Jobbigaste sakerna med julen – enligt svenskarna

kvinna jul

Julen är en vattendelare. Många tycker att det är mysigt med pynt, musik och lite ledig tid med familjen. Andra blir stressade av allt som ska fixas och göras, stör sig på familjen och tycker att musiken är gräslig. De flesta av oss landar kanske med ett ben i varje läger?

Semesterhusföretaget HomeAway har kikat närmare på vad det är vi stör oss på allra mest på under december. Och av det som retar oss mest är en del faktiskt ganska otippade saker! Vilka håller du med om?

Se också: Jobbigaste sakerna med julen enligt svenskarna

Jobbigaste sakerna med julen – enligt svenskarna
1:08

Efter reklamen: Jobbigaste sakerna med julen – enligt svenskarna

(1:08)

Slå på ljud

Jobbigast med julen

Det som allra flest irriterar sig på är att julklappsstöket: Hela 54 procent tyckte att det värsta var att “stå i långa köer i alla butiker” och på fjärde plats kommer julhandling i allmänhet. Och inte nog med det – de ska dessutom slås in också, ytterligare ett irritationsmoment.

På andraplats kom “julreklam på TV”, vilket 29 procent tyckte var störigt. På listan hittar vi också klassiker som “granbarr i mattan” och ”resekaos”. Rimligt ändå.

Krönika: Ska det vara så svårt att dela lika på julbestyren?

Allra mest överraskande på listan är dock “glögg”? Ok att man kanske inte gillar det – men så provocerande är det väl inte?

Annat som stör svenska Grinchens är “överdrivet julälskande personer” (vilket förmodligen är samma människor som som bär “‘fula’ jultröjor” och lyssnar på julmusik.)

Topp 10 saker vi stör oss mest på med julen

1. Behöva stå i långa köer i alla butiker

2. Julreklam på TV

3. Överdrivet julälskande personer

4. Julhandling

5. Resekaos

6. Granbarr i mattan

7. ”Fula” jultröjor

8. Julmusik

9. Glögg

10. Behöva slå in julklappar

Men – alla julpessimister därute har faktiskt rätt i en sak. Vi svenskar tillhör de som lyssnar på mest julmusik i världen, visar statistik från Spotify. Och det finns faktiskt psykologer menar att det inte är bra för hälsan att lyssna på för mycket julmusik.

Undersökningen från HomeAway baseras på svar från 1000 svenskar.

Foto: TT

Mer läsning för dig
3 sätt att skapa en härlig jul – helt fri från stress
Barnmorskan Anna Svensson om att jobba på julafton
22 gånger vi har velat fira jul i Astrid Lindgrens värld

Utvald läsning