En del av

5 enkla tips på hur du blir mer närvarande med barnen i vardagen

12 jan, 2022 
AvHannah Bergroth
mamma och son leker i tvättstugan
Det finns många saker som föräldrar har gemensamt, och en av de är känslan att tiden aldrig räcker till. Hemmasysslor som behöver göras och dagar som behöver planeras, samtidigt som det enda du vill är att vara en närvarande och rolig förälder. Så här kan du göra för att få mer tid med ditt barn.
Annons

Stångas du också med ett ständigt dåligt samvete om att du tillbringar för lite tid med ditt barn? Känns det som att du alltid har något annat du borde eller skulle behöva göra innan ni kan sätta er ner och pussla eller läsa en bok tillsammans?

Du är inte ensam. Vi tror nämligen att nästan alla föräldrar känner så här någon gång. Här tipsar vi om vad du kan göra för att få mer tid med ditt barn och på köpet bli en mer närvarande förälder. Kanske du vill testa något av dessa tips redan idag?

Se också: 6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplats

6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplatsBrand logo
6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplats

5 tips på hur du blir en närvarande förälder i vardagen

Ibland är det en liten, liten förändring som betyder och gör så mycket. Låt dig inspireras av den här listan.

Annons

1. Låt barnen hjälpa till

Sängar som behöver bäddas, tvätt som ska sorteras och en diskmaskin som väntar på att bli tömt. Ja, det är mycket som behöver göras och ibland kan det kännas svårt att prioritera tid med din mini när alla vardagssysslor står och väntar. Men visste du att det är både roligt och viktigt för barn att få vara med och hjälpa till? Att få känna sig delaktig och behövd stärker självförtroendet – även för de små.

mamma och dotter förbereder frukost
Att låta barnet få hjälpa till med frukosten kan bli en fin morgonrutin.

2. Testa klock-tricket!

”Mamma, kan du snälla pärla med mig!” Barn älskar att umgås med sina föräldrar och vi föräldrar älskar att vara med våra barn. Men ibland, när att göra-listan är lång och tiden knapp, kan det vara svårt att få till den där gemensamma tiden som är så viktig. Då är det bra att testa klock-tricket! Genom att ställa en klocka på tjugo minuter visar du för barnet att du under den tiden kan göra det som hen vill. Pärla, pussla eller lacka naglarna. När klockan ringer är det dags att göra det som du behöver göra. Bra va?

Annons

3. Lyssna, lyssna, lyssna

Du som säger ”jaa, älskling, vad vill du?” utan att lyssna på svaret – räck upp en hand! Småbarn pratar om saker de precis lärt sig, medan större kanske är mer intresserade av att berätta om en upplevelse de varit med om. Och visst, ibland känns det verkligen som att de små snackar hål i huvudet på oss. Oavsett är det viktigt att som vuxen lyssna, i alla fall med ett öra. Ditt barn upplever dig mer närvarande.

mamma och dotter målar naglarna
Tänk på! Det är när ni gör saker tillsammans som ditt barn pratar, även sådant som ibland kan vara svårt att berätta.

4. Prioritera tiden runt köksbordet

Alla behöver äta, oavsett om man är barn eller vuxen. Men det är så lätt att man som förälder väljer att låta barnet äta först. Det blir mindre bök och stök och barnet kanske är hungrig tidigare än vad ni vuxna är. Självklart är det okej att dela upp familjen så att barnen äter först och föräldrarna senare, men det finns faktiskt fördelar med att ha en gemensam stund runt köksbordet. Förutom praktiska saker som att maten bara dukas fram en gång och barnet lär sig vänta på resten av familjen, får du bonustid med din lilla älskling. Det är ofta där och då som hen berättar om sin dag. Ibland kan kaos runt köksbordet vara värt så mycket för stora och små.

Annons

Tips! Ska barnet äta lunch, men inte du? Passa på att koka en kopp kaffe eller te, ta en frukt och sätt dig vid bordet. Då signalerar du att du vill vara barnets sällskap och vill vara närvarande.

5. Kom ihåg att pausa

Att föräldrar är effektiva är inget nytt, vi är experter på att tänka ett steg längre och ha flera bollar i luften samtidigt. Det underlättar givetvis familjens vardag, men ibland kan det bli för mycket. Tillåt dig att pausa och prioritera bort sådan som ni egentligen kan klara er utan. Du kanske inte behöver åka och storhandla just idag, att laga en snabb pasta med tomatsås funkar som middag! Genom att välja bort något ger dig automatiskt mer tid med barnet, vilket gör dig till en mer närvarande förälder.

Foto: TT

Annons