En del av

Trebarnsmamman Ann-Sofie om hur hon utsattes för mammaskam

29 okt, 2021 
AvHannah Bergroth
Ann-Sofie och dottern Ada
Oavsett om du väljer att skaffa barn tätt eller med fler års mellanrum finns det kanske någon som ifrågasätter. Ann-Sofie och hennes man valde tre barn på tre år. Här är kommentarerna hon brukar få höra.
Annons

Det är så lätt att ifrågasätta och kommentera någon annans val – utan att för den delen veta vilken orsak som är grunden till just det. En del väljer att vänta medan andra vill köra på och ”riva av” småbarnstiden inom ett par år.

Det här är artikelserien Slutskammat:

Mammaskam – en manet som bränner tillBrand logo
Mammaskam – en manet som bränner till

Ann-Sofie Nyholm och hennes man Jacob valde det senare. När hon berättar att hon fått tre barn på tre år möts hon av glada och peppiga kommentarer, men också en och annan kritisk. För Motherhood berättar hon en händelse som hon inte riktigt kan glömma.

Trebarnsmamman Ann-Sofie om mom-shaming

Vad brukar du få höra när du berättar att du fått tre barn inom loppet av tre år?

– Det är rätt ofta som folk reagerar med ett ”OJ, så tätt” med en ton som inte är jättepositiv. Men också många som reagerar med ett ”wow så häftigt” och påpekar att vi är grymma som har barnen så tätt. Och med de är jag beredd att hålla med alla dagar i veckan, haha!

Annons

Ann-Sofie Nyholm

Ålder: 32.

Familj: Sambon Jacob och barnen Leon 3 år, Ada 1 år och 9 månader och Eli 3 veckor.

Bor: i Åkersberga.

När de kritiska kommentarerna kommer, vad brukar du säga då?

– Det känns ofta som att jag själv går in i något slags försvar, att jag lite skämtsamt behöver klämma fram något i stil med ”det är lika bra att riva av allt på en gång”.

Finns det någon speciell mom-shaming-situation du minns extra bra?

– Innan jag gick på föräldraledigt var det någon som uttryckte sig om hur jobbigt det kommer att bli för mig.

Berätta mer.

– Jag och den här personen diskuterade kring hur gamla mina barn är varpå hen förklarade för mig hur otroligt jobbigt det kommer att bli. Det kändes som att hen förde över sin känsla av hur hen upplevt det med sina barn, som också är rätt tätt.

Ann-Sofie med dottern Ada
"Jag säger inte att varje dag är en dans på rosor, men man måste komma ihåg att alla är olika, både barn och vuxna och upplever saker på olika sätt. Det är omöjligt för en människa att säga till en annan hur en situation kommer att bli.", säger Ann-Sofie.

Hur kändes det för dig i den här situationen?

– Jag blev oerhört provocerad av kommentaren. Det var mest på grund av att det på något vis kändes som att personen där och då dömde mig som mamma och hur hen trodde att jag skulle hantera en, enligt hen, en jobbig situation, att jag liksom inte skulle klara av den.

Annons

Kunde du säga något tillbaka?

– Jag blev på något vis så paff att jag tyvärr inte fick ur mig något innan diskussionen hade bytt ämne. När jag lämnade rummet minns jag att jag önskade att jag skulle ha ifrågasatt kommentaren och förklarat att jag inte vill gå in med den inställningen till att få mitt tredje barn. Att det inte automatiskt är okej att föra över, eller liksom förutse att det blir så för alla för att det var så för just hen.

Barnen Ada, Leon och Eli
Ann-Sofies och Jacobs trio. Ada som är född i januari 2020, Eli som föddes i oktober 2021 och storebror Leon som kom i augusti 2018.

Vad vill du säga till den som mammaskammar?

– Om du inte har något positivt eller peppande att komma med, knip igen!

Något du vill säga till den som blivit utsatt av mom-shaming?

– Du är fantastisk mamma oberoende vad någon annan säger. Kom ihåg att det bara är du som är mamma till just ditt eller dina barn, vilket betyder att det är du som känner barnet eller barnen bäst. Ingen annan har därför erfarenheten att kunna komma och säga hur något borde vara gällande barn de aldrig varit förälder till.

Annons

#slutskammat

Som en manet bränner det till från ingenstans. Kommentarerna från en bekant på Instagram, från svärmor som ”bara menar väl”.

Men lika mycket bränner mammaskammen inombords i känslan av att aldrig få räcka till.

I Motherhoods artikelserie Slutskammat byter vi pekpinnarna mot en varm hand och försöker förstå. När känner vi oss skammade? Varifrån kommer mom-shaming och hur tar vi kål på den? Här slutar mammaskammen.

Här kan du läsa fler artiklar från artikelserien.

Foto: Privat

Se också: Det här är "mom shaming"Brand logo
Se också: Det här är "mom shaming"
Annons