En del av

”Mitt barn är så sur och arg hela tiden” Experten ger råd

22 jun, 2023 
Hannah Bergroth
Barn surar
Foto: TT
Du vet att det är viktigt att barn får visa känslor och att allt som kommer ur den där lilla kroppen hör till utvecklingen. Men ibland, när utmaningarna kommer för ofta, kan föräldraskapet kännas tungt.

En läsare vet inte hur hon ska hantera sin arga 4-åring. Här ger psykologen fyra handfasta tips.
Annons

Fråga: ”Min 4-åring är så sur och arg hela tiden - Hon är arg när hon blir väckt på morgonen, om hon får ”fel” frukost, när tänderna ska borstas och så vidare. Det spelar ingen roll vad jag gör. Hur kan jag möta henne på bästa sätt? Något jag ska säga? Och vad kan jag göra för att inte själv tappa det?”

/mamma till ett barn

Så hjälper du ditt barn om du har brusat uppBrand logo
Så hjälper du ditt barn om du har brusat upp

Motherhood lät barnpsykologen och psykologiforskaren Lars Klintwall svara på frågan.

Lars Klintwall
Lars Klintwall är forskare vid Karolinska Institutets Centrum för psykiatriforskning. Han är även författare samt hörs i podden ”Barnpsykologerna.”Foto: Ahang Bashi

Mitt barn är arg hela tiden – experten ger råd

”För det första – det du beskriver är väldigt vanligt i den här åldern. I viss mån är det nog någonting att bara acceptera, och tänka att det kommer bli bättre av sig självt. Men, du kan också tänka på det som en möjlighet att öva henne i att hantera jobbiga känslor!

Annons

Här är fyra saker du kan göra:

1. Bekräfta. Visa att du förstår din dotters känslor, även om du kan tänka att de är överdrivna. Säg till exempel: 'Jag förstår att du blir arg! Det är tråkigt att behöva borsta tänderna när man vill kolla på padda'.

2. Hjälp henne att sätta ord på känslan. Fråga henne 'Vad är det du känner? Är du ledsen, eller arg?' Genom att hon gradvis själv börjar göra detta kommer det göra känslan lättare att hantera för henne.

3. Modellera att du själv hanterar känslor. Det kan du göra genom att visa henne hur du själv hanterar stress och ilska på ett konstruktivt sätt. Exempelvis: att du själv pratar om att du har jobbiga känslor när de kommer, och att du ändå gör saker som är tråkiga eller fastän du är arg.

4. Fundera hur du brukar göra – och välj dina strider. Det här är kanske ett tjatigt psykolog-tips, men jag vill säga det ändå. Försök vara uppmärksam på om du omedvetet belönar det här beteendet? Kanske det ”lönar sig” för din dotter att bli arg vid frukosten, på så vis att hon då blir erbjuden godare frukost? Om hon blir arg när det är dags att borsta tänderna kanske hon skjuter upp det jobbiga i tio minuter?

Annons

Här måste man såklart välja sina strider, till exempel tandborstning kanske du vill insistera på även om hon blir arg, medan frukost går att vara mer flexibel kring och bara släppa så att hon inte ens behöver bli arg?

Du frågar också om hur du kan göra för att inte själv tappa det! Förutom tipset ovan om att välja dina strider, om du känner att du verkligen håller på att bli arg så kan det vara klokt att ta en liten paus och gå in i ett annat rum tills du lugnat ner dig.”

/Lars, legitimerad psykolog

Annons