En del av

Billiga rätter från 70-, 80- och 90-talet: kommer du ihåg?

21 feb, 2023 
AvElisabeth Granseth
Paté och kassler

Langos, croque monsieur och wokade grönsaker med sweet chilisås. Varje årtionde har haft sina favoriträtter.
Här har vi samlat 9 billiga rätter som tar dig tillbaka till 70-, 80- och 90-talet. Minns du dem?

Annons

Varje decennium har haft sina populära maträtter som då kändes nya och spännande! Under åttiotalet introducerades tacosen i Sverige men det dröjde ända fram till 2000-talet innan rätten blev populär - och är det fortfarande!

Det finns en hel del rätter som haft sina glansdagar och som vi kanske glömt bort litegrann. Här har vi samlat ihop 9 billiga rätter som var populära under 70-, 80- och 90-talet. Kommer du ihåg de här rätterna?

Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Maten vi åt på 70-talet

Kassler med ananas

På sjuttiotalet nästlade sig frukten in på middagsbordet, som denna familjefavorit – kassler med ananas eller annan frukt på konservburk! Konserver är billigt och piggar verkligen upp.

Annons
Kassler

Fylld paprika

Ville man servera en vegetarisk rätt på sjuttiotalet var den fyllda paprikan med ris ett festligt alternativ.

Fylld paprika

Flygande jacob

Flygande Jakob var en populär maträtt i hemmen. En favorit hos barnfamiljer då den var enkel att göra och tillagade sig själv i ugnen.

Annons
Flygande jacob

Maten vi åt på 80-talet

Krustader

Krustaderna var populära som förrätt på åttiotalet. Det gick att fylla dem med det man gillade, exempelvis någon ost och svamp. Och varför inte toppa med lite aromatkrydda?

Krustader

Croque monsieur

Under åttiotalet hade det franska köket en särskild plats i Sverige. Croque monsieur var populärt - en varm macka med ost och skinka helt enkelt!

Annons
Croque monsieur

Paté

Här är en till åttiotalsfavorit som också har koppling till Frankrike. Nämligen paté! Paté går att göra med vilken färs som helst, och vill man då hålla nere priset kan man välja den billigaste.

Paté

Maten vi åt på 90-talet

Wok

1990 var wokpannan utsedd till årets julklapp och hamnade i många hem. Sedan stod vi hemma och stekte minimajs med broccoli. Och vi får inte heller glömma Sweet chilisåsen som blev den nya ketchupen.

Annons
Wok med grönsaker

Snabbnudlar

På nittiotalet etablerade snabbnudlarna sig i de svenska hushållen. Fungerade både som mellanmål och middag om man serverade det med tillbehör.

Snabbnudlar som läggs i vatten

Langos

Denna rätt slog igenom i Sverige på nittiotalet. På festivalerna ringlade köerna långa för att köpa langos. Rätten serverades ofta med gräddfil och ost på.

Langos

Foto: TT, recept.se

Annons