En del av

Semester med barn på västkusten – 9 aktiviteter att göra i sommar

07 maj, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
semester västkusten barn
Varma klippor och roliga utflykter för stor som liten. Barnfamiljen kan ha en riktigt fin semester på svenska västkusten. Här ger vi de bästa tipsen!
Annons
8 härliga hemestertipsBrand logo
8 härliga hemestertips

– Vill ni packa familj och barn och åka västerut i sommar? Bohuslän och Halland med sina klippor och sandstränder är en riktigt mysig destination att ta sikte på om ni vill semestra med familjen.

Barnvänlig semester på Västkusten

Här listar vi utflyktsmål och aktiviteter som passar barnfamiljen med både små och stora barn!

1. Smögen – semester med barn på västkusten

smögen semester
Strosa i mysiga butiker och bland fina sjöbodar på smögenbryggan.

Strosa på välkända Smögenbryggan och bada från klipporna på Smögen. Den här lilla ön i Bohuslän börjar verkligen bubbla av liv på sommaren.

Annons

Ett tips om ni vill komma bort från vimlet, ta zitabåten från bryggan eller bilden över bron till Kungshamn på fastlandet. Här kan ni bada på lugnare badplatser och storhandla bland lite färre människor när ni får slut på mat i husvagnen, stugan eller tältet.

2. Bohusmalmön – västkusten med barn

Bara ett stenkast från Smögen och Kungshamn finns vackra Bohusmalmön. Hit ska ni ta er om ni är en familj som gillar varma klippor och häftigt havsbad. Slå upp parasollet vid någon av de vackra badplatserna Pärlane eller Kattesand. Eller åk längst ut på naturreservatet Draget där ni kan kan slå er ner i en egen klippskreva, flera hundra meter från närmsta badsällskap.

När ni tröttnat på bad kan ni strosa i de mysiga butikerna inne i lilla samhället. På fastlandssidan ligger den personliga restaurangen Hem till Bengt, där ni kommer få en minst sagt personlig matupplevelse.

3. Kosteröarna – barnsemester på västkusten

sydkoster nodkoster semester med barn västkusten
Nord- och Sydkoster är båda bilfria.

Nord- och sydkoster i norra Bohuslän är omtalade som vackra semesteröar – och det välförtjänt! För på de här öarna, med få bilar, i vackra Kosterhavet kan ni verkligen koppla bort stressen på fastlandet några dagar. Spring på klipporna, strosa bland sjöbodar och ta den lilla färjan mellan öarna om ni tröttnat på den ni bor på. På Sydkoster ska man inte missa mysiga Kosters trädgårdarna där man kan äta och strosa runt.

Annons

4. Stränderna i Tylösand, Apelviken, Skrea strand, Skummeslövsstrand

Lite längre söderut på västkusten byts klipporna mot underbara och långgrunda sandstränder – perfekta för småbarnsfamiljer! Tylösand, Skummeslövstrand, Apelviken och Skrea hör till de mer kända, men hela kusten här är fylld av sandstränder så det finns god chans att hitta en lugnare plats också.

5. Cykla på Pyttebaneleden med familjen

pyttebaneleden c
Cykla på den gamla banvallen i härlig natur. Foto: Visit Falkenberg

Ta med familjen på cykeläventyr. På Pyttebanleden cyklar ni lugnt uppe på en gammal banvall. Den går mellan Ullared och Älvsered – och på vägen hinner ni se mäktig skog och klassisk svensk natur.

6. Kungsbygget Äventyrspark – västkustsemester med barn

linbana på kungsbygget
Vågar ni åka linbana? Foto: Kungsbygget/Anders Andersson

Har ni storbarn i familjen som inte bangar ett äventyr? Då är Kungsbygget Äventyrspark på Hallandsåsen platsen för er! Här kan ni åka zip line, testa rodel, cykla BMX och klättra i det fria.

Annons

7. Ta med barnen till Nordens Ark

Tycker ni instängda tigrar i miniburarkänns tråkigt men gillar att titta på djur? På Nordens Ark lever djuren i stora hägn utomhus där ni vandrar på en (helt barnvagnsvänlig!) led genom landskapet. Missa inte bondgården där ni också kan komma nära får, getter, höns och hästar.

8. Pilane skulpturpark på Tjörn, Västkusten

Alt: pilarne orust
Megastora skulpturer och häftiga illusioner. Foto: Vastsverige

Söker ni en dagsutflykt i Bohuslän som hela familjen kan uppskatta? Åk till skulpturparken Pilane. Här kan små ben med spring få utlopp för sin energi och tweenien få coola bilder till sina sociala medier.

9. Göteborgs skärgård – semester med barn på västkusten

Passa på att upptäcka öarna utanför Göteborg när ni ändå är på Västkusten. Brännö, Styrsö och Vrångö bjuder alla på härlig natur, bad och mysigt restaurangliv på somrarna.

Annons

Foto: TT

Annons