år.

Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrarBrand logo
Det här borde du fråga dina mor- och farföräldrar

Även om det är föräldrarna som är barnets allt, finns det flera fina fördelar med att ha en annan äldre släkting nära. Förutom den trygghet de ger är det också stärkande att få kärleksfull uppmärksamhet från någon annan familjemedlem.

Lisa fick en ”extrafarmor”

När Lisa var fem år hade hon av olika orsaker ingen mor- eller farförälder i sin närhet. Hon bodde tillsammans med sin mamma Marita, som såg fördelarna med att dottern skulle få en vuxen vän.

Marita kom på den briljanta idén att lägga ut en annons i lokaltidningen. Hon skrev något i stil med: ”Extrafarmor sökes till enbarnsfamilj”, och eftersom Lisa har en funktionsnedsättning var det viktigt att den som sökte hade erfarenhet av barn.

Annons

Och de fick genast napp.

Mona Holmgren hade precis gått i pension, blivit änka och kände att hon hade tid att ta sig an uppdraget som ”extrafarmor”. Lyckligtvis funkade hon och Lisa väldigt bra tillsammans från första stund.

– Hon var absolut inte det minsta blyg för mig. Hon fick förtroende för mig på en gång, säger Mona till vår systertidning MåBra.

När Lisa och Mona började umgås upptäckte de att de delade många gemensamma intressen. Under de åren blev det allt i från besök på muséer, biblioteket och många promenader – ja, det man helt enkelt gör med sin farmor.

”Fantastiskt att en till person i familjen bryr sig om Lisa”

Liten blir stor och idag är Lisa 25 år. Mona, som hunnit fylla 90 är fortfarande en del Lisas liv, men kanske inte på den nivå som Mona önskar. Hon menar att det känns tomt – trots att de är noga med att ses på födelsedagar och har ibland gemensamma middagar.

Lisa Bamberg och Mona
Idag ses Lisa och Mona mer sällan – men finns ändå kvar i varandras liv.

Mamma Marita ser tillbaka på sin rätt så ovanliga kontaktannons med värme. Hon är glad att hon vågade publicera den. Hon menar att Mona har berikat Lisas liv – att hon likt en riktig farmor tagit initiativ att hittat på saker med Lisa.

Vad skulle du säga är det bästa med att Mona kom i ert liv?

– Att känna det här hjärtliga, att det finns en till person i familjen som bryr sig om Lisa. Det var ju väldigt starkt och fantastiskt att få känna, säger Marita till Måbra.

Foto: Privat

Annons