En del av

Detta har lyckliga par gemensamt – sexologen Kalle Norwald reder ut

31 mar, 2021 
Lovisa Svedlund
Kalle Norwald lyckliga par
Finns det en nyckel till långa kärleksrelationer där man fortsätter vara kär år efter år? Motherhood frågade Kalle Norwald, samtalsterapeut, sexolog och expert i SVT:s Gift vid första ögonkastet.
– Det är inte bara att sätta sig på sofflocket och tänka att allt kommer vara som det alltid har varit utan relationen behöver jobbas på.
Annons
TV: Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationerBrand logo
TV: Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationer

De finns runtomkring oss: paren som bara tycks fortsätta vara kära år efter år. Även om alla relationer självklart har sina konflikter, kan man konstatera att de här paren fortsätter att titta på varandra med värme i blicken, löser sina bråk och skrattar ihop.

Vad är nyckeln? Det finns några saker som par som håller ihop har gemensamt, menar sexologen och terapeuten Kalle Norwald, känd som expert i Gift vid första ögonkastet på SVT.

– Jag tycker mig se att de här paren har två huvudsakliga saker gemensamt. Det ena är att man erbjuder varandra transparens, vilket är ett av mina favoritord när det kommer till parterapi. Det innebär att man vågar berätta hur man mår, tänker och känner kring saker. Och också att man vågar ta in sin partner i den diskussionen.

Kalle Norwald

Gör: Socionom, terapeut auktoriserad sexolog och expert i Gift vid första ögonkastet på SVT.

Bor: I Bagarmossen i Stockholm

Familj: Maken Erik och en son på 7 år

– Det andra spåret är intimitet, att man vågar vara fysiskt nära: vågar ta i varandra, klappa på varandra. Det behöver inte handla om ett aktivt sexliv men att man har intimitet och närhet kopplat till kroppen.

Annons

Viktigt att inte bli slapp

Men, finns det ingen magisk nyckel som är mer konkret än så? Kanske gör kära par något speciellt på helgerna, eller har någon rutin i vardagen man kan ta efter. Hur gör man kärlek så den håller bra?

– Ja, jag önskar att det fanns en nyckel som garanterar kärlek och lycka i en relation men det gör ju tyvärr inte det. Om jag kommer fram till den nyckeln kanske jag får alla nobelpris som finns, haha.

paren i gift vid första ögonkastet på svt
Kalle Norwald är en av experterna som parar ihop personerna i Gift vid första ögonkastet.

– Men jag tänker att det många gånger handlar om att inte ta varandra för givet, även om det är lite av ett tråkigt "inte-mål", fortsätter han.

Det här kan iallafall vara en mininyckel för att lyckas vara kära och lyckliga tillsammans, tror han.

– Att inte liksom ”slappa till sig”. Relationer är ju en färskvara som man behöver jobba med och då kräver det också lite arbete. Det är inte bara att sätta sig på sofflocket och tänka att allt kommer vara som det alltid har varit utan relationen behöver jobbas på.

Annons

5 snabba med Kalle Norwald

Läsa bok / Titta på tv-serie

Lekpappa / Läxpappa

Häng på lekparken / Promenad i skogen

Romantisk dejt / Städa hela hemmet (om du ska göra en romantisk gest)

Fredagsmys med familjen / Egentid med kompisar (Kalle: ”Man behöver båda”

Här är varje par egna individer. Men till exempel kan det handla om att fortsätta göra saker båda gillar. Kanske är det att gå på museer ihop, ta skogspromenader eller se på tv-serier tillsammans som båda tycker är intressanta.

Dynamik viktigt i relationen

Det bidrar till vad som Kalle Norwald kallar för dynamik i relationen.

Och när det går mindre bra i relationen, är det ofta precis motsatsen man sysslar med, förklarar han.

– Det som tvärtom inte funkar bra är att ta kärleksrelationen för givet, och tänka ”nu har jag en partner och har fått den här ringen, då kan jag bara sätta mig ner och slappa”.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

– Det leder oftast till någon form av olycka där man inte får den här dynamiken som en relation kan ge, utan det blir det här stelbenta där det inte händer så mycket. Vare sig på ett individuellt plan för de som är i relationen eller i relationen.

Annons

Kan du utveckla lite vad dynamik i en kärleksrelation kan vara? Hur är en dynamisk relation?

– Ja, ordet ”dynamik” försöker beskriva just det här flowet, att det händer något och blir ett utbyte. Och det behöver inte bara handla om att individerna i den tvåsamma relationen gör något ihop, utan att man också kan ge sig ut och göra saker som man själv, som individ, tycker är roligt. Sen tar man in den energin i relationen och skapa dynamiken i form av att man utbyter erfarenheter. Till exempel berättar om hur dagen har varit och så.

Foto: SVT, Unsplash

Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmetBrand logo
Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet
Annons