En del av

Sakerna barn råkat beställa på föräldrars telefon och dator

14 mar, 2022 
Lovisa Svedlund
Har du fått en räkning på saker du vet med dig att du inte shoppat? Då kanske du råkat ut för samma sak som de här familjerna!
Annons

Kladdiga små fingeravtryck på paddan där hemma. Är det något du känner igen? Eller på din egen mobil efter att du satt den i handen på din knodd en liten stund? Vi gör det alla! Låter kidsen underhålla sig med mobil och padda en stund då och då.

Men det kan faktiskt få oanade konsekvenser.

7 tecken på att du har en tvååring

7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tvååring hemma

Kanske blir du avskräckt från att göra samma sak igen efter att ha läst detta:

En familj som nämligen fick betala dyrt för att ha underhållit sin son en kort stund med skärmen var familjen Kumar i New Jersey. Familjen, rapporterar Expressen, hade precis flyttat när lilla Ayaansh, 22 månader, använde sin mammas telefon och råkade lägga en beställning. Ayaansh som föddes under pandemin hade sett sina större syskon behöva använda skärmar ofta till sin skolgång – och blivit riktigt flink även han.

Familjen installerade bland annat enn digital vägg där köp i framtiden kräver en fyrsiffrig kod, efter lilla Ayaansh köp.

Mamma Madhu berättar att hon hade sökt på flera hemsidor efter nya möbler till nya hemmet, men hade aldrig tänkt att köpa allt som hon provisoriskt sparade ner i kundvagnar online. Snart kom dock fakturan på nästan 16 000 kronor till familjen – och på uppfarten stod några dagar senare en lastbil med flera kartonger fyllda av möbler. Bland annat sprillans nya fåtöljer.

Annons

3 roliga (och dyra) barn råkat beställa online

Det är vanligt att vi sparar våra betaluppgifter i mobiler, surfplattor och datorer. Så även om det tack och lov också finns bra appar som ska förhindra just den här typen av köp idag, kan det hända den bästa!

Genom tiderna har faktiskt barn flera gånger av misstag lyckats nätshoppa saker till ordentligt saftiga prislappar.

Här är ytterligare några exempel.

1. Mamma behöver lite avkoppling!

Mirror skriver om lilla Ella O'Connor, 18 månader. Hon lyckades göra ett ganska uppskattat köp till sina föräldrar när hon köpte flygbiljetter tur och retur till Storbritannien - Fuerteventura på mamma Ashleighs laptop. Familjen tyckte att priset blev så bra så att de faktiskt bestämde sig för att åka på resan ändå.

– Jag hade sökt efter flyg med Ryanair på datorn och hon lyckades bekräfta våra namn och till och med betala via Paypal i euro, säger Ellas mamma.

familj på strand
Familjen bestämde sig för att åka på resan och hade en riktigt bra semester enligt Mirror. Foto: TT

2. Så att du kan köra mig till träningen, mamma?

Rachel, mamma till Alex, hade inget körkort när hennes son lyckade vinna auktionen på, ja. EN BIL. Alex som var två år när han klickade igenom den lilla affären, satt med sin mammas telefon och råkade olyckligtvis lägga högsta budet på en Rover som såldes på ebay.

Annons

Rachel kom tack och lov i kontakt med personen som lagt ut annonsen. Men det blev inte direkt bra stämning när hon berättade vad som hänt, och han tvingades starta om onlineauktionen, skriver Mirror.

Har du koll på uppförandekoden, bästa förälder?

3. Högtalaren beställde dockhus

Men det är inte bara på skärmarna våra barn kan råka shoppa loss åt oss.

En familj i Dallas ägde en smart högtalare som man kan starta olika funktioner genom att man pratar med den, en så kallad Alexa-högtalare. När familjens sexåring hade pratat med högtalaren om kakor och ett dockhus, "missförstod" Alexa och beställde sju kilo kakor och ett dockhus för 170 dollar. När flickans mamma Megan Neitzel fick bekräftelsemejlet i sin inkorg blev hon minst sagt förvånad – och efter händelsen installerade hon föräldrakontroll som innebar att man behövde en fyrsiffrig kod för att göra köp via högtalaren.

Familjen åt upp kakorna och dockhuset skänte de senare till välgörenhet, rapporterade Fox news.

Foto: TT

Annons