Klara Doktorow om sin miljöångest: ”Gick in i en tok-depression”

Klara Doktorow

Vi känner igen Klara Doktorow bland annat från podden Trettio Plus Trevar – och för att hon så öppet vågat berätta om hur det är att vänta på ett plus på stickan.

Se också: 5 mäktiga citat från Greta Thunberg

5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren
0:43

Efter reklamen: 5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

(0:43)

Slå på ljud

När Motherhood tidigare pratade med Klara om att hon snart ska bli trebarnsmamma sa hon att klimatkrisen var en av de saker hon oroade sig för just nu:

– Det känns inte helt hundra att samla på barn när jorden håller på att gå under.

Klara Doktorow
x

Foto: Privat

Bor: Villa i Fullersta, en mil söder om Stockholm.

Ålder: 36.

Familj: Maken Kjell, barnen Betty, 9, och Sam, 2 , samt en greyhound som heter Liz.

Gör: TV-utvecklare, radio- och poddprofil.

Följ på: @klaradoktorow.

BF: I feburari 2022.

Klara har haft ett miljö- och klimatintresse i flera år och berättar nu i den nya Våra barns klimat-podden att hon kände stor ångest för klimatet redan när hon fick sitt första barn.

– Mycket i samband med att jag fick mitt första barn var jag övertygad om att jorden skulle gå under. Och då var det på nivån, detta var år 2012, att jag gick in i en tok-depression av all miljöångest jag kände. Och att allt kändes så otroligt mörkt och svårt att lösa, säger hon i podcasten.

Våra Barns klimat-podden: Ny klimatpodd för föräldrar

Den nystartade Våra barns klimat-podden programleds av Frida Berry Eklund som är specialist på klimatkommunikation och var med och startade organisationen Våra Barns klimat år 2012.

Frida Berry Eklund

Frida Berry Eklund var med och startade organisationen Våra barns klimat år 2012 där fler än 25 000 föräldrar försöker skapa politisk skillnad på klimatområdet.

Även Manne Forssberg som bland annat driver Pappapodden med Nisse och Manne, är programledare.

– En del av vanligt föräldrasnack är ju att prata av sig och ge varandra tips och stöd. Precis det är podden till för. Lyssnaren ska känna igen sig och framför allt inte känna sig ensam i att det är svårt att göra alla rätt för klimatet, säger Manne Forssberg om Våra barns klimat-podden i ett pressmeddelande.

Klara Doktorow: Detta är min ångestgrej när det kommer till klimatet

Även om både gäster och programledare påpekar i podcastavsnittet att ingen kan vara perfekt när det kommer till att bli vara klimatsmart som individ och förälder – är det några saker som ger Klara Doktorow lite extra ångest när det handlar om hur vi använder jordens resurser berättar hon.

Hon är bra på att handla second hand och har köpt mestadels begagnade grejer till bebisen som föds i vår. Att resa miljövänligt försöker hon också – men när det kommer till barnens presenter är det svårt att säga nej.

– En grej som stör mig mycket i vardagen är detta med barnen och alla pinaler och prylar och leksaker och skit, haha Och det är ju bara plast! säger hon i podcasten.

Prata, hantera, förstå – så hjälper du barn som har klimatångest

Ett tillfälle då hennes miljöångest gör sig påmind, som många föräldrar nog kan känna igen sig i, är när det är kalas. Nyligen hade de barnkalas hemma, säger hon:

– Och så vet man att det kommer komma påsar fulla med kriskrams som förmodligen har plockats ihop av något litet barn i ett land någonstans i Asien och skeppats hit – och så tycker mitt barn att det är kul i två sekunder.

Blir du nyfiken på att höra mer föräldratankar och tips om hur du kan tänka klimatsmart? Här hör du Våra barns klimat-podden!

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Guide ålder för ålder: Så pratar du om klimatkrisen med barn och tonåringar
Emma Sundh: ”Att ha barn är som att följa världens bästa tv-serie”
9 svenska kändisar som rutit ifrån mot mammaskammandet

Utvald läsning