En del av

Skolstart! 11 smittsamma sjukdomar som barn kan få

12 aug, 2022 
Hannah Bergroth
klasskompisar som skrattar
Åh, så härligt att barnet är på förskolan igen. Eller? I samma stund som de börjar hänga med sina kompisar ökar risken för sjukdomar. Hur många av dessa 11 kan ni bocka av redan första veckan, tro?
Annons

Träffa kompisar, en massa nya saker att lära sig och rutiner som samling, högläsning och fredagsdisco. För många barn kan förskolan vara det bästa som finns och att få ”gå till jobbet” efter ett långt lov är något de sett fram emot.

När allt har dragit igång finns det några saker som liksom bara kommer på köpet – oavsett om man vill eller inte. Här berättar vi om 11 besvärliga sjukdomar som ofta kommer i samband med skolstart!

VIDEO: Så ser du att ditt barn har RS-virusetBrand logo
VIDEO: Så ser du att ditt barn har RS-viruset

11 sjukdomar barn kan drabbas av när förskolan börjar

Som förälder känner är säkert den här listan bekant. Hur många saker kan ni bocka av i höst, tror du?

1. Ett, två... TREdagarsfeber

Som förälder får man höra om nya sjukdomar som man inte ens visste existera. Tredagarsfeber är nog en av dem. De flesta barn mellan sex månader till två år får tredagarsfeber, som är en vanlig virussjukdom. Om barnet har feber som varar i ungefär tre dygn och utslag på mage och rygg, kan du nog nästan vara säker på att mini drabbats. Som tur går sjukdomen om av sig själv.

Annons

2. Hej höstblåsor!

Blåsor kring munnen och en feber som håller i sig? Det kan vara höstblåsor. Höstblåsor är en lindrig virusinfektion som oftast dyker upp i slutet av sommaren eller tidigt på hösten. Tänk på att blåsorna sprids genom direktkontakt via händer, eller via luften.

Detta gäller med förskola och skola.

3. Kräksjuka – PANIK!

”Mamma, jag har ont i magen”. Hur ni än har försökt skydda er med att tvätta händer och byta kläder efter föris, finns det ändå en risk att barnet blivit smittad av årets kräksjuka. Det enda positiva med en vanlig kräksjuka är att det förhoppningsvis går om rätt snabbt, redan andra dygnet brukar barnet börja må bättre. Så se till att vara snäll mot lilla magen och försök få i den små mängder vätska och näring.

4. Ögoninflammation

Trott eller ej, men även barn kan få ögoninflammation! Ögonen blir röda, irriterade, tåriga och variga. Men det är oftast ingen fara. Genom att tvätta barnets öga med kokat vatten som svalnat, så borde besvären försvinna inom 1–2 veckor.

Annons

5. Ojnej, huvudlöss!

Löss är vanligt, speciellt när barnen samlas efter ett långt lov. Så fort lappen om att de små krypen har flyttat in i något barns hår syns i hallen, börjar det krypa i hela kroppen, eller hur? Huvudlöss sprids när två hår rör vid varandra, så under den här perioden kanske det är bra att inte låna ut varandras mössor.

Hur blir man av med löss? Med hjälp av saker i skafferiet, enligt den här huskuren i alla fall!

6. ”Mamma, jag är lite täbbt”

Säg det barn som aldrig har en rinnande näsa! Ja, det är nästintill ovanligt med snoriga näsor så fort höstterminen dragit igång. Lite snuva är egentligen ingen fara, men det kan vara bra att hålla koll på hurdan snuva barnet har. Är det tjockt, grönt och låter näsan täppt? Då kan det vara början på en riktigt förkylning. Är det däremot frågan om en mer genomskinlig rinnsnuva är det säkert bara ett tecken på att mininäsan blivit lite kall.

7. Kliande vattkoppor

Röda prickar som nästan ser ut som blåsor, och som kliar likt ett myggbett? Vattkoppor är vätskefyllda blåsor som är väldigt smittsamt. Inkubationstiden är på så mycket som 10 till 20 dagar, vilket betyder att det alltså kan ta nästan tre veckor innan de första små prickarna syns från att barnet blivit smittad. Har mini drabbats är det bra om ni vabbar enda tills blåsorna torkat, då är sjukdomen inte lika smittsam.

Annons

8. Seg influensa

Klagar din lilla älskling på halsont, huvudvärk och är allmänt hängig? Har hen diarré, hosta och ont i magen? Under hösten och vintern är influensa, ett virus som sätter sig i luftvägarna, ganska vanligt. Småbarn upp till två år drabbas oftare av influensa än de som är lite äldre, upp till sex år. Influensa går ofta över på en vecka, men kan leda till andra sjukdomar, som exempel luftvägsinfektioner eller öroninflammation.

9. Öroninflammation

Om en influensa gått så pass långt att barnet börjar klaga på ont i öronen kan ni behöva kolla upp ifall det är öroninflammation. På små barn går det oftast om av sig själv, men äldre barn kan behöva behandlas med antibiotika.

10. Springmask – usch!

Om hen kliar sig i rumpan (speciellt kvälls- och nattetid) och har svårt att sova kan det vara springmask. Springmask låter värre än vad det är, men kan vara jobbigt att få. Dessutom är det väldigt smittsamt så om det går springmask på förskolan gäller det att ni är noggrann med hygienen.

Detta gäller med skola och förskola.

11. Svinkoppor – vad är det?

Är det där små, gulaktiga skorpor? Är huden inte extra röd? Ja, då kan det vara svinkopporna som kommit på besök. Svinkoppor är en hudinfektion som sitter på hudytan, och som behandlas med en slags klorhexidinlösning (finns receptfritt på apoteket). Svinkoppor är som vanligast på barn som är i förskoleåldern.

Källa: 1177.se, kry.se, folkhalsomyndighetena.se, mindoktor.se

Foto: TT

SE OCKSÅ: Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
SE OCKSÅ: Julia Wiberg tipsar inför skolstart
Annons