En del av

Saker att tänka på när syskon är på förskola under RS-säsongen

19 okt, 2021 
AvSanna Rossäng
Kajsa Kaijser
RS-virus är något de flesta föräldrar med små bebisar är oroliga för. Vad kan man göra för att minska risken till att de allra minsta ska smittas? Barnläkaren Kajsa Kaijsers delar med sig av sina allra bästa tips.
Annons
Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-virusetBrand logo
Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-viruset

Respiratoriskt syncytialvirus (RS) är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och drabbar främst spädbarn. Det smittar lätt, så hur ska föräldrar med äldre barn på förskola tänka?

– Han man barn yngre än fyra månader vars äldre syskon går på förskola, kan det vara klokt att hålla det äldre barnet hemma från förskolan under några veckor för att minska risken för att smitta det lilla syskonet med RS-virus. Vi vet att många spädbarn smittas av sina storasyskon, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Alla föräldrar har av olika anledningar inte möjligheten att hålla storasyskon hemma från förskolan. För föräldrar som är i den situationen, känner oro och vill göra allt de kan utifrån sina förutsättningar finns det en rad saker att tänka lite extra på.

Annons

Kajsa Kaijser är barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus och delar med sig av några handfasta tips.

Saker att tänka på för att skydda bebis mot RS-virus när syskon är på förskolan

1. Prioritera första tiden

Självklart måste man väga samman alla faktorer; vad man har för stöd, vad man har för möjlighet till avlastning, sjukdomshistorik inom familjen samt förskolesituation för det stora barnet. Barn under två månader har störst risk för allvarlig infektion. För varje dag och vecka möjligheten finns att hålla barnen hemma minskar också risken för allvarlig infektion.

2. Tvätta händerna ofta

Försök få ditt stora barn att samarbeta kring handtvätt. Ha som rutin att tvätta händerna innan ni får från förskola/skola samt när ni kommer hem.

3. Sprita händerna

Se till att ha handsprit lättillgängligt överallt (i bilen, vagnen) och erbjud ofta!

Mamma och dotter med en korg med kläder i
Tips från redaktionen! Ha en korg i hallen som storasyskonet kan lägga sina smutsiga förskolekläder i och klä istället barnet i rena hemmakläder för att vara på den säkra sidan.

4. Håll distans till bebisen

Ge storasyskonet andra vägar till närhet än att pussa i ansiktet, gosa och krama bebisen som till exempel hallonpruttar på magen och pussar på fötterna.

5. Undvik infektionsmiljöer

Umgås utomhus i möjligaste mån. Tänk efter om kalas och sammanhang där många barn från olika förskolor och skolor samlas om detta kan avstås fram tills dess att bebisen är upp till fyra månader.

6. Var uppmärksam på syskonets mående

Även om man smittar innan symtom uppvisas gäller det som förälder att vara extra uppmärksam på syskonets mående och tecken på förkylning.

Foto: TT

TV: Det här är RS-virusBrand logo
TV: Det här är RS-virus
Annons