3 saker att ha koll på när solen blir starkare

Det långa, mörka halvåret är förbi och äntligen får vi njuta av sol och värme. Visst är det underbart att vakna till fåglar som sjunger, känna varma vindar i håret och kunna leka i parken till sent på kvällen? Men okej... de där evighetslånga läggningarna, som tack vare kvällssolen drar ut på tiden, kunde vi gärna slippa.

Med glädje säger vi hej då till smutsiga galonkläder, obekväma overaller och alla tunga vinterskor. Nu är det dags att preppa barnen men tunnare kläder och solhattar. Vem är det som är mest glad över det – du eller barnen?

Men samtidigt som den här tiden – som vi så länge längtat efter – kommer, finns det kanske några saker vi inte får glömma bort att göra. Praktiska saker så som att gå igenom och uppdatera barnens garderob är självklart, men det kommer faktiskt andra ”måsten” på köpet när solen börjar visa sig.

Se också: 5 härliga saker vårsolen och ljuset gör för hälsa

1:24

Efter reklamen: 5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-

(1:24)

3 saker att ha koll på när sommaren är här

Här är den ultimata listan att bocka av samt de bästa shoppingtipsen.

1. Komma ihåg solskydd

Att skydda våra små från solen är viktigt, speciellt om hen vistas mycket utomhus. Lika svårt som det är att hinna med tandborstningen på morgonen kan även insmörjning av solskydd vara. För att få till en smörjningsrutin kan det vara bra att se till att det finns solskydd på flera ställen. I hallen, på förskolan och en i strandväskan – ja, då blir du automatiskt påmind.

Behöver du fylla på med bra solskydd? Låt Motherhood guida dig till några prisvärda köp.

solkräm från evy technology

Den här vattenfasta moussen med SPF 50 är enkel att applicera och går snabbt in i huden. Den är parfymfri och innehåller inga konserveringsmedel, vilket är toppen för känslig barnhud. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns)

Aco solskydd för barn

Vill barnet att insmörjningen ska gå snabbt? Då är den här roll-on varianten ett toppenval. Vattenresistent solkräm som tack vare kulan är enkel att applicera. Den skyddar för både UVA och UVB och är doftfri. Läs mer och köp den här (länk till Lloyds apotek)

Ibland kan en sprej vara enklast att använda. Den här lätta solskyddsprejen återfuktar huden samtidigt som den ger ett bra skydd. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns)

Tänk på! Kläder är ett väldigt bra skydd för solen. Långärmad, tunn överdel och luftiga byxor är en bra outfit under varma sommardagar.

2. Preppa för stranddagar

Plaska i vattnet, gräva i sanden och fika på filten. Barn ÄLSKAR att vara på stranden och visst är det härligt att tillbringa sommarlovsdagarna där utan att behöva titta på klockan. Saften, kakorna och vindruvorna är viktigt, men även andra saker så som solhatt, en bra UV-dräkt och kanske ett tält där mini kan ta skydd när det blir varmt i solen.

Här under hittar du våra solfavoriter just nu!

leopardfärgad uv-dräkt

Leopardfläckig uv-dräkt med volang och lång ärm. Du hittar den i storlekarna 86–152. Läs mer och köp den här (länk till Lindex) (länk till Lindex).

Solhatt med öron från minimarket

Gullig solhatt för baby. Hatten är gjord av ekologisk bomull och finns i tre olika naturfärger. Läs mer och köp den här (länk till Åhlens)

UV-tält

Att ha med ett litet tält till stranden har många fördelar. Ni kan ha alla grejer i det, bra som skugga när lillen vill ta en tupplur och så blir det som en liten koja – mys! Det här tältet är stadigt, har UV-skydd 50+ och insektsnät. Läs mer och köp här (länk till Babyland)

Tänk på! Att åka till stranden kan ibland kännas som ett stort projekt. Allt som ska packas, planeras och bestämmas. Se därför till att alltid ha en färdigpackad strandväska där det finns solkräm, strandleksaker och badkläder, då är det bara att lägga till mat, snacks och dryck när ni ska iväg.

3. Satsa på snygg vattenflaska

Under varma dagar är det viktigt med vätska, men barn dricker oftast först när de känner sig törstiga. Färgglada sugrör och färska bär i vattenglaset är toppensätt att lura i barn mer vätska, men vattenflaska är ett måste de gånger när ni är på språng. Låt barnet själv få välja flaska, det kan resultera i att hen känner ett litet ansvar, som i sin tur kan göra så att flaskan får följa med till stranden och lekparken.

Praktiska och fina vattenflaskor hittar du här!

Vattenflaska med Barn i bullerbyn motiv

En fin vattenflaska i stål, med lock och sugrör. Den finns i flera olika Astrid Lindgren motiv. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns)

Vattenflaska

Vattenflaska som funkar för både varma och kalla drycker. Den är tillverkad av rostfritt stål och har ett munstycke i plast. Läs mer och köp den här (länk till Babyshop)

Vattenflaska i plast

En spillfri vattenflaska med gulligt krokodilmotiv. Det smarta locket gör så sugröret skyddas från smuts. Bonus: ett extra sugrör medföljer. Läs mer och köp den här (länk till Babyland)

Tänk på! Tycker du saft känns för sött för din lilla knodd? Sätt i några färska hallon eller jordgubbar i vattnet, det ger god smak och är snällt för små tänder.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Äntligen sommar och sol! Vi svarar på 10 vanliga frågor om solskydd för barn