En del av

Nike Sellmar om destruktiva tiden och att dricka för mycket som ung

06 dec, 2022 
AvIsabella Lindholm Harbrecht
Nike Sellmar
Att hon vann Idol förvånade nog inte så många, även om hon själv inte har kunnat ta in att det faktiskt blev så. Nike Sellmar, 27, har utstrålat såväl lugn som trygghet genom tv-rutan hela hösten. Men den trygga personen hon är i dag, har hon inte alltid varit. Här berättar hon om en destruktiv tid då hon dövade känslorna med alkohol – men också hur hon tog sig ur den och vikten av att respektera sig själv.
Annons

Efter Idolvinsten i Tele2 Arena har det minst sagt varit ett par intensiva dagar för Nike Sellmar. Härnäst väntar en Idolturné och just den här dagen har hon flyttat ut från hotellet där hon bott hela hösten, detta för att nu bli inneboende hos sin moster i Stockholm för ett tag. Livet i Piteå, där hon bodde innan Idolresan drog igång, har av naturliga skäl fått pausas på obestämd tid.

– Jag älskar Piteå, men just nu har jag så otroligt roligt och gör det jag har längtat efter. Drömmen är ju att kunna ha båda världarna, så kanske det blir en dag. Men just nu har jag kommit fram till att jag kommer bo här för att kunna hålla på med det jag älskar, och det känns inte särskilt jobbigt, säger Nike.

Video: Så gick det sen för vinnarna i Idol

Så gick det sen för vinnarna vi minns i IdolBrand logo
Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol

För många som tävlar i Idol är nerverna ett stort problem. Men Nike har tagit sig an scenen och kamerorna på ett självsäkert och tryggt sätt. Det tror hon delvis beror på hennes scenvana sedan tidigare, och att hon litar starkt på sin förmåga. Hon har hållit på med musik i hela sitt vuxna liv. Men den där självsäkra utstrålningen beror nog också på att hon helt enkelt är väldigt trygg i sig själv, menar hon.

Annons

– Jag vet vem jag är och vad jag vill. Jag har oerhört mycket respekt för mina egna tankar och känslor och skulle av den anledningen aldrig göra något jag inte känner mig trygg i. Det är ett förhållningssätt jag har i allt, förklarar hon och fortsätter:

– Men så har det inte alltid varit. Jag har spenderat mer än halva livet på att tänka mer på vad andra tycker om mig, och betydligt mindre på vad jag själv vill och mår bra av.

Ingen stabil bas

När Nike var 14 år flyttade hon och hennes mamma till Spanien. Något som innebar att hennes bas rycktes bort under fötterna.

– Det har varit lite så för mig i livet – flängigt. Det här med att ha en stabil bas under en längre tid någonstans, det har jag inte riktigt haft. Det har nog påverkat mig och gjort mig till en sökande individ.

Men inte heller Spanien fick bli Nikes fasta, trygga bas. Hon flyttade nämligen hem igen efter ett tag, till sin pappa.

Nike Sellmar närbild
Trots sin unga ålder har Nike hunnit göra en stor inre resa. Foto: Hanna Bouveng

Destruktiv tid med mycket alkohol

Hemma i Sverige började det som Nike nu ser tillbaka på som en destruktiv tid. En tid som framför allt gick ut på att festa och dricka mycket alkohol.

Annons

– Jag skulle inte beskriva det som att jag kemiskt var beroende av alkohol, det var mer emotionellt. Det handlade om umgängen och sammanhang där jag trodde att jag var mig själv, men där jag egentligen bara var destruktiv utan att förstå det. En kombination av osäkerhet och självförakt, berättar Nike och tillägger:

– Under uppväxten hade jag inte så många kompisar, med undantag för några få nära vänner. Jag var hemma mycket och hade social fobi, har jag förstått i efterhand. Det som sedan utvecklades handlade mycket om att söka sig till andra personer som också hade ett stort bekräftelsebehov. Och så blir det en gemenskap i det – där festandet blev den gemensamma nämnaren. Vi sökte något som vi kanske trodde att vi hittade i vårt sammanhang, utan att förstå vad vi egentligen sökte.

Tips: Hit kan du vända dig om du misstänker alkoholmissbruk

Om du tror att du befinner dig i riskzonen eller att du har ett alkoholmissbruk finns det flera instanser att vända sig till. Likaså om du är anhörig till någon som dricker.

Alkohollinjen: En nationell verksamhet som drivs av Beroendecentrum Stockholm på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Tjänsten är kostnadsfri och du kan vara anonym.

020 84 44 48

Alkoholprofilen: Ett självtest där du kan testa dina alkoholvanor och hur de påverkar dig och andra.

www.alkoholprofilen.se

Alkoholsnacket: Här kan du som är över 18 år få stöd och råd om du är orolig över någon annan vuxens drickande.

www.alkoholsnacket.se

Alkoholhjälpen: För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och/eller rådgivare. Här erbjuds stöd både till den som funderar över sina alkoholvanor och för anhöriga.

www.alkoholhjalpen.se

Annons

Under den här tiden bodde Nike ihop med sin dåvarande pojkvän, hemma hos hans föräldrar. Och även om hon inte har kontakt med honom i dag, så är hans föräldrar fortfarande en del av hennes liv. Två människor som kom att ha en avgörande roll när hon mådde som sämst.

– De betyder jättemycket för mig, vi har fortfarande kontakt i dag. De såg mig och vågade ifrågasätta. Jag har dem att tacka för att jag kom bort från Stockholm, något jag var i behov av då. De fick mig att inse att jag behövde ändra på mitt liv och hela min livsstil.

Viktigt att våga ifrågasätta

Just det här med att våga ifrågasätta som de gjorde tror Nike är viktigt när någon befinner sig i en liknande situation eller destruktiv livsstil.

– Att tro att du respekterar någon genom att ”låta personen vara” är inte att göra personen en tjänst. Genom att konfrontera och säga att du är orolig – det är att bry sig. På riktigt. Personen kanske stöter bort dig först, men ge inte upp. Att vara där och knacka på, det är det viktigaste du kan göra.

Annons

Flytten från Stockholm blev en vändning för Nike. Då fick hon perspektiv och möjlighet att utforska vem hon är, utan alkoholen. En inre resa som har lett fram till den hon är i dag.

Nike Sellmar
Idag är Nike trygg i sig själv, den tuffa tiden till trots. Foto: Hanna Bouveng

– I dag är jag stolt över den erfarenheten som den tuffa tiden gav mig. För på samma gång är det ju kunskap, om en själv. Jag skulle inte vara den jag är i dag, om jag inte hade gått igenom vissa saker.

Lärdomarna som Nike har fått längs vägen har hon ”lärt sig själv", även om insikterna inte har varit gratis.

– Jag har lärt mig genom att leva, så skulle jag vilja uttrycka det. Jag har gjort mycket fel men samtidigt – hur ska man annars lära känna sig själv och sina känslor, om man inte har fått uppleva dem? Jag tror att många är rädda för att göra fel, att bli dömda. Men fel kommer man att göra, problem kommer man att ha. Och i det handlar det väldigt mycket om vilka människor man har runt omkring, säger hon och fortsätter:

Annons

– Men, för att kunna ha bra människor i ens liv krävs det att man respekterar sig själv. Det är först då man också kan respektera andra fullt ut tillbaka.

Att vara tillbaka i Stockholm, i kombination med hela Idolkarusellen, hade kunnat trigga något från det förflutna. Men så har det inte varit, förklarar Nike. Tvärtom.

– Jag har fått växa så otroligt mycket de sex år jag var ifrån Stockholm, så jag har inte alls varit rädd för att falla tillbaka på något sätt. Jag har en självrespekt i dag som jag inte hade då.

"Själva vinsten var inte målet"

På frågan om det finns något tillfälle som kan få henne att vackla svarar Nike:

– När jag inte får vara mig själv. Därför är till exempel teater det obehagligaste jag vet. Men det fina med den här resan är att jag har varit mig själv fullt ut. Själva vinsten i sig var inte målet. Att varje steg har känts rätt för mig – det har varit viktigast. Sedan att den här resan och de här erfarenheterna har varit det roligaste jag någonsin varit med om, har bara varit ett plus. Men den resan är ju inte slut, den har bara börjat, säger Nike och ler stort.

Nike Sellmar

Ålder: 27.

Bor: Piteå/Stockholm.

Gör: Artist.

Aktuell: Vann årets upplaga av Idol.

Instagram: @niksel

Foto: Hanna Bouveng. Tack till Downtown Camper.

Annons