En del av

Covid regler i skolan och förskolan: Det gäller efter 29 september

23 sep, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
utvecklingssamtal i skolan
Tillbaka till vanliga föräldramöten och utvecklingssamtal i samma rum som läraren. När restriktioner hävs i slutet av september tar man också bort regler som ska förhindra spittspridning för skola och förskola. Detta gäller nu!
Annons

Ännu ett steg närmre det normala!

Det är Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att förhindra smittspridning i skola och förskola som alltså helt tas bort från och med den 29 september. Fortfarande blir det upp till varje skola att styra exakt hur man vill göra med regler, men det kommer inte längre finnas rekommendation om till exempel:

  • Att hålla avstånd i matsalen
  • Att hålla avstånd i andra utrymmen där trängsel kan uppstå
  • Digitala utvecklingssamtal
  • Digitala föräldramöten

Huvudprincipen ska också vara att undervisningen består av så kallad närundervisning, alltså på plats.

Restriktioner försvinner i skolan och förskolan

Nyligen öppnade Folkhälsomyndigheten upp för att alla ungdomar även mellan 12-15 år ska vaccineras. Vaccinationen kommer dra igång efter höstlovet.

Se också: Så har pandemin påverkat kvinnor positivt

Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

För personer som är ovaccinerade gäller fortfarande vissa råd dock, som att till exempel hålla avstånd. Råden om att stanna hemma om man känner symptom finns också kvar, liksom att alla över sex år ska testa sig vid symptom.

Skolan och förskolan som arbetsplats och miljö för barn och elever kan som sagt också välja att behålla vissa regler och rekommendationer, till exempel sådana man vill fortsätta med för att minska spridning av sjukdom överlag.

– Sedan är det upp till skolan att göra sina egna avvägningar och ta vidare åtgärder som man har tyckt har fungerat väl, som kan förhindra spridning av andra sjukdomar, säger Sara Byfors, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons