En del av

Nina Campioni om familjens flytt till Italien

04 feb, 2022 
AvHannah Bergroth
Nina Campioni
Drömmer du om en livsförändring? Motherhood-bloggaren Nina Campioni och hennes familj har tagit steget att lämna Sverige för att testa på ett liv i Italien. Här berättar hon om beslutet.
Annons

När vardagen rullar på med lämningar, hämtningar, jobb och vab är det lätt att drömma om en förändring. Något härligt och nytt som ger en nystart i vardagen. Ett nytt jobb, en ny hobby eller kanske något annat?

Visst, det är inte alltid så enkelt. Oftast stannar våra drömmar om en livsförändring i en acceptans om att livet är intensivt just nu. Det är det som kallas småbarnstid.

Men för Motherhood-bloggaren och influencern Nina Campioni och hennes familj har drömmen nu blivit verklighet. De har nämligen tagit beslutet att lämna villan i Enskede, utanför Stockholm, för att testa på ett nytt liv i Italien. Självklart blev vi inspirerade!

Se också: Det här är Nina Campioni

DET HÄR ÄR NINA CAMPIONIBrand logo
DET HÄR ÄR NINA CAMPIONI

Hej Nina! Berätta om era flyttplaner.

– De har alltid funnits med oss. Eftersom min man Simone kommer från Italien så har liksom tanken alltid varit där på att testa - nångång. Jag tänkte också mycket på det innan vi gifte oss, att om jag nu ska gifta mig med en man ifrån ett annat land så måste jag ju vara beredd på att han en dag kommer vilja flytta hem.

Annons

Så fint.

– Ja! Men nu testar vi ett år så det är inte för alltid. Men det är klart, vem vet?

Så himla spännande OCH inspirerande. Vad var det som gjorde att ni vill göra det här?

– Främst var det för att vi senaste åren sagt att det vore smart att göra den här förändringen innan vår son, Rocco, börjar skolan. Han går nu sista året av förskolan, nu blir det perfekt i tid. Men sen har pandemin verkligen visat oss att vi kan fixa jobbet utan större problem från hemmet och då spelar det ju inte så stor roll om det hemmet här i Enskede eller i Italien. Det gjorde beslutet mycket enklare, främst för mig.

Nina Campioni
x

nina campioni

Bor: Hus i Svedmyra, Enskede.

Ålder: 43 år.

Familj: Mannen Simone och barnen Essie 7 år och Rocco 4 år. Mamma och pappa, storebror med familj och vänner.

Gör: Skribent och poddare. Bloggar på Motherhood, gör podden Vattnet Går, skriver krönikor i Aftonbladet, skrivit bok och är influencer.

Följ på: @ninacampioni.

Var blev det just Italien?

– Det beror 100% på min man som då är född och uppvuxen i Cinque Terre i Ligurien. Hela hans familj och barndomsvänner bor där. Hade det inte varit för det så hade nog inte det här alternativet kommit upp. Jag är en ”Sverige är fantastiskt”-typ av person, haha.

Annons

Haha, okej! Många är säkert sugna på en nystart och flytt, men hur gör man rent praktiskt med skola, jobb och boende?

– Eftersom både jag och min man har arbeten som vi kan ta med oss så är den delen väldigt enkel, tack och lov. Och faktiskt så har skoldelen heller inte varit så svår som jag målade upp i mitt huvud. Med brasklappen att min man är italienare och kan sköta all kommunikation med skola och så vidare. Men på det stora hela så innebär det inte så mycket mer än att man skickar in ansökan till den italienska skola barnen ska gå. Man missar säkert ett eller fem dokument men då efterfrågar de det. Inte så krångligt ändå.

Behöver man göra något i det land man flyttar från?

– Man meddelar sin skola om vart man ska gå istället och så är det inte så mycket mer med det. Hoppas jag! Hittills har det varit enkelt, vem vet vad som kommer upp när det närmar sig.

familjen campioni
Hösten 2022 blir en nystart för hela familjen Campioni. ”Vi har som plan att åka ner till Italien i augusti, som vi alltid brukar göra. Den enda skillnaden är att vi bara planerar för utresa och ingen hemresa” berättar Nina.

Har ni stött på några hinder, alltså något som varit svårt i processen?

– De enda hindren har egentligen varit mentala. Att jag oroar mig kring vad som händer när vi kommer tillbaka till Sverige. Tänk om Essie inte får komma tillbaka till sin klass för att den är full eller om Rocco, som är lite känsligare för förändring, inte kommer fixa det så bra. Ja, det har varit många ”tänk om”.

Annons

Vad säger barnen om att flytta?

–Essie är megapepp. Eftersom vi kommer bo i samma by som min man kommer från, där vi också har familj så har ju våra barn till hälften vuxit upp där och har många egna vänner, vilket underlättar enormt såklart. Rocco är lite för liten för att förstå den långsiktiga förändringen men han älskar att vara där så det ska nog gå fint. Men han är mycket mer ”jag kommer sakna mina leksaker” och mer hemmakatt än Essie.

Ah, förstår! Men berätta, vad är status just nu?

– Just nu håller vi på att gräva lite djupare i vad som behöver fixas. Min kompis som just flyttat till Frankrike DM:ade mig med orden ”har ni anmält till Skatteverket” och då fick jag kalla kårar, haha! Don't mess med Skatteverket liksom. Så hon har nu lovat att göra en admin-lista på saker som måste fixas som vi inte alls tänkt på. Så det är nog lite mer saker än jag lät påskina på frågan tidigare, haha. Sen håller vi också på att försöka hyra ut huset för ett år. Det är fokus nu.

Annons

Härligt! Vad ser du mest fram emot med flytten?

– Jag ser mest fram emot att djupdyka rakt ner i det italienska tänket om det goda livet så som mat, dryck, stressfrihet och naturen. Jag ser också väldigt mycket fram emot att lära mig italienska en gång för alla. Jag träffade Simone 2012, det är banne mig dags nu! Och sist men absolut inte minst så ser jag fram emot att vänner ska komma och hälsa på! Obligatorisk närvaro – absolut!

Finns det något ni ser som en utmaning?

– Det är nog främst mentala igen, som jag nämnde ovan - jag är bra på att måla upp bilder i mitt huvud och ba: ”hjälp”. Men då försöker jag påminna mig om att det är bara ett år och att ett år går snabbt. Och i slutändan kommer det nog bli att jag får panik över att året gått för snabbt och att jag inte vill åka hem, haha. Men förutom det är det ju främst en utmaning för mig, jag hatar att missa saker, så att gå in på Instagram och se vännerna sitta på restaurang utan mig, att min familj ses och har värsta mysiga dagen tillsammans utan oss...ja, det kommer göra ont.

Vad vill du säga till den förälder som är sugen på en flytt?

– Just do it! Livet är för kort. Och, man får också ångra sig. Även om man kommer till sitt nya hem och stannar två dagar och känner i hela kroppen att "JAG VILL HEM!!", ja då går det att lösa.

Foto: Privat

Annons