En del av

Sysslor alla barn kan hjälpa till med hemma – oavsett ålder

10 jan, 2023 
Hannah Bergroth
mamma och pojke diskar
Barn är inga minivuxna som ska göra alla hushållsysslor. Men visst kan det både vara roligt och skönt ifall de hjälper till nu som då? Här ger vi exempel på saker de kan göra i hemmet.
Annons

Kläder som ligger i en hög på golvet, leksaker som inte hittat sin rätta plats i lådan och spår får morgonens stressiga toalettbesök.

Som förälder upplever du kanske att det enda du gör är att städa eller plocka undan efter barnen – och visst är det så. Det kommer liksom på köpet när man blivit förälder.

Så vägleder du ditt barn i trotsåldern - se 4 tips härBrand logo
Så vägleder du ditt barn i trotsåldern - se 4 tips här

För det mesta går städningen av bara farten och är något du kanske gör när mini sover. Men visst vore det härligt om hen hjälpte till – i alla fall någon gång?

Annons

Få barn att hjälpa till hemma

Av riktigt små barn kan man inte kräva så mycket, men ju äldre de blir kan de nog på ett eller annat sätt hjälpa till mer i hemmet. En 2-åring tycker för det mesta att det är kul när hen får vara en del av det du gör. Det är roligt att göra ”vuxensaker”. En 8-åring har kanske andra åsikter, men förstår ändå innebörden av att hjälpa till och vad det i så fall kan leda till (sa någon veckopeng?).

Enligt föräldrasajten Parents är det bra att man som förälder ser vilken syssla som barnet älskar att göra. Det kan nämligen vara starten till en vana, som förhoppningsvis håller år efter år.

Sysslor att göra hemma, som passar alla barn – oavsett ålder

Ofta tänker man som förälder att barnets ålder spelar stor roll i vilken syssla hen klarar av att göra. Föräldramagasinet Parents menar att det istället handlar om barnet i sig. Vilket intresse har hen? Vilken förmåga eller vilka behov har barnet?

Annons

Parents har skrivit en pedagogisk lista på sysslor som passar för alla typer av barn oavsett hur gammal barnet är. Låt oss inspireras av den!

Roliga sysslor att göra en vanlig vardag

Enkla, små saker som på något sätt innefattar vatten eller att räkna, är något som yngre barn ofta uppskattar. Dessa ”vardagsmåsten” kan din lille enkelt sysselsätta sig med en vanlig tisdag.

 • Förbereda inför middag. Skölja grönsallad, skrubba potatis eller provsmaka pastan är toppen när det är dags att tillreda mat.
 • Vattna blommorna. Det behöver göras varje vecka, varför inte låta barnet använda sprutflaska? Risken att det kommer för mycket vatten är minimal.
 • Sortera tvätt. Att gå igenom tvättkorgen och sortera plaggen i samma färg eller para ihop rena strumpor tycker de flesta barn om att göra.
barn sprejar blomma
En, två, tre... Hur många duschar vatten ska blomman få idag?

Dags för kalas!

Någon fyller år och ni ska ha fest! Som förälder planerar och ordnar du med fikat, men det finns faktiskt några saker som till och med den minsta medhjälparen kan klara av. Dessa exempel är inga måsten, men ändå en perfekt sysselsättning medan ni otåligt väntar på gästerna.

Annons
 • Fixa fin bordsdekoration. Blommor, glitter, serpentiner – låt barnet strössla med saker som kan stå på borden.
 • Skapa bordsplacering. Skriva första bokstaven på gästens namn eller kanske limma fina klistermärken – det spelar ingen roll hur gammal ditt barn är. Både stor och liten kan göra personliga namnlappar till gästerna.
 • Ställa fram kakfat. Det finns väl inget som är så roligt som att ordna och ställa fram fat med småkakor och bullar?
barn som sopar golv
Har det hänt en liten mat- eller vattenolycka? Låt mini hjälpa till!

Tråkiga vardagssysslor blir snabbt roliga

”Nej, jag orkar inte plocka undan!” är något som är vanligt hos de flesta barnfamiljer. Men vissa saker behöver göras – och det kanske blir roligare om barnet får ansvara för något ”måste” alldeles själv?

 • Plocka i diskmaskinen. Låt barnet bestämma hur disken ska sorteras för att allt ska få plats.
 • Sortera återvinningen. Gör det tillsammans med barnet och fundera vilken förpackning som ska i vilken sopkorg.
 • Städa undan leksakerna. Passa på att göra en liten sortering där alla lego är i en låda, böcker i en annan och så vidare.
pojkar plockar ur diskmaskinen
Låt alla barn hjälpa till - förhoppningsvis blir det tråka sysslorna lite roligare att göra.

Sysslor som ger resultat direkt

Så kallade ”belöningssysslor” där man med en gång ser ett resultat brukar gå hem oavsett om man är vuxen eller ett barn. Ja, det finns en slags tillfredsställelse när man ser att något man gör verkligen ger effekt, exempelvis damma hyllor eller vika kläder. Här är några konkreta tips på vad ditt barn kan göra.

 • Dammsuga. Av alla hemmasysslor är väl dammsugning det som är mest tillfredsställande? Att höra hur sand och sten åker genom rören och samtidigt se det rena golvet – wow!
 • Torka speglar, dörrar och bordsytor. Sprejflaska och trasa är succé, även för det större barnet. Genom att låta hen spreja och putsa ytor från fläckar och smuts håller du barnet sysselsatt längre.
 • Plocka fram mellanmål. Att få göra sitt eget mellis kan göra så barnet känner sig stor. Varför inte hjälpa hen liten på traven genom att förbereda en smart bricka i kylen där allt finns som hen behöver? En vinst för både förälder och barn.
pojke putsar bänkskiva
Att torka bort smuts eller damm är alltid kul.

Foto: TT

Källa: Parents.com

Annons