En del av

Relationtips! Fyra bokstäver som kan rädda er relation

19 jan, 2022 
https://image.motherhood.se/image-2581249?imageId=2581249&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Redaktionen Motherhood
familj som leker
Det kanske känns som hela alfabetet behövs för att hålla kärleken vid liv. Men experternas tips är enklare än så – och det handlar dessutom bara om en ynka bokstav att hålla rätt på. Vi pratar om fyra stycken S!
Annons

Många, långa och omfattande är de relationsknep som lovar rädda våra äktenskap. Oavsett om du läser dem i en tidning, en bok eller kanske tar emot dem i en terapissoffa så har de sannolikt samma budskap: att fungera som ett verktyg för att bygga och värna din relation till någon du älskar.

Innan du googlar loss, köper handböcker eller bokar relationsrådgivning med en expert kan det här enkla knepet kanske göra susen.

Se också: Så förbättrar du din relation på mindre än 60 sekunder

Så förbättrar du din relation på mindre än 60 sekunderBrand logo
Så förbättrar du din relation på mindre än 60 sekunder

Rädda er relation med fyra S

Det handlar om att fokusera på "de fyra S:en", som tillsammans skapar ett sammanhang med alla viktiga delar för en fungerande relation. Experterna menar att ni kommer långt genom att diskutera era behov och förväntningar för varje S – och efter det göra gemensamma planer för hur ni ska vårda relationen på det området.

Annons

1. Skratt – hitta humor, värme och lycka

Det första S:et står för skratt. Ett gott skratt kanske kan förlänga både livet relationen? De par som har nära till skratt får också närmare till andra känslor. Dessutom skapar glädje en positiv spiral och gör det enklare att hitta till positiva känslor och optimism, även i andra delar av livet och i relationen. Det skapar i sin tur en grund där det blir enklare att bli sams efter en konflikt och att känna gemenskap.

Bra frågor att prata om och frågor att ställa till varandra:

Vad får dig/mig att skratta?
När skrattade du/jag senaste och till vad?

Bra saker att göra tillsammans:

Se en rolig film.
Visa varandra saker som får er att skratta.

familj är glada i sängen
Barn har en förmåga att få sina föräldrar att skratta, eller hur?

2. Samtal – när, var, hur och om vad pratar ni?

Det andra S:et står för samtal. Håller ni pratet vid liv ökar också chanserna att ni håller kärleken levande. Där det finns en pågående dialog där finns också större chans till en lång relation. För par som pratar med varandra och som delar med sig av känslor, tankar och drömmar har också mindre konflikter och blir mer samspelta.

Annons

Bra frågor att prata om och frågor att ställa till varandra:

Hur har din/min dag varit?
Berätta om en bra sak och en mindre bra!

Bra saker att göra tillsammans:

Inför en samtalsrutin, till exempel en "walk and talk" där ni promenerar och ventilerar vardagen. Eller en runda kring bordet där ni väljer ett samtalsämne som ni klarar av samtidigt som middagen, fikastunden eller kvällsteet.

Blicka framåt och bakåt. Utvärdera en period, vad vad bra och vad kan förbättras. Gör planer för kommande perioden och utvärdera sedan den.

3. Samvaro – gemensamma mål och att vara ett team

S nummer tre står för samvaro. Att göra saker tillsammans och skapa en gemensam vardag gör att ni växer ihop och växer tillsammans. Här gäller det att vara överens om vad som är gemensamma mål och delat ansvar och vad som är individuellt och utanför er båda som team. Båda sidorna behövs i en relation, men investerar ni för lite i er som par kommer ni på sikt ha sämre chans att hålla ihop som ett. Gemensamma händelser vävs ihop till delade minnen och samvaron gör det också enklare att skapa samma värderingar.

Annons

Bra frågor att prata om och frågor att ställa till varandra:

Vilket ansvar vill du/jag att jag/du tar hemma?
Vilken målbild har vi med barnens uppfostran?
Hur vill vi uppfattas som föräldrar?
Hur vill jag/du att du/jag uppfattar mig/dig som partner?
Var är vi om 5, 10 och 15 år?

Bra saker att göra tillsammans:

Inför rutiner och traditioner som bara tillhör er.
Skapa fotoalbum eller något annat fysisk som ni regelbundet förser med minnen.
Skapa tillfällen där ni gör någonting bara ni två och andra tillfällen då ni gör något som familj, i grupp med vänner eller med släktingar.

familj spelar fotboll
Tänk på! Det är viktigt att göra saker tillsammans som familj, men det lika viktigt att göra något bara som par.

4. Sex – njutning, behov och förväntningar

Det sista S:et står för sex. I en livslång relation är det viktigt att hitta varandra sexuellt och förstå att både lust och tillfällen varierar genom livet. Har ni koll på de tidigare punkterna kommer det inte vara särskilt svårt att prata om sex och lust. I det stora perspektivet är det en graf som kommer bölja beroende på var i livet ni befinner er. Och observera att S:et inte står för samlag, att ha sexuell närhet till varandra är mer än så. Var noga med er närhet och öppna med era behov och förväntningar kring det!

Annons

Bra frågor att prata om och frågor att ställa till varandra:

Är du/jag nöjd med vårt sexliv?
Vilka saker skulle vi kunna förändra?
Är förändringen en förbättring för båda?

Bra saker att göra tillsammans:

Se till att få schemalagd tid för varandra.
Kommunicera förväntningar, hitta rätt nivå och sträva efter att uppnå den båda två.

Källa: sr.se, mabra.com

Foto: TT

Annons