En del av

Parterapeuten: Svartsjuka och otrygghet vanliga utmaningar i bonusfamiljer

07 sep, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Bonusfamilj
Olika värderingar, ex som spökar och olika sätt att uppfostra sina barn på. Det finns många utmaningar för den nybildade bonusfamiljen, och lika många sätt att lösa dem på, säger psykoterapeuten Cecilia Hörnell Sunar.
Annons
Brand logo

Psykoterapeuten Cecilia Hörnell Sunar möter ofta par som kämpar med att få ihop vardagen som bonusfamilj. Det är många relationer och individer att ta hänsyn till. Och något av det svåraste kan vara att förhålla sig till sin partners ex (och ibland även exets nya partner).

Vanliga utmaningar för bonusfamiljen

Precis som i den populära serien Bonusfamiljen på SVT kommer varje familjekonstellation med sina egna utmaningar och det är inte alltid lätt att få livet att gå ihop – vare sig logistiskt eller känslomässigt. Det vet Cecilia Hörnell Sunar.

Vilka är de vanligaste utmaningarna för en bonusfamilj?

— Bonusfamiljen bär ju på den grundläggande förutsättningen att det finns en före detta som fortsätter vara viktig. Jag träffar ofta par där konflikterna rör hur gränsdragningarna mot den tidigare partnern går till. Den ena känner sig otrygg och bortvald när partnern har kontakt med sin f.d., medan den andre känner sig djupt kluven då den försöker göra det så bra för barnen som möjligt. Känslan av att inte kunna göra det som känns bäst för sitt barn är smärtsam, liksom svartsjukan och otryggheten är det. Den här dynamiken kan prägla relationen under lång tid.

Annons

Flytta ihop eller särbo?

Det ultimata testet är givetvis att flytta ihop och leva som en "ny" enhetlig familj. Efter ett par månader som sammanboende kan det uppdagas om man har olika sätt att göra saker på eller har olika värderingar. Det gäller förstås alla par som flyttar ihop, men särskilt tydligt i bonuskonstellationer.

Cecilia Hörnell Sunar
När konflikter handlar om bonusbarnen blir det extra utmanande, menar parterapeuten Cecilia Hörnell Sunar.

— När två familjer flyttar ihop under ett tak blir det ofta kulturkrockar – vi har alla våra sätt att göra saker på, förhållningssätt och värderingar i det lilla, sidor vi kanske först ser efter att vi levt ihop ett tag. Det kan vara svårt att flytta ihop överlag men när de här krockarna handlar om förhållandet till barnen kan det bli extra utmanande, menar Cecilia Hörnell Sunar.

Annons

Vi får ha handen på hjärtat och se om upplägget är format utifrån ett nyförälskat pars längtan efter egentid ...

Hur man rent praktiskt löser varannan-vecka-upplägget med sina respektive barn ser förstås olika ut. En del par samlar sina barn för en gemensam barnvecka medan andra vill ha sina respektive barn separat under åtminstone några dagar.

— Det finns så klart ingen lösning som passar alla, men vi behöver fråga oss hur vårt upplägg påverkar alla i familjen. Hur gamla barnen är, bonussyskonens ömsesidiga relation, hur lång tid det gått från skilsmässan, olika barns särskilda behov med mera. Vi får ha handen på hjärtat och se om upplägget är format utifrån ett nyförälskat pars längtan efter egentid eller om det passar familjen i stort ...

För det är inte självklart att det klickar mellan bonusbarn och bonusföräldern.

Hur får man till en fungerande relation med sina bonusbarn?

— Grundläggande tips är tid, nyfikenhet och respekt. Var intresserad av just det här unika barnet. Och ha respekt för barnets gränser i dess sätt att släppa in dig i hans eller hennes liv. Och låt det få ta tid. Tänk långsiktigt – hur vill du att barnet tänker på dig i framtiden?

Foto: TT

TV: Psykologen Siri Helles 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtidBrand logo
TV: Psykologen Siri Helles 4 tips när du vill undvika konflikter om skärmtid
Annons