En del av

Bossig tonåring? 7 likheter mellan en tweenie och en dålig chef

10 mar, 2022 
Lovisa Svedlund
Dålig chef
Du detaljstyrs, tvingas vara tillgänglig och står ut med ständiga organisationsförändringar. Har du en tonåring hemma känner du antagligen dig i de här likheterna mellan en tweenie och en extra galen chef.
Annons

Att föräldraskapet är en heltidsjobb har de flesta av oss förstått när barnen börjar bli tweenies och tonåringar. Men att våra hormonsfyllda små älsklingar där hemma kunde styra och ställa SÅ mycket var vi nog några som blev lite chockade av.

7 tecken på att du har en tvååring hemma:

7 tecken på att du har en tvååring hemmaBrand logo
7 tecken på att du har en tvååring hemma

Grattis, du behöver inte längre en chef! Den rollen besitter nämligen numer en surmulen, bestämd och älskvärd barnvuxen person där hemma.

7 likheter mellan tonåringar och chefer

För visst kan varadagen med tonårsbarn ganska ofta påminna om att gå till jobbet och bli arbetsledd av en lite... sämre... chef? Här är 7 slående likheter!

1. Hör av sig på obekväma tider

Hörde jag mejlinkorgen plinga långt efter rimlig läggdags? Ett sms som trillar in med frågan om vart busskortet tagit vägen den rimliga tiden 23:48 en tisdag? Hörde jag någon rota efter mackor, matlådor och snacks i köksskåp klockan TVÅ på natten? Ah, det är bara chefen som inte hängt med på det här med återhämtning efter office hours.

Annons

2. Ger dig merjobb – och dåligt betalt

Känner du igen chefen som krånglar till dina arbetsuppgifter och hittar på nya saker för dig att göra? Dessutom utan att dra ner på din övriga arbetsbörda eller höja lönen? Inte helt olikt dia plikter där hemma. För varje vattenglas du lyfter ut ur rummet tycks fyra ett nytt växa upp på skrivbordet igen. Och hur många roliga aw-aktiviteter och friskvårdsmassager får du egentligen som tack?

tonåring som pekar på armen
Ticktock, deadline för kvällsmat närmar sig bästa förälder.

3. Vet alltid bäst

Åh, du har inte fattat någonting?

Men GUD boomer det funkar inte så.

Är det fraser som låter bekanta där hemma? Ja, din che... ehrm tonåring... har faktiskt mer koll på läget än dig. Bara att svälja att hen vet bäst.

Syftet är att fånga uppmärksamheten och bli läst. Med en riktigt tokig, oavsiktlig särskrivning så gör den verkligen det.

4. Organisationsföränding stup i kvarten

Förra veckan: Du ska gärna stryka mig på ryggen och fråga hur jag mår. Det är okej att du brer en macka till mig och sitter bredvid när jag kollar Tiktok.

Annons

Denna veckan: Är du GALEN? Sen NÄR förekom sådant nonsens i vår organisation? Läs nya uppförandekoden tack, kära förälder. Den ligger på intranätet.

5. Detaljstyr dina arbetsuppgifter

Och på tal om uppförandekod. Hur kan du vara så pinsam som har håret på det där sättet? Nej, det blir för dig att byta om till en annan topp.

Jaha, tycker du att jag detaljstyr dig? Det är tyvärr min rätt som din arbetsleda... ehhm tonåring.

chef på kontor
Har du läst dagens uppförandekod kära anställda?

6. Mycket snack – lite verkstad

Sluta tjata, jag skaaaa plocka undan smutskläderna. Jag har sagt att jag kommer göra det så då får du lita på det.

Chefer och tonåringar kan konsten att göra löften men behöver ibland kanske öva på att hålla dem.

7. Uppskattar dig egentligen – men glömmer kanske säga det

Precis som att din dåliga chef faktiskt uppskattar dig, kan det vara hjälpsamt att komma ihåg att detsamma gäller för din tonåring. Hen är SÅ tacksam för allt ditt slit i föräldrajobbet. Det kanske bara inte kommer regelbunden återkoppling, tårta i fikarummet och en rolig konferensresa som tack.

Foto: TT

Annons