En del av

Psykologen: 4 sätt att ge ditt barn högre emotionell intelligens

19 jul, 2022 
AvElisabeth Granseth
Barn som delar på duplo
Emotionell intelligens är viktigt för att vi ska kunna förstå våra egna och andras känslor. Här är psykologens tips på hur du som förälder kan göra för att främja barnets så kallade EQ.
Annons

När man lever i ett samhälle så interagerar man med andra människor. Det finns många sätt att göra sig förstådd på – och ibland gäller det också att förstå sig själv. Alla har vi nog någon gång känt oss missförstådda eller känt att vi inte riktigt nått fram.

Precis som fysisk aktivitet gör en starkare finns det sätt att träna upp sin emotionella intelligens. Mycket kommer automatiskt och av sig själv. Men det finns också sätt att träna upp ens förmågor. Här är psykologens 4 tips på hur du som förälder kan främja ditt barns emotionella intelligens.

Se också: 7 saker alla föräldrar borde säga till sina barn

7 saker alla föräldrar borde säga till sina barnBrand logo
7 saker alla föräldrar borde säga till sina barn

Vad är EQ?

Emotionell intelligens, eller EQ, handlar om hur du som person hanterar dina egna och andras känslor, relationer och hur pass bra du kan läsa av situationer och tolka andra människors kroppsspråk.

Annons

Ofta talas det om IQ som handlar om logisk intelligens i olika sammanhang. Men EQ handlar istället om förmågan att känna igen och reglera de egna känslorna och känna empati för andra personer.

4 tips på hur du främjar barnets emotionella intelligens

Dr Holly Symons är psykolog och för Mother.ly ger hon tips på hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att utveckla sin EQ.

1. Sätt ord på känslor och lyssna aktivt

Sätt ord på dina egna känslor i vardagen och försök att få ditt barn att prata om sina. Lyssna aktivt på barnet när hen är i behov av att prata och värdera inte känslorna.

Tillsammans kan ni öva på att dagligen sätta ord på känslor, exempelvis: "Jag är glad idag för att jag får följa dig till skolan" eller " Jag känner mig ledsen för att jag saknar din mormor, ska vi besöka henne idag?".

2. Visa empati på ett sätt som barnet förstår

Använd verkliga exempel för att prata om empati, men gör det på en nivå efter barnets ålder.

Annons

Exempelvis om ett barn ramlar och slår sig i lekparken kan du prata med ditt barn och fråga "När du ramlat och fått ont, vad brukar få dig att må bättre?".

3. Lev som du lär – ta hand om dina egna vänskapsrelationer

Låt dina barn se hur du är med dina vänner och i andra nära relationer. Kom också ihåg att visa dina barn att det är okej att säga nej när man behöver. Att låta dina barn se dig navigera i sociala situationer är en möjlighet för dem att lära sig.

Ha samtal med barnen om sociala normer och värderingar och hur man sätter gränser. Genom att göra det kommer dina barn att utveckla självkänsla när de skaffar nya vänner.

4. Delta i barnets lek – och prata om känslor

Barn lär sig genom att leka. Det är genom leken som barnen övar på relationsskapande och får bearbeta sina upplevelser och konflikter. I leken kan vi vuxna lära oss förstå barnens tankar och känslor.

Om du har ett yngre barn kan du vara med och leka fantasilekar, och då lyfta och prata om situationer som dyker upp där du som förälder kan guida hur man kan vara en bra kompis.

Källa: Mother.ly

Foto: TT

Annons