En del av

Vill du leva mer minimalistiskt? Så gör småbarnsfamiljen

25 aug, 2023 
Lovisa Svedlund
Mer tid till relationer, mindre stress och pengar över på kontot.

Trebarnsmamman Madelen Larsson, 31, blev lyckligare när hon började leva minimalistiskt.

– Många tror att de mår bättre av att ha mer i sitt liv. Jag tror tvärt om, vi mår bättre när vi inte upplever att vi behöver allt det som är utanför oss, säger Madelen.
Annons

Ett stort luftrum mellan utgifter och inkomster. Mindre prylar och mer tid till relationer.

Du är inte ensam om du längtar efter en livsstil med mer tid för familj och relationer, mindre stress och större lugn.

4 sätt att spara pengar genom att leva som förrBrand logo
4 sätt att spara pengar genom att leva som förr

För trebarnsmamman Madelen Larsson, 31, från Sandviken blev en livsstil med minimal konsumtion svaret. Hon och sambon Erik insåg att de lyckades få ekonomin att gå runt – och spara pengar – utan heltidsinkomster och höga löner.

– Att vi vill leva minimalistiskt innebär inte bara att vi sparar pengar utan också att vi inte blir beroende av två heltidslöner. Jag kan aldrig tänka mig jobba heltid eftersom jag vill leva ett lugnare liv med mer tid för barnen, säger Madelen och fortsätter:

Annons

– Det ger mig mer värde i livet än pengar. Genom att leva billigt kan jag få både mer tid till det jag tycker är viktigt, och spara pengar.

madelen och Erik larsson
Madelen och sambon Erik lyckades lyckades spara sig till möjligheten att köpa drömhuset: En nybyggd villa i Sandviken.

Madelen och Erik lyckades, tack vare sin väldigt billiga livsstil och en vinst från en husförsäljning, spara en miljon kronor när de var 27 år. Bland annat köper de kläder på second hand, lägger tid på att ta hand om sina saker och lever efter så kallad behovsstyrd konsumtion. Det vill säga att de bara köper saker som de faktiskt behöver.

Hur lever man mer minimalistiskt?

Vi tog ett snack med Madelen, för alla som är nyfikna på en billigare och mer minimalistisk livsstil!

Hur ska man göra om man blir inspirerad – och också vill leva mer minimalistiskt?

– Det första man kan göra är att analysera sina konsumtionsvanor. Vad är det som gör att man drivs till att konsumera idag? Det finns många psykologiska orsaker hos människor som kan skapa ett behov av konsumtion, därför kan det vara svårt att förändra sitt beteende om man inte insett och nått kärnan av problemet.

Annons

Familjen Larsson

Madelen och barnen

Madelen och sambon Erik

Tre barn, 10, 8 och 1 år gamla

Bor: Sandviken
Gör: Madelen jobbar som lärare, och med MIljonmålet på instagram och ett nytt bokprojekt. Erik jobbar med IT.

Följ: Instagramkontot Miljonmålet

Har man exempelvis inte känt sig fin under uppväxten eller fått signalerat på olika sätt att utseendet är viktigt kan det innebära att man i vuxen ålder är väldigt noga med sitt yttre, vilket gör att man konsumerar för att få känslan av att duga och vara fin, resonerar Madelen.

– Har man svag självkänsla kan man blanda ihop sitt egna värde med prylarna man äger eller kläderna man bär. En del konsumerar för att reglera känslor, för att få en kick eller dämpa ångest.

– Det finns mycket mer under ytan på konsumtionsbeteenden än vad det pratas om. Så att analysera och bearbeta små och stora sår som uppkommit genom livet, har väldigt positiv effekt på livet idag och påverkar ens konsumtionsvanor mer än vad många tror.

Om man tycker det är läskigt att släppa en livsstil och inte finner modet... var ska man börja?

– Börja med att fokusera på vad det är du vill få pengar över till idag. Våga drömma och känna in känslan i hela kroppen även om det känns avlägset här och nu. Känslorna du får av din dröm, den kraften ska du använda till att bromsa dina utgifter och istället styra om det till ett sparande mot din dröm!

Annons

– En brinnande dröm inom dig kommer det ge dig kraft att övervinna det som är läskigt. Ibland ska det kännas läskigt, pirrigt och bubbligt i livet, det är då du utvecklas, spränger gränser och tar ny mark. Hela du expanderar! Att tro att livet bara ska vara bekvämt är att lura sig själv, då har man inte levt.

På ledig tid blir det ofta gratis aktiviteter i naturen och projekt hemma i huset eller köket.Foto: Privat

Så fint! Kan man börja med en enda konkret sak idag för att leva mer minimalistiskt?

– Minska inköpen och börja rensa saker hemma som du inte använder. Ta ett rum eller en låda i taget och låt det ta tid. Man kan hålla på i månader eller flera år. Men genom att börja rensa inser man hur mycket ”skit” man köpt på sig och det kan också ge en ögonöppnare till dagens konsumtion. Kanske blir det du köper idag utrensat framöver?

Annons

Är det någon skillnad i hur du mår sedan du började handla mer medvetet, och billigare?

– Ja, det absolut bästa man kan göra är att sluta fokusera på vad alla andra gör, har och hur de lever sina liv. När jag gått från att ta in alla andras liv till att skärma av och fokusera på mitt, har det gjort att jag också mår bättre. Det är svårt att höra sin egna röst om man tar in allt brus runt omkring men om man skruvar ner volymknappen från omgivningen kan ens egna röst höras starkt. Det mår jag bättre av och jag skulle tro att alla mår bra av det.

– Många tror att de mår bättre av att ha mer i sitt liv. Mer prylar, mer resor, mer god mat, mer nöjen och så vidare. Jag tror tvärt om, vi mår bättre när vi inte upplever att vi behöver allt det som är utanför oss, när inget konstant måste tillföras för att vi ska må bra. Men det tar sin tid att komma dit, det går inte över en natt. Jag är tillfreds med en enkel livsstil, det mår jag bra av. Men jag njuter också av restaurangbesök mellan varven eller att besöka en nöjespark med barnen. Men jag har inte behov av att uppsöka det lika ofta som de flesta andra.

Annons

Vad har du gjort med dina sparade pengar? Spenderar du dem på något eller låter växa och "stå"?

– Vi har lagt in våra pengar i vår villa och det vi sparat efter köpet har vi återinvesterat i huset. Bland annat genom solpaneler som var vårt senare sparmål. Det ger oss miljövänlig el och sänker vår totala månadskostnad.

Spara pengar eller att bli mer konsumtionsmedveten – vilket har varit viktigast?

– Båda går hand i hand och är omöjlig att separera ifrån varandra. Det finns inget som skulle kunna få mig att öka min konsumtion. Och genom att inte vilja konsumera särskilt mycket blir det automatiskt pengar över. Men genom att vilja leva billigt blir man också mer förnöjsam med det man har.

Hur kommer du "leva mer på mindre" i höst?

– I höst kommer jag njuta av att jag vågat följa min dröm och satsa tid på mitt instagramkonto Miljonmålet. Jag kommer vara föräldraledig 20%, och ägna 40% åt att utveckla kontot som tidigare varit på hobbynivå. Jag kommer jobba med boken som är på gång och jag drömmer om att göra föreläsningar och inspirera ännu mer till en billig och njutbar livsstil.

– Att jag har möjlighet till att kasta mig ut i det beror givetvis på att vi lever billigt och har råd att äventyra 40% av min inkomst. Jag kommer också fokusera på att laga billig mat och njuta av naturen. Så för mig är det en otroligt spännande höst som väntar.

Annons