En del av

Hej då höstdepp! 11 sätt att förlänga sommarkänslan

09 aug, 2022 
Hannah Bergroth
splitbild med mamma som badar med barn samt barn som springer över sommaräng
Är du också den som tänker att sommaren är slut så fort vardag med jobb, förskola och fritids drar i gång? Det här kan du och familjen göra för att maxa de sista varma dagarna.
Annons

Varje år är det antagligen samma sak. Vissa dagar är så intensiva att du i smyg längtar till att semestern ska vara över. All mat som ska lagas, alla syskonbråk som behöver redas ut och all planering som ska göras för att sommarlovet ska bli så roligt som möjligt. Andra dagar kanske du känner ett starkt vemod över att familjens lediga dagar tar slut och att en vardag med allt vad det innebär, snart rullar igång.

Att vara långledig med familjen är lika härligt som jobbigt, det kan nog alla småbarnsfamiljer skriva under på.

VIDEO: 5 klassiska filmer från 90-talet som förgyller sommarkvällarnaBrand logo
VIDEO: 5 klassiska filmer från 90-talet som förgyller sommarkvällarna

Men i samma stund som du checkar in på jobbet saknar du dagarna som var. Glass i stora lass, lata dagar på stranden och ljusa sommarkvällar. Men kom ihåg: bara för att semestern är slut behöver det inte betyda att sommaren är över. Det finns faktiskt några saker du och familjen kan göra för att krama ur det sista av årets ljuvligaste årstid. Här är 11 tips.

Annons

11 sätt att förlänga sommarkänslan efter semestern

1. Boka in kompishäng

Under semestern är vi sociala, och det finns egentligen ingen orsak att sluta med det. Bjud över några vänner för middag, gemensam läxläsning eller en hoppstund i studsmattan.

2. Ät måltider utomhus

Vardag och rutiner är oftast bra, men det är småsaker som gör att dagarna känns extra härliga. Mellis och middag ska ändå lagas och ätas, varför inte duka fram maten på uteplatsen eller balkongen? Det räcker för att både du och barnen ska tycka att en helt vanlig tisdag fortfarande känns som sommarlov.

mamma och dotter sitter på uteplats och jobbar
Genom att sitta ute och göra läxor, pyssla eller jobba får ni miljöombyte och frisk luft.

Tips! Har ni ingen balkong eller uteplats? Packa med matiga mackor eller plockmat till lekparken och duka fram picknick. Barnen kommer tycker det är urmysigt.

Annons

3. Åk på cykeltur

Att cykla är en perfekt kvällsysselsättning när det fortfarande är ljust ute. Vill barnen hellre hänga inne eller i parken? Låt de bestämma vart ni ska cykla, då brukar de bli peppade att följa med.

4. Ta kvällsdopp

Och när ni ändå tagit er ut på cykeltur, varför inte stanna till vid en strand och ta ett kvällsdopp?

Tips! Att alltid ha en strandväska med badkläder och handdukar redo är smart. Det sparar tid eftersom ni slipper springa runt och leta efter shorts och baddräkter.

5. Ät glass

Under lov och semester brukar reglerna inte vara lika strikta, och barnen har kanske blivit vana vid att få äta en glass varje dag. Maxa sommarkänslan som är kvar genom att fortsätta med den traditionen – varför inte passa på att servera en lite nyttigare nicecream?

mamma och son äter glass
Mums, mamma!

6. Grilla korv

Det finns väl inget som är så mycket sommar som grillad korv? Funkar bra som lunch eller enkel middag.

Annons

Tips! Har barnen tröttnat på korv? Grilla små morötter eller halloumi, funkar lika bra att ha i korvbrödet.

7. Plocka bär

Det finns fördelar med att sensommaren är här. I skogen kryllar det av blåbär, som är toppen att fylla frysen med inför hösten. Barnen tycker det är en rolig sysselsättning samtidigt som ni får njuta av en härlig sensommarkväll.

8. Skippa tv:n

När mamma och mini är trötta efter en dag med jobb och vardag är det så lätt att fastna i soffan framför tv:n. Det är viktigt lyssna på kroppen, så det är självklart okej att vila om det behövs. Men tänk på att lite kvällssol och frisk luft göra en piggare och många sover dessutom bättre.

barn blåser såpbubblor
Svårt att få barnen med ut? Muta dem med såpbubblor – det funkar nästan alltid!

9. Övernatta utomhus

Att tälta – wow, vilken drömmig upplevelse för både dig och barnen. Försök få till ett härligt äventyr innan de kyliga höstnätterna är här, det ger garanterat ett minne för livet.

Annons

Tips! Har ni inget tält? Nuförtiden kan man hyra vandringsutrustning, perfekt om du varken har ekonomi eller plats för tält, liggunderlag och så vidare.

10. Gå morgonpromenader

Än är morgnarna ljusa och att få möta en ny dag med en promenad ger energi och gör alla på gott humör. Låt barnen sparka sparkcykel, cykla eller sitta i vagnen medan du samlar några steg. Ta med er frukosten på promenaden och stanna till någonstans för en liten välbehövlig matpaus.

11. Passa på att göra ingenting

Ja, vi vet... Som förälder är det väldigt svårt att låta bli att göra ingenting. Det finns alltid något att plocka, vika eller planera. Men försök ändå att prioritera lite annorlunda de sista ljusa dagarna som är kvar. Passa på att göra så lite som möjligt, det ska också finnas tid till vila och avslappning. Att exempelvis ligga på en filt och titta upp på molnen är otroligt meditativt – samtidigt som det skapas fina diskussioner mellan dig och barnen.

mamma dotter skrattar tillsammans
Lägg undan alla måsten och umgås med barnen, det är viktigast och ger minnen för livet.

Foto: TT

SE OCKSÅ: Här är svamparna som är giftigaBrand logo
SE OCKSÅ: Här är svamparna som är giftiga
Annons