En del av

NPF-mamman: När mitt barn får utbrott får du gärna erbjuda hjälp

05 maj, 2023 
Hannah Bergroth
mamma kramar sitt barnS

Att barn får utbrott händer, men hur kan man som utomstående hjälpa till? Charlotte Störiko är mamma till en dotter med NPF-diagnos och hon menar att dömande kommentarer kan man skippa. Här berättar hon hur hon önskar att de blev bemötta.

Annons

I lekparken, affären eller på bussen. Barn bryr sig inte alls om var det är, känslorna får komma ändå. Och visst är det just det som är så härligt med barn – de tänker sig inte för utan gör och säger precis det som de känner i just den stunden.

Det här är NPF-diagnoserBrand logo
Det här är NPF-diagnoser

Att ett barn bråkar eller får ett utbrott handlar inte om att hen inte kan bete sig eller vill någon illa. Det är en del av utvecklingen, för barn kan det nämligen vara svårt att hantera motgångar och misslyckanden.

Men för en förälder kan det vara tufft om dessa utbrott kommer för ofta, speciellt om det händer i offentlig miljö. Man kanske är rädd för att mötas av dömande blickar eller få höra kommentarer om att barnet är ouppfostrat.

Mamma till ett barn med NPF-diagnos

Charlotte Störiko är mamma till en dotter som har en NPF-diagnos. Idag är dottern 18 år, men Charlotte berättar att när dottern var mindre kunde hon ofta få utbrott. Hon reagerade genom att sparka, spotta och skrika. När detta hände i offentlig miljö kunde det kännas riktigt jobbigt för mamma Charlotte.

Annons

– Barn med med NPF-diagnos har ofta kognitiva handikapp, vilket resulterar i att de kan reagera så som min dotter. Som förälder kan det ibland vara svårt att hantera utbrotten som kommer.

Charlotte Störiko
Charlotte Störiko menar att många saknar kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

En annan mamma som även har erfarenhet av det här är Eva Larsson. I en intervju med Motherhood har hon berättat att hon ibland valde att stanna hemma med sin son på grund av alla dömande kommentarer som hon ta emot.

”Många har frågat hur jag uppfostrat mitt barn, speciellt i situationer när han inte klarat av att sitta still som alla andra barn”, sa hon i intervjun.

Charlotte säger att det är självklart att dessa barn ska få vistas i offentliga miljöer – även om de får utbrott. Som förälder ska man inte behöva känna att man inte vågar lämna hemmet. Hon menar att kommentarerna grundar sig i att det saknas kunskap om hur barn med en neuropsykiatriska funktionsnedsättningar fungerar och vad de behöver.

Annons

– Tyvärr möts vi dagligen av okunskap och fördomar.

”Våga gå fram”

Charlotte säger att som förälder kämpar man – och tar till alla medel – för att få barn likt hennes dotter ska lugna sig.

– Självklart gör de flesta föräldrar till barn med NPF-diagnos allt för att förhindra att de ”stör”. Men jag tycker ändå att det är så märkligt att gemene man inte kan visa empati för dessa kämpande föräldrar.

Vad tycker du att man som utomstående kan göra – ifall man får se ett barn få utbrott?

– Våga gå fram och erbjuda hjälp! Att med ett lugnt sätt försöka hjälpa barnet är det bästa förhållningssättet.

Foto: TT/Privat

Annons