En del av

5 svar att ge när någon undrar om du är gravid (och du inte är det)

09 jun, 2022 
https://image.motherhood.se/image-2581249?imageId=2581249&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Redaktionen Motherhood
kvinnor som pratar
”Väntar ni en till?” Blir du också paff och ställd när frågor likt den kommer? Här är fem exempel på hur du kan tackla dem.
Annons

”Åh, grattis! Är du gravid?”

I vissa fall landar frågan rätt och du blir faktiskt glad över uppmärksamheten och det faktum att någon ser det mest fantastiska som du går och bär på. Men har det hänt att du fått en kommentar utan att du varit gravid? Ja, då kanske du istället blir väldigt ledsen och osäker.

Hur tacklar man bäst nyfikna frågor eller kommentarer som handlar om ens kropp? Att skoja bort är ett sätt, men det finns även några andra saker du kan testa. Vi frågade Motherhoods läsare hur man hanterar frågan och så här sammanfattade vi svaren.

Se också: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

5 saker att göra när någon undrar om du är gravid (och du inte är det)

Så här kan du tänka när nyfikna frågor dyker upp.

Annons

Tips 1: Ge svar på tal

Att någon är gravid är oftast en glädjande nyhet, och att ställa frågan handlar sällan om att man vill kritisera ett utseende. Ett sätt att hantera kommenterar är att ge ett svar direkt. Ett vänligt, men bestämt svar, visar att du på ett respektfullt sätt tycker att frågan var onödig.

Exempel: ”Nejdå, jag är inte gravid just nu. Men jag älskar att vara gravid och längtar till nästa gång.”

Tips 2: Låtsas som du inte hörde

Ibland kan det vara bra att bara förbli tyst eller be om ursäkt för att du missförstått frågan. Genom att göra så har den frågvisa personen en chans att rätta till den stela stämningen och situationen som det ofta blir.

Exempel: ”Ursäkta, men vad frågade du?”

Tips 3: Skicka tillbaka frågan

En graviditet är personligt och angår bara föräldrarna – och så ska det få vara. Testa att studsa tillbaka frågan för att se vad du för reaktion. Det brukar nämligen göra så att den nyfikna själv hör hur märklig fråga det faktiskt är att ställa.

Annons

Exempel: ”Jag väntar inte barn. Gör du?”

Tips 4: Skämta bort det

När en så pass privat fråga ställs kanske du blir paff och ställd, vilket är förståeligt. Det är helt okej att du blir det. Inget du är skyldig till, men om du vill vara riktigt schysst mot den som gett dig kommentaren kan du svara med glimten i ögat. Det lättar upp den stela stämningen direkt.

Exempel: ”Haha, nej det är jag inte. Tycker du jag ser tjock ut, haha?”

”När ska vi låta kvinnokroppen få vara lite?”

Tips 5: Låtsas vara naiv

Ibland kan det vara bäst att vara frågande och helt enkelt låtsas som att du inte riktigt har koll. Det kan både hjälpa dig och den som frågar lär aldrig våra göra det igen.

Exempel: ”Inte vad jag vet?”

Foto: TT

Annons