En del av

Nu erbjuds barn från 12 år vaccin i Sverige – här är allt vi vet

16 sep, 2021 
Lovisa Svedlund
barn plåster på armen
Nu ska också barn mellan 12-15 i Sverige få coronavaccin. Då startar vaccinationen – och här är biverkningarna du ska hålla koll på som förälder.
Annons

Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även barn från 12 år ska få ta coronavaccinet. Tidigare har alla födda 2005 eller senare fått vaccinera sig, men nu sänker man alltså den rekommenderade åldern.

– Vaccin kommer att göras tillgängligt för barn mellan 12 och 15 år. Det här gör vi för barnens skull, för att det minskar risken för långvarig sjukdom och därmed också risken att missa mycket i skolan, säger Statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff idag.

Se också: Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experternaBrand logo
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Då börjar barn från 12 år vaccineras

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att man ska börja vaccinera barn mellan 12-15 år efter höstlovet vecka 44. Från och med vecka 45 kommer alltså även den här gruppen kunna vaccinera sig och de ska få två doser precis som alla andra som vaccinerats.

Annons

Elevhälsan kommer vara delaktiga i att sköta vaccinationen, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Vinsterna för barnen överväger

Regeringen har varit förberedda på beskedet och är redo att börja vaccinera barn.

– Det finns vaccin och det finns avsatta ekonomiska resurser för att genomföra dessa vaccinationer, säger socialminister Lena Hallengren (S) på samma pressträff.

Sverige har tidigare velat vänta in mer data om hur barn påverkas av coronavaccin. Argumentet har varit att man behöver se till så att barnen också vaccineras för sin egen skull, och inte bara för samhällsnyttan. Det, eftersom barn generell löper mycket mindre risk än vuxna att smittas av covid-19.

Flera länder i Europa har redan börjat vaccinera 12-åringar och uppåt, bland annat Finland.

Beslutet att följa efter och börja vaccinera yngre barn även i Sverige är nu ordentligt efterforskat, och vilar enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, på att barnen själva drar nytta av vaccinet.

Annons

– Detta är en komplex fråga där vår bedömning utgår ifrån barnperspektivet. Sammantaget bedömer vi att vinsten för barnens del överväger, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Coronavaccin: Biverkningar för barn

Underlaget som Folkhälsomyndigheten tittat på bygger på de nästan 20 miljoner barn över 12 år som fått coronavaccin i världen hittills.

De vanliga biverkningarna för barn är lindriga och går över.

På sin hemsida skriver myndigheten att några enstaka fall uppstått där barn fått hjärtmuskelinflammation som en biverkning av vaccinet. Den är dock mycket ovanlig – och går också över i de fall som uppstått. Man ska dock vara medveten om den här biverkan och söka vård om barnet till exempel får smärta i bröstet de närmsta dagarna efter att man fått sprutan.

Annons