En del av

6 kommentarer du INTE vill höra på jobbet efter en föräldraledighet

31 mar, 2023 
AvElisabeth Granseth
En kvinna som är på väg till jobbet och en kvinna som håller upp ett argt ansikte.
Har du varit föräldraledig med ditt barn och ska gå tillbaka till jobbet? Förhoppningsvis slipper du höra dessa kommentarer! Här är 6 otrevliga kommentarer som ingen vill höra efter en föräldraledighet.
Annons

Att komma tillbaka till jobbet igen efter en föräldraledighet kan kännas på olika sätt - kanske är du nervös, förväntansfull eller jättepeppad. Hur som helst så hoppas du säkert på ett trevligt bemötande från dina kollegor.

Tyvärr kan man ibland råka ut för någon tråkig kommentar när man kommer tillbaka till jobbet. Även de mest välmenande kollegorna kan ibland säga något tokigt när det enda man vill höra är ” Välkommen tillbaka, vad kul att få träffa dig igen!”

6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplatsBrand logo
6 tecken på att du har en föräldravänlig arbetsplats

6 otrevliga kommentarer ingen vill höra efter en föräldraledighet - säg inte det här!

Har du stött på någon arbetskamrat som sagt detta till dig? Hoppas inte! Här är sex kommentarer ingen vill höra när man kommer tillbaka till jobbet efter en föräldraledighet inspirerade av Huffpost.com.

Annons

1. ”Vad trött du ser ut”

Kanske din kollega försöker vara omtänksam, men även om du är jättetrött, kommer inte denna kommentar att göra dig piggare och gladare. Troligtvis tvärtom. Och känner du dig utvilad och pigg men får höra att du ser trött ut, kan det såra väldigt mycket.

2. ”Det måste varit härligt att vara ledig så länge, vad har du hittat på om dagarna?”

En föräldraledighet kan inte likställas med en semester där du har massor av ledig tid att hitta på vad som helst. Under en föräldraledighet tar du hand om ett barn- och barnet behöver närhet, mat, leka och andra rutiner - som tar tid!

3. ”Är du redan tillbaka? Saknar inte du ditt barn?”

Här har vi en mammaskammande kommentar som du absolut inte ska behöva höra. Ingen av dina kollegor har något att göra med när du väljer att gå tillbaka för att jobba. Det bestämmer du själv.

4. ”När du försvann på föräldraledighet var det mycket jobb som vi behövde göra åt dig”

Jahopp, den kommentaren är inte rolig att få höra. Men har du en chef så ska den personen se till att det finns en vikarie som hjälper arbetsgruppen och ersätter dig. Det är troligtvis inte ditt ansvar att planera personal.

5. ”Din vikarie var inte så bra på jobbet, här har du en stor hög med saker som behöver fixas NU”

Oj oj, det är inte roligt att komma tillbaka till högar med massor av arbete. Att behöva rivstarta på jobbet kan göra den mest lugna person stressad.

6. ”När blir det syskon då?”

Den här kommentaren är tyvärr inte helt ovanlig att få höra, speciellt efter man har fått sitt första barn. Men INGEN annan har faktiskt att göra med när, eller om, du vill ha fler barn.

Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen

Foto: TT

Annons