En del av

Majoriteten av svenska mammor har upplevt mammaskam

04 nov, 2021
Lovisa Svedlund
mamma som håller bebis

En majoritet av mammor i Sverige har upplevt mom-shaming och allra vanligast är skammandet av småbarnsmammor, visar en undersökning som Novus tagit fram på uppdrag av Motherhood.
– Man känner sig värdelös. Kommer över mig ibland fortfarande, fast det är många år sedan, säger en av mammorna som var med i undersökningen.
Här är de tio saker vi känner oss mest skammade för som mammor.

Annons

I artikelserien Slutskammat försöker vi förstå: När känner vi oss skammade? Varför finns mammaskam och hur många har upplevt mom-shaming?

Mammaskam kan definieras på olika sätt men kännetecknas framförallt av kritiska kommentarer och frågor från andra som man får ta emot i rollen som mamma.

Det här är Motherhoods artikelserie Slutskammat:

Mammaskam – en manet som bränner tillBrand logo
Mammaskam – en manet som bränner till

Nu kan Motherhood berätta att en majoritet av alla mammor i Sverige tyvärr upplevt att de blivit mammaskammade.

I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Motherhood svarar 52% av svenska mammor i åldrarna 26-64 att de en gång eller flera gånger upplevt att de blivit skammade i sin roll som mamma.

Mest utbredd, visar undersökningen, är mom-shaming mot småbarnsmammor. Här har 6 av 10 mammor (61%) med barn i åldrarna 0-10 år har någon gång eller flera gånger upplevt att de blivit skammade i sin mammaroll.

Mammor med son
Mer än hälften av alla mammor i Sverige har en eller flera gånger upplevt mom-shaming.

Skillnaden är signifikant, vilket betyder att man säkert kan säga utifrån undersökningen att den här gruppen upplevt mammaskam i högre grad än "genomsnittsmamman".

Annons

”Som nybliven mamma var jag känslig för kritik mot bakgrund av att det finns en rädsla för att inte vara tillräcklig som mamma och då är dessa kommentarer särskilt jobbiga att få”, säger en av personerna som deltagit i undersökningen.

Även unga mammor mer utsatta

Ytterligare en grupp som stack ut var unga mammor. Undersökningen visar, med signifikant skillnad, att den yngre mamman i åldern 26-40 år får ta emot mer mom-shaming än "genomsnittsmamman" i Sverige.

Mammor kritiseras för det som ligger nära hjärtat – och förväntas passa in i traditionella roller

Det allra vanligaste saken att skammas för, visar undersökningen, är för hur mammor väljer att uppfostra sina barn. Därefter kritiseras mammor bland annat för att jobba heltid, för att ha barnen länge på förskolan eller för att man tar hand om sig själv med egentid.

Med andra ord handlar det om frågor som ligger nära den egna identiteten som mamma, och områden som kan tänkas visa att mammor fortfarande förväntas passa in i traditionella normer och förväntningar.

På vilket sätt har du blivit skammad i din mammaroll?

För att...

1. … jag uppfostrar barnen på ett visst sätt (48%)

2. … jag jobbar heltid (24 %)

3. … barnen har långa dagar på förskola (22%)

5. … jag fått kommentarer om min ”mamma”-kropp (19%)

5. … jag tar hand om mig själv och tillåter mig ha ”egentid” (18%)

6 . ... barnet/barnen använt napp (15%)

7. ... jag inte lagar barnmaten själv 13%)

8. ... jag använder sociala medier (12%)

9. ... barnet har ”fel” kläder (12%)

10. ... jag valt att flaskmata istället för att amma (11%)

(Flera svar var möjliga)

Källa: Novus/Motherhood

Annons

Vanligast på sociala medier

Internet och sociala medier sticker ut som det svarsalternativ där flest känt sig mammaskammade. Därefter följer vardagssituationer där man träffar nära och kära som forum för mom-shaming. I dessa forum upplever mammor, i fallande ordning, att de blir skammade:

1. På internet/sociala medier

2. Mellan bekanta

3. Via släkten

4. I närmaste familjen

5. Mammagruppen

Möter skammande i vård och på förskolan

Mom-shaming är också något man kan möta på platser där personalen är utbildad för att ta hand om barn och föräldrar, visar undersökningen. När svenska mammor berättar i undersökningen om de upplevt mammaskam i andra forum än de föreslagna, kom även bland annat BVC, MVC och vården generellt med i flera svar.

Ett antal mammor anger också att förskolan och öppna förskolan är forum där de känt sig kritiserade i sin roll som mamma.

mamma med son
Vanligast är att mammor upplevt sig kritiserade för hur de uppfostrar sitt barn.

Mammornas vittnesmål: Förbannad, ledsen, tvivlande och trött

Hur mår mammor av att bli mammaskammade och hur påverkar det deras föräldraskap? När Novus ställer frågan svarar de flesta att det påverkar dem negativt.

Annons

Några mammor berättar att de lyckas skaka av sig känslorna eller att skammandet inte påverkar dem. Men ilska, skuldkänslor och nedstämdhet stämmer annars in på majoriteten av hur de tillfrågade mammorna beskriver att de upplevt mom-shaming.

En mamma som upplevt att hon blir skammad för att hon jobbar heltid berättar:

”Det känns obehagligt när man får höra att andra pratar illa om mig som mamma. Jag blir ledsen och har försökt förklara att jag måste jobba heltid eftersom jag är ensamstående. Men då blir man skammad för att man är ensamstående också.”

En annan mamma som även hon blev skammad för att hon jobbade heltid skriver:

”Känner mig maktlös, generad och arg. Är ensamstående och kunde liksom inte välja att gå ner i tid- man måste ju ha pengar till mat och hyra. Och arg för jag gjorde ju mitt bästa.”

Avslutat relationer

En mamma vittnar om att hon slutat berätta för andra hur hon väljer att göra saker. Andra mammor har börjat tvivla på sitt föräldraskap och övervägt om de borde göra på andra sätt efter att de fått skammande kommentarer.

mamma med sitt barn
Sociala medier och internet är det vanligaste forumet för mom-shaming i Sverige. Även bland bekanta och av släkten upplever mammor sig skammade.

I undersökningen skriver en mamma:

”Jag skämdes och ifrågasatte mig själv. Tänkte att jag inte var en bra mamma för mitt barn”, skriver en mamma.”

Annons

Ett par mammor vittnar att mammaskammandet bidragit till deras förlossningsdepression. En av dem beskriver hur hon tvingats att sluta umgås med föräldrar med barn i samma ålder och sluta vara med i föräldragrupper på Facebook.

Andra skriver:

”Jag kände mig som en dålig mamma och människa.”

”Jag börjar tvivla på min kapacitet och på mina val som förälder.”

”Man känner sig värdelös. Kommer över mig ibland fortfarande, fast det är många år sedan. Det blir ett ifrågasättande av sig själv.”

”Jag har bra stöd hemma men det är ju helt absurt att folk beter sig så mot mammor 2021.”

Orättvisa och ilska

Andra mammor berättar att det känns orättvist att man är så hård mot just mammor, och att man kan bli trött på personer i äldre generationer som tror att de ”vet bättre”.

Några skriver:

”Jag blev mest förbannad och ledsen men det är tydligt att synsättet är att det är kvinnors huvudansvar med barnen och att en man är ”duktig som hjälper till” lever kvar i samhället.”

mamma med son i kök
En av sakerna mammor skammas för är att man inte lagar barnmaten själv, visar Novus undersökning.

”Känner mig arg och ledsen. Missförstådd av äldre generationen som fortfarande tror på äldre råd och rön/myter. Det är jobbigt att behöva försvara sig.”

Annons

”Nedtryckt och påverkade mitt självförtroende”

”Irriterad och trött”

”Blev arg, blev besviken på avsändaren. Försökte att inte bry mig.”

”Det var svårt att veta när man blev skammad I början men nu har jag lärt mig att de är fel. Säger emot nu.”

En mamma beskriver hur hon fick kritik när hon och sambon kämpade med bebisens kolik:

”När vi var mitt uppe i svår kolik med stor sömnbrist så orkade jag inte känna efter när folk påpekade att han dels inte tålde mjölkersättningen och dels hade bestämda mattider. Efteråt har jag ofta tänkt att det är lätt att vara besserwisser när man inte varit med om svårigheter. Klart att jag kände skuld i att inte amma, men jag och sambon tog oss igenom det.”

Om undersökningen:

Totalt har 302 mammor i åldern 26-64 år intervjuats. De har ett eller flera barn i åldern 0-20 år och bor över hela Sverige.

Novus metod garanterar att de som svarat på frågorna är ett representativt urval av gruppen vi velat undersöka, det vill säga mammor i Sverige i åldern 26-64 år.

Undersökningen gjordes under perioden 8–15 september 2021.

#slutskammat

Som en manet bränner det till från ingenstans. Kommentarerna från en bekant på Instagram, från svärmor som ”bara menar väl”.

Men lika mycket bränner mammaskammen inombords i känslan av att aldrig få räcka till.

I Motherhoods artikelserie Slutskammat byter vi pekpinnarna mot en varm hand och försöker förstå. När känner vi oss skammade? Varifrån kommer mom-shaming och hur tar vi kål på den?

Här kan du läsa fler artiklar från artikelserien.

TV: Det här är "mom shaming"Brand logo
TV: Det här är "mom shaming"
Annons