En del av

Wilda, 19, födde två barn – med tio månaders mellanrum

08 maj, 2023 
Hannah Bergroth
Wilda WärnS
När Wilda Wärn precis fyllt 19 år födde hon sitt första barn, nästan tre månader för tidigt. Ett par månader senare kom nästa chock när de visade sig att hon var gravid igen. För Motherhood berättar hon om hur det är att få två barn inom samma år.
Annons

Det var Wildas mamma Diana som sa att Wilda skulle ta ett graviditetstest. Hon hade märkt att dotterns mens inte hade kommit och börjat ana vad det kunde bero på.

– Trots att mensen inte kom hade jag inte ens tänkt tanken att jag kunde var med barn. Jag mådde ju som vanligt, säger Wilda till Motherhood.

Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditetBrand logo
Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditet

Wildas mamma hade rätt och stickan visade ett tydligt streck.

Wilma födde sitt första barn i graviditetsvecka 24

Wilda Wärn var 18 år när hon fick veta att hon var gravid. Det var inte planerat och hon hade aldrig sett framför sig att hon skulle bli mamma så tidigt. Hennes första tanke var att göra abort, men när den första chocken lagt sig landade hon ändå i ett låta tiden avgöra.

Hon tänkte mycket på det negativa och positiva med att få barn tidigt i livet och som tur var det just det senare som vägde tyngre.

Annons

– Jag insåg att jag ville bli en ung mamma. På det sättet skulle jag få mer tid med barnet och så här i efterhand är det mitt bästa beslut någonsin.

Man brukar säga att en fullgången graviditet brukar innebära mellan 37+0 och 42+0 graviditetsveckor. För Wilda blev den betydligt kortare.

Wilda Wärn
-

Wilda Wärn
Wilda med några månader gammal Molly i famnen.

Ålder: 19 år.

Familj: Två barn, Molly som föddes i februari 2022 och Kelly som kom i december samma år.

Bor: I Västmanland.

Gör: Föräldraledig med båda barnen på heltid.

En eftermiddag, när hon var i graviditetsvecka 24 gick fostervattnet. Wilda åkte tillsammans med sin mamma till sjukhuset där hon i ilfart skickades till förlossningen. Läkarna försökte febrilt stoppa förlossningen.

– Tre dygn efter att vattnet hade gått födde jag min dotter, Molly. Hon föddes vaginalt och allt gick jättebra trots att hon inte var större en än smörpaket.

Wilda berättar att hon under de första dygnen inte fick träffa sitt nyfödda barn på grund av att hon hade corona.

– I början fattade jag inte ens att jag var mamma. Jag var mest orolig över Molly. På den avdelningen vi var såg jag föräldrar som hade mist sina bebisar och det var fruktansvärt.

Annons

Hur stor var din dotter Molly när hon föddes?

– Hon var 30 centimeter lång, vägde 545 gram och hade 20 centimeter i huvudomfång.

Blev gravid två månader senare

Veckorna gick och medan Wilda och Mollys pappa svävade mellan hopp och oro för sin nyfödda dotter fick de samtidigt ta emot världens största överraskning. Det visade sig nämligen att de skulle bli tvåbarnsföräldrar. Wilda berättar:

– Ja, i april blev jag gravid – något som egentligen inte skulle ha varit möjligt. Molly var ju beräknad i maj. Jag väntade på att mensen skulle komma, men den dök aldrig upp.

Hur kändes det när du fick veta att du var gravid igen?

– Jag var stensäker på att jag skulle göra en abort. Det var ju alldeles för tidigt, hur skulle jag orka och klara av två små barn, så tätt?

Men även den här gången tvivlade hon.

– Jag fick gå på ett tidigt ultraljud och när jag fick se det där lilla embryot kände jag att det var för stort för att jag skulle kunna göra en abort. Jag fick liksom känslor för det direkt.

Annons

Och för Wilda var det rätt beslut att behålla barnet trots att hon redan på sjukhuset fick dömande kommentarer.

– Det var en läkare som sa ”det här kommer du inte att klara av”. Men jag har aldrig brytt mig om vad andra tycker, så även om folk tyckte saker tänkte jag inte på det så mycket.

Wilda mådde bra under hela graviditeten, och ju mer hon kom in i mammarollen blev hon mer säker på att det var flerbarnsmamma hon ville bli.

Den som varit gravid fler än en gång kan nog hålla med Wilda när hon säger att den andra graviditeten går så mycket snabbare. Visserligen hade hon inte varit med om en fullgången graviditet tidigare, men kände ändå att dagarna liksom flög förbi.

Med sin tidiga födsel i bagaget höll läkarna henne under uppsikt. Wilda gick på regelbundna kontroller varje till varannan vecka. Hon satte upp mål för att inte oroa sig för mycket.

Det var i graviditetsvecka 38, på nyårsafton, som förlossningen drog igång.

Annons

– Vattnet gick på morgonen och eftersom jag hade fött för tidigt innan fick jag åka in till förlossningen direkt. Åtta timmar senare var min andra dotter, Kelly, ute och efter ytterligare sex timmar fick vi åka hem.

Men trots att allt hade gått bra och bebisen var frisk fanns det ändå en sak som störde Wilda.

– Hon föddes ju på fel dag! Jag hade länge sagt ”bara hon inte kommer samma år som Molly” – och det var ju precis det som hände.

”Hoppas flickorna kommer vara glada över att de alltid har varandra”

Det skiljer tio månader mellan Wildas döttrar. Dottern Molly är född i februari 2022, och lillasyster Kelly kom i december samma år.

Wilda har snabbt anpassat sig till livet som småbarnsförälder. Hon menar att dagarna rullar på och hon njuter av att vara med sina barn.

– Det jag tycker är jobbigast är det här med sömnen. Flickorna är osynkade och sover olika tider. Det skulle jag säga är det svåraste med att ha barnen så pass tätt. De går liksom omlott med den, haha!

Annons

Sedan Kelly kom är Wilda sambo med flickornas pappa för att de ska kunna hjälpas åt med mat, sömn och logistik.

Eftersom storasyster Molly föddes för tidigt har det första året handlat mycket om läkarkontroller och sondmatning. Än idag behöver hon dagligen inta syrgas, vilket gör att familjen oftast väljer att stanna hemma.

Systrarna Kelly, fem månader och Molly, 15 månader.

Att byta blöjor på båda, få dem att äta och sova samtidigt har inte varit lätt. Men Wilda har hittat sitt knep.

– I början ammade jag Kelly, men efter några veckor blev det för knepigt och tog så lång tid. Därför gick jag över till flaskmatning och det hjälper oerhört mycket att båda kunde matas samtidigt med flaska.

– Och nuförtiden äter Molly även annan mat, vilket gör det lite lättare.

Annons

Och så är det ju. Livet med småbarn blir enklare med tiden, men Wilda erkänner att det har tagit ett tag att anpassa sig till allt det nya. Dock är det något hon inte skulle byta bort för någonting i världen.

Har du någonsin tvivlat på ditt beslut?

– Nej. Det här är det bästa som hänt mig. Min mamma har hela tiden varit väldigt peppande och sagt att det finns många positiva saker med att ha två barn tätt och det fokuserar jag på. Jag hinner ju leva ”mitt” liv efter det här.

Tror du att du kommer vilja fler barn?

– Just nu känner jag mig ganska klar med barn, men man vet ju aldrig hur livet blir.

Vad hoppas du ge dina döttrar?

– Jag hoppas att de kommer vara glada över att de alltid har varandra. Att de aldrig känner sig ensamma och ser fördelen med att exempelvis kunna börja i samma klass och ha gemensamma vänner.

Foto: Privat

Annons