En del av

Så förändras sexlivet – när du får barn

01 jul, 2018 
https://image.motherhood.se/nina_1-205x130.jpg.jpg?imageId=2579956&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Nina Nyström
Det händer en del med sexlivet för de flesta par när de fått barn.
Att bli förälder innebär definitivt fler sömnlösa nätter – och färre heta kvällar. En amerikansk undersökning har gått på djupet med hur, när och varför våra sexvanor ändras när vi får barn.
Annons

Amerikanska madrassföretaget Leesa frågade 977 föräldrar om hur deras sexliv förändrades efter att de fått barn. Det visade sig att de nog inte kommer sälja så många madrasser till småbarnsföräldrar – de sliter inte så värst på dem, varken genom sömn eller sex.

Undersökningen visade nämligen att antalet tillfällen i sänghalmen så mycket som halverades! Siffran sjönk från i snitt 19 gånger i månaden till 10 gånger efter att lilla kärlekskorven kommit (inte så dåliga siffror ändå tycker vi!). Och inte bara det – kvaliteten på sexet minskade också, enligt 46 procent av de svaranden.

Är du redan förälder kanske svaren får dig att andas ut – puh, det är inte bara vi! Och har du inga barn ännu, låt inte siffrorna skrämma dig för mycket. Det finns många olika sätt att visa varandra uppskattning och kärlek som partners. Kel och mys var till exempel det som ökade mest enligt föräldrarna i undersökningen.

Annons

Därför försämras sexlivet efter barn:

Sömnbrist, att det är svårt att hitta tid på tu man hand och att sexlusten minskar i allmänhet, framför allt för kvinnor, var några av anledningarna. 61 procent av mammorna vittnade om minskad sexlust efter barn, medan 51 procent av papporna inte tyckte att sexlusten ändrats alls (men 30 procent av papporna tyckte att lusten hade minskat). En tröst är att 11 procent av kvinnorna och 18 procent av männen faktiskt fått en MER sexlust efter barnen.

Bästa tipsen för att få till sex trots barn:

När suget föll på väntade 67 procent till barnen gått och lagt sig och 64 procent ansträngde sig då för att vara extra tysta. 54 procent stoppade helt enkelt listigt barnen i säng tidigare för att kunna komma till skott och 42 procent passade på i duschen. Om barnen var hemma åkte tv eller paddor fram hos 39 procent. Andra vanliga sätt att få in en resa till Pippaloss var att passa på medan barnen var i skolan eller hade barnvakt.

Annons

Livet med barn har sina utmaningar, och att hitta tillfällen till sex är en av dem. Men – en tröst är ändå att 40 procent av kvinnorna och 47 procent av männen inte ansåg att barnen förändrat deras sexliv nämnvärt. Och till sist – ge det tid, det kan ta ett bra tag att hitta tillbaka till lusten. Så länge man finner andra sätt att hitta närhet i vardagen kan man vänta ut vändningen utan större panik.

Källa: health.com. Bildkälla: IBL

Läs mer:

Annons