Så många barn är det jobbigast att vara mamma till

Mamma myser med barn i soffan
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning
0:59

Efter reklamen: Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

(0:59)

Slå på ljud

Sedan 2007 har man i en amerikansk studie undersökt när mammor är som mest stressade. Över 7000 mammor med ett varierande antal barn har varit med i den omfattande studien.

Studien visar att mammor med ett eller två barn är betydligt mindre stressade än de som har tre barn. För många föräldrar var det faktum att de rent fysiskt inte räckte till för alla barnen samtidigt längre det jobbiga.

– När jag gick från två till tre barn var det en stor omställning för mig, eftersom jag inte längre kunde hålla alla mina barn i handen samtidigt. Det fanns bara plats för två i mitt knä och bara två av dem kunde sitta bredvid mig. Plötsligt var jag också tvungen att lägga tid på att ingen av dem skulle bli utanför. Mentalt var det väldigt svårt för mig, och jag bröt ofta ihop av stress, säger en av mammorna i undersökningen.

Stressigast att vara mamma till tre barn

Samtidigt visar studien att tre barn är värst när det kommer till stress – har man fler barn än så så är man minst stressad av alla, till och med mindre stressad än mammor med ett eller två barn.

Föräldrar med fyra barn eller fler har ofta gett upp att försöka vara den perfekta föräldern, då det varken finns tid eller energi till det. Den insikten gör att de blir mindre stressade.

– Det är vettigt. Med så många barn har du vant dig vid att det inte finns tid att läsa en bok och att middagen inte är jättegod varje kväll. Du har kommit över det, och du bryr dig inte om att lägga energi på det, säker psykologen Janet Taylor.

Studien visar även annan intressant mamma-statistik. 46 procent av mammorna i studien menar att de blir mer stressade av sin partner än sina barn, och nio av tio menar att de måste kämpa för att fortsätta hålla sig i god form och vara attraktiva. 60 procent tyckte också att det var mer stressande att uppfostra flickor än pojkar.

Pss. Vill du ha lite perspektiv i vardagen? Kolla in de här familjerna som alla fått trillingar.

Källa: Alt.dk

Foto: TT

Mer läsning för dig
Ålder för ålder – så mycket får barn i vecko- och månadspeng
Ny forskning: Mindre stressade pappor vid delad föräldraledighet
Anders Hansen: Här är tre vanor jag vill ge barn och tonåringar

Utvald läsning