En del av

Så gick det sedan för skådespelarna i Vintergatan – 23 år efter succén

27 jan, 2023 
Ebba S. Dahlman

Mira, Henrik, Glen och Peo hade fantastiska rymdäventyr i sommarlovsprogrammen Vintergatan.
Lågbudgetproduktionen blev en enorm oväntad succé som fortfarande lockar ny publik varje år.
Så lever de omtyckta skådespelarna i dag – 23 år efter showen hade premiär!

Annons
Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barnBrand logo
Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn


En hel generation barn växte upp med en längtan efter ett eget äventyr i rymden, efter att ha fått följa Mira, Glen, Henrik och Peo i barnprogrammen om Vintergatan.

Skådespelarna och regissör Petter Bragée skrev historia med ett litet inspelningsteam i Växjö år 2000, när Vintergatan 5A hade sändes som SVT:s sommarlovsmorgon. Efter succén kom senare Vintergatan 5B och Tillbaka till Vintergatan.

Rymdäventyret handlar om de tre barnen Mira, Glen och Henrik (spelade av vuxna skådespelare), och taxichauffören Peo som var på väg till kollo, men hamnade på ett rymdskepp i stället, där de ställdes inför utmaningen att rädda Jorden.

Serierna om gänget från Vintergatan har under årens gång hållit förstaplatsen som den mest repriserade serien i kanalens historia.

Annons

Och även om det är otroligt svårt att förutse hur ett barnprogram tas emot av målgruppen; barn, så var det ingen i casten som hade kunnat föreställa sig att det skulle bli en sådan enorm succé. Främst för att de hade en extremt tajt budget att ta hänsyn till.

– Det var som fabriksarbete, man skulle göra väldigt mycket ambitiös tv på kort tid, berättade Philomène Grandin(Mira) för Expressen år 2019.

I samma intervju berättar skådespelarna om den hektiska inspelningen i Spanien, relationen till varandra och livet efter succén!

Wilson D Michaels: Glen

Skådespelaren Wilson D Michaels då och nu.
Skådespelaren Wilson D Michaels då och nu.

Michaels sökte inte rollen som Glen i sommarlovsprogrammet. Regissören hade slängt ut krokar i kontaktnätet att han letade efter en amerikan som kunde svenska och blev tipsad om höra av sig till Michaels.

Annons

Vid tidpunkten hade Michael och dåvarande pojkvännen Pelle Hanæus flyttat till Pelles hemland Sverige. Paret träffades i New York på 90-talet och arbetade båda två som skådespelare.

Michaels fick nys om att ytterligare en roll i produktionen skulle fyllas och rekommenderade då sambon Pelle. Paret kom att bo och jobba tillsammans i Växjö under två somrar.

I dag lever Michaels som singel i den tyska staden Hamburg för en roll i uppsättningen av Disneys Lejonkungen. Han flyttade dit för ett jobb år 2001 och har blivit kvar i staden sedan dess. Underhållning ligger honom nära hjärtat, men han ägnar sig inte åt skådespelei i samma utsträckning längre. Han har en chefsroll resebolaget TUI Cruises Entertainment Teams.

– Jag tänkte stanna ett år utomlands. Det året blev 18 år, berättade han för kvällstidningen.

Pelle Hanæus: Henrik

Skådespelaren Pelle Hanæus då och nu.
Skådespelaren Pelle Hanæus då och nu.

Precis som flera av de andra Vintergatan-kollegorna blir Pelle Hanæus fortfarande förknippad med rollen i serien.

Annons

– När jag träffar folk i 25-årsåldern eller lite yngre, så blir de ju alldeles till sig. Det är jätteroligt verkligen att man ser människor som bryr sig. De tror inte sina ögon och blir alldeles spralliga, berättade han för Expressen.

I dag lever han som singel i den svenska huvudstaden Stockholm. Även om relationen nöttes en del av att både bo och jobba tillsammans, förklarar Pelle att både han och Michaels är glada över att de gjorde resan med Vintergatan tillsammans.

Han har fortsatt skådespela, men jobbar även som regissör och föreläsare. Hösten 2019 var han aktuell med SVT play-serien Kurs i självutplåning där han hade sin första stora tv-roll sedan sommarlovsprogrammet.

Philomène Grandin: Mira

Skådespelaren Philomène Grandin då och nu.
Skådespelaren Philomène Grandin då och nu.

Philomène Grandin spelade Mira i Vintergatan. Hon minns att omgivningen ifrågasatte konceptet om ett rymdprogram för barn i början.

Annons

– Vi åkte till Teneriffa och spelade in. Jag minns att någon sa: ”Man kan inte göra ''Star Wars med 'Anki och Pytte'-budget”, och att jag hade tagit mig vatten över huvudet. Sommarlovsmorgon var ingen stor grej på den tiden, förklarade hon för Expressen.

Grandin har gjort roller på teaterscenen, på tv och i filmer sedan genombrottet i sommarlovsprogrammet. Hon har bland annat synts i filmen Puss och spelat mot Ola Rapace i kriminaldramat Odjuret, samt varit programledare för pysselprogrammet Philofix i Barnkanalen.

År 2021 gjorde hon dessutom författardebut med boken Glöm allt men inte mig, som handlar om relationen till hennes dementa far Izzy Young.

Philomène har dessutom överfört skådespelargenen till ett av hennes två barn, som hon har tillsammans med maken tillika trubaduren Lars Demian. Dottern Paloma var nämligen med i SVT:s julkalender 2021, En hederlig jul med Knyckertz.

Anders Linder: Peo, Kapten Zoom

Skådespelaren Anders Linder då och nu.
Skådespelaren Anders Linder då och nu.

Anders Linder minns tillbaka på tiden som Peo och Kapten Zoom i Vintergatan, som mycket stressig, men också väldigt rolig. Linder hade tidigare stor erfarenhet av tv-produktion och barnprogram och är än i dag aktiv som bland annat revyartist.

Annons

– Små ungar kommer fram och säger: ”Peo Peo Peo!”. Det är alltså över 20 år sedan. Den hade någon speciell laddning, det var nästan som en familj man fick tillhöra.

Den Stockholmsbaserade skådespelaren bor tillsammans med sambon Anna Roll, med vilken han har sonen Olle.

I dag är Anders pensionerad, men han har inte lagt kärleken till yrket på hyllan. Så sent som år 2018 stod han på Maximteaterns scen i föreställningen Björnes favoriter!, som riktade sig till barn. Han spelar dessutom i bandet Lira.

Jonas Sykfont: Femman, Garsson, Benke Bengtsson

Skådespelaren Jonas Sykfont då och nu.
Skådespelaren Jonas Sykfont då och nu.

Skådespelaren Jonas Sykfont hade flest roller av alla i produktionen. Han spelade rymdmacksassistenten Garsson, utomjordingen Femman och försäljaren Benke Bengtsson.

Annons

– Vi hade ingen aning om att det skulle bli det mest sedda barnprogrammet genom tiderna. Det var först två sommarlov, och det fanns en enorm efterfrågan. Sedan har det bara rullat på, det kommer en ny generation tittare vartannat år. Den är lika aktuell oavsett när den sänds, sade Jonas till tidningen år 2019.

I dag bor han i Malmö tillsammans med dottern Leia och hunden Luna. Han jobbar till vardags som brandman och brandingenjör.

Under åren har Sykfont ägnat sig åt att spela humoristiska karaktärer i samband med humorkollektivet Varanteatern, kända för humorserien Varan-tv på 90-talet, där han är en etablerad medlem.

Se också: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
Se också: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

Ingela Schale: Irina Teresjkova, Inkeri

Skådespelaren Ingela Schale Berghagen då och nu.
Skådespelaren Ingela Schale då och nu.

När Tillbaka till Vintergatan hade premiär år 2003 introducerades en ny huvudroll; Irina ”kosmonaut två” från Jorden. Det var skådespelaren Ingela Schale som gav liv till den ryska karaktären.

När Irina introducerades användes en röstskådespelare som talade ryska. I vissa scener var dock Ingela själv tvungen att tala ryska. Något hon, enligt Petter Bragée, klarade med bravur.

I dag arbetar Ingela som en aktiv skådespelare på Scenkost Sörmland, ett kulturhus i Eskilstuna som erbjuder verksamhet inom film, musik, teater och dans, för såväl vuxna som ungdomar och barn.

Hon är däremot skriven på en adress i grannstaden Strängnäs.

Foto: SVT, Markus Lindgren/TT

Annons