En del av

5 tips på att få igång förlossning

18 feb, 2022 
AvHannah Bergroth
Kläderna är i garderoben, blöjorna är köpta och bb-väskan är packad. Nu är allt redo för att bebis ska komma. Nu när du är i slutet av din graviditet är det förlossningen och bebisen det enda du kan tänka på. Om jag bara kunde göra något för att värkarna skulle börja. Här har vi samlat knep som kanske kan hjälpa kroppen lite på traven.
Annons

Oavsett om du gått in i vecka 38 eller 42 känner du kanske ”nu får det ändå räcka”. Barnet är redo och du längtar efter att få träffa den där lilla som du nu ska få följa genom livet.

Det går kanske inte att påskynda en förlossning, kroppen väljer själv när tiden är rätt. Men visst finns det några husmorsknep som kan hjälpa den liten på traven. Här är fem av dem.

Tänk på! Ingen har kunnat bevisa att dessa knep gör så att förlossningen sätts igång.

Se också: 10 tecken på förlossningsdepression

10 tecken på en förlossningsdepression
10 tecken på en förlossningsdepression

Vill du få igång förlossning – 5 knep som (kanske) funkar

Är du trött på att vara gravid och börjar närma dig BF? Testa det här!

1. Städa, städa, städa

Damma mattor, putsa fönster, sitta på huk och skura badrummet... Ja, det sägs att just städning kan göra så att förlossningen startar. Tänk dock på att vara lite extra försiktig när du kliver upp på hög höjd eller bär mattor, känn efter hur kroppen mår.

Annons

2. Gå i trappor

Om du inte har vanan inne att ta trapporna istället för hissen är det dags att testa på det nu (–om du inte har foglossning förstås!). Genom att gå upp och ner i trappor får du igång kroppen och som bonus andningen – vilken kan vara bra inför kommande förlossning.

3. Färdknäppen – javisst!

Visst, att ha sex med en stor mage i vägen kan kännas lite svårt och jobbigt. Men visste du att man genom samlag kanske kan hjälpa till att sätta igång förlossningen, att mannens spermie kan göra så att förlossningsvärkarna sätter igång? Kanske värt ett försök ändå.

4. Testa ny mat

Färsk ananas, dadlar, hallonbladste, stark mat. Ja, det finns många maträtter och drycker som sägs kunna sätta igång värkarna. Barnmorskan och Motherhood-profilen Asabea Britton har skrivit ett blogginlägg där hon berättar att just hallonbladste kan hjälpa att stärka musklerna i livmodern och minska smärtan av eftervärkarna. Här kan du läsa inlägget i sin helhet.

Annons

5. Vila och andas

Att låta kroppen vila har många fördelar, speciellt när du närmar dig en förlossning. Låt musklerna slappna av, öva på att andas djupt ner i magen. Det sägs att just vila och lugn och ro kan sätta igång det som kommer bli ditt livs största händelse.

Foto: TT

Annons
Innehåller reklamlänkar