En del av

Svenska namn med personlig och udda stavning

18 maj, 2022 
AvHannah Bergroth
Det ska vara personligt och passa barnets utseende, personlighet och humör – eller? Ibland kan vissa namn kännas för ”vanliga”. Här berättar vi hur du enkelt ger dem en ny, rolig stavning.
Annons

Att läsa om namn är alltid lika roligt – och vilka du fastnar för är en smaksak. Hur tänkte du när du valde namn till ditt barn? Skulle det vara klassiskt, trendigt eller var det viktigt att det skulle funka internationellt?

Ofta handlar det om att namnet ska passa bebisen, både till hens utseende men också personlighet. Men genom att stava namnet på ett annorlunda sätt blir det direkt eget och speciellt. Här berättar vi hur du kan stava klassiska svenska namn på ett nytt och personligt sätt.

Se också: 10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnen

10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnen
10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnen

Svenska namn du kan stava på ett nytt och speciellt sätt

Elias, Sandra och Josefin är tre svenska namn som funnits på topplistorna i omgångar. Så här kan du stava dem!

Annons

Annétthe

Du är säkert mer van att se tjejnamnet stavas Annette, Anette, Annett eller Anett. Men med en apostrof och en extra bokstav blir namnet nytt.

Bertta

Berta är ett tjejnamn som har varit otrendigt sedan 1960–talet. Kanske det är dags att namnet nytt liv genom att stava det som Bertha eller Bertta?

Elyas

Ett killnamn som är rätt så ovanligt som så, men kan också vara en ny variant på det mer vanliga namnet Elias.

Maija

I Sverige är det nästan 28 000 tusen tjejer som heter Maja. En trend den senaste tiden har varit att stava det som Maya, vilket gör att namnet sticker ut. Vill du ha en mer ovanlig stavning, varför inte skriva det som våra finska vänner gör, nämligen med i – i mitten.

Isaac

Du är säkert van att se det här namnet som man säger, alltså Isak. Men genom att lägga till och byta ut slutbokstaven blir det något helt annat. Coolt!

Sannah

Att lägga till ett h i namn är vanligt, och gör det lite speciellt utan att verka för märkligt. Varför inte addera det till något så vanligt namn som Sanna?

Annons

Sophie

Sofi eller Sofie är ett vanligt sätt att stava det här tjejnamnet, men vill du ha en mer ovanlig variant? Kanske satsa på ph i mitten?

Stephan

Under 1950–1980-talet var Stefan väldigt populärt bland killarna, nu har trenden vänt och de syns knappt på topplistorna. Men kanske en en ny stavelse kan ge namnet mer luft under vingarna, eller vad tror du?

Yoseph

Josef eller Joseph är vanliga sätt att stava det här killnamnet. Med Y gör du namnet extra fint.

Yosephine

Oftast stavar vi namnet Josefin, Josefine eller Josephine. Men med y, o, p och h blir det här ett namn som säkert sticker ut!

Ztephanie

Du skriver oftast det tjejnamnet som Stefani eller Stephanie, för en internationell touch. Men med z och ph går du ett steg längre - wow!

Zandra

Att välja z istället för s är ofta ett sätt att göra namnet personligt. Ett annat namn som också kan stavas med z är Zara.

Foto: TT

Källa: Svenskanamn.se

Annons
Innehåller reklamlänkar