En del av

Anledningen till varför det är viktigt att säga: ”Vad modig du är”

23 maj, 2023 
Hannah Bergroth
barn plaskar vid strandkanten
Som förälder vill du ditt barn det allra bästa. Du överöser med kärlek, närhet, pepp och stöd – allt för att skapa en trygg uppväxt och hjälpa barnet att hen ska våga tro på sig själv. Vi lät psykologen Bozena Fatyga berätta varför frasen ”vad modig du är!” är toppen att säga till sina små.
Annons

Brukar du säga ”vad duktig du är!” när ditt barn vågar gå längre ut i vattnet från strandkanten? Eller när hen klättrar högre upp i klätterställningen? Du är inte ensam! Som förälder gör man det i all välmening. Du vill ju bara visa att du ser vad hen gör – och samtidigt peppa och boosta barnets självkänsla.

Så blir du en lugn och harmonisk förälderBrand logo
Så blir du en lugn och harmonisk förälder

Bozena Fatyga är psykolog, med egen mottagning i Farsta, utanför Stockholm. Hon menar att det ibland kan finnas stora fördelar med att försöka välja sina ord när man berömmer sitt barn.

– Att säga ”vad modig du är” istället för ”vad duktig du är” kan vara fördelaktigt av flera skäl, säger hon.

Stärker barnets självkänsla och självförtroende

Barn som för höra att de är modiga kan få en positiv självbild som inte enbart är kopplad till prestationer, utan också till personlig tillväxt och utveckling, berättar Bozena.

Annons

– Detta hjälper barnet att utveckla inre motivation där de strävar efter att göra saker för sin egen skull, snarare än att bara sträva efter yttre bekräftelse.

Bozena Fatyga
Bozena Fatyga har många års erfarenhet av att ta emot vuxna, barn och unga samt hela familjer i samtal inom barn- och ungdomspsykiatrin. På bozenafatygapsykolog.com kan du läsa mer.

När barn hör att de är modiga får de ett tydligt bevis på att deras försök och ansträngningar uppskattas och erkänns – vilket gör att deras självförtroende och självkänsla stärks. Dessutom lär de sig att de har förmågan att hantera utmaningar och svårigheter, vilket ger dem en känsla av att de kan klara av framtida hinder och problem.

Men visst finns det stunder och situationer när det är bra att vuxna inte peppar dem till att vara modiga.

– Om barnet känner sig rädd, osäker eller utsatt kan det vara mer passande att erbjuda tröst, trygghet och stöd istället för att enbart fokusera på mod. I sådana situationer kan man säga saker som ”Jag är här för dig” eller ”Du är inte ensam” hellre än att uppmuntra till att vara modig.

Annons

– Att säga ”Jag förstår att det kan vara skrämmande” kan hjälpa barnet att känna sig trygg i stunden.

Om ett barn gör något nytt eller utmanande för första gången, men visar tecken på osäkerhet, kan det vara bra att man ger beröm och stöd. Bozena förklarar:

– Att säga ”Bra jobbat för att du vågade prova något nytt” eller ”Jag är stolt över dig för att du gav det en chans” kan vara mer stöttande i dessa situationer.

Därför är de viktigt att barnet för höra att de är modiga

Bozena menar att det är viktigt att att vara uppmärksam på barns individuella behov och känslor – speciellt när det gäller just beröm. Vissa barn kan vara mer mottagliga för beröm som betonar mod, medan andra kanske uppskattar mera beröm som fokuserar på deras ansträngningar, kreativitet eller samarbete.

– Det är viktigt att anpassa vårt språk och beröm efter barnets unika personlighet och behov. Dessutom är det alltid viktigt att vara ärlig och uppriktig samt undvika överdrivna eller orealistiska påståenden, som i värsta fall kan minska dess trovärdighet och effektivitet.

Annons

Beröm kan vara en möjlighet att hjälpa barn att utveckla självmedvetenhet och självreflektion. Bozena säger att man som förälder kan uppmuntra barn att fundera över vad de själva tycker om sina prestationer eller ansträngningar, bland annat genom att ställa öppna frågor.

Varför är det viktigt att ett barn får höra att hen är modig, skulle du säga?

– Genom att de får höra att de är modiga, stärks deras självförtroende och självkänsla. Det ger dem också en känsla av att de kan övervinna hinder och utmaningar, vilket i sin tur kan öka deras motivation och uthållighet, säger Bozena och avslutar:

– När vi vuxna berömmer barn för deras mod uppmuntrar vi dem att experimentera, prova nya saker och vara öppna för att göra misstag. Det kan leda till att de blir mer kreativa och utforskande, och orädda för att misslyckas.

Foto: TT/Privat

Annons