En del av
Artikeln innehåller reklamlänkar

7 roliga sportlovsaktiviteter för familjen – och prylarna ni behöver

03 feb, 2021 
Johanna Bengtsson
Sportlov aktiviteter för familjen
Snart är det dags för årets mest fartfyllda vecka – sportlovet! I år blir lovet såklart annorlunda i och med pandemin, men det finns fortfarande massor av roliga saker att hitta på! Här listar vi sju utomhusaktiviteter.
Annons
Restriktioner under sportlovet 2021 — det här gällerBrand logo
Restriktioner under sportlovet 2021 — det här gäller

Sportlovsveckan är ofta synonym med sportaktiviteter, lek och pulkaåkning. I Sverige kan man ha sportlov antingen vecka 7, 8, 9 eller 10 beroende på vilken kommun man tillhör. Här kan du se exakta datum för respektive stad och län.

I vanliga fall kanske ni passar på att åka och hälsa på släktingar, kompisar eller tar en tur till fjällen på sportlovet. I år gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens coronarestriktioner som säger att ni inte bör träffa folk inomhus utanför er närmsta familj. Det gör såklart att utomhusaktiviteter står högt upp på agendan!

Tryter fantasin när det kommer till roliga lekar och äventyr i vinterskrud? Med rätt kläder och en liten matsäck kan ni göra aktiviteten till en heldag!

Annons

Här tipsar vi om sju roliga aktiviteter och prylarna ni behöver för att genomföra dem:

1. Kolla din stads sportlovsprogram

Under sportlovet erbjuder kommunerna runt om i landet sportlovsaktiviteter. Tillsammans med föreningar brukar aktiviteter listas i lokaltidningen eller på kommunens hemsida. Kolla vad just din stad hittar på för barnen under er sportlovsvecka. Oftast är aktiviteterna dessutom helt gratis.

2. Bygg en koja

Att lyckas få med mamma eller pappa på kojbygget kan få vilket barn som helst i extas! Bygg en koja med hjälp av packad snö eller kvistar och rep. Ta med ett gäng mysiga filtar, varm choklad och överraska barnen med en ny bok. Kryp sedan ner i kojan för en mysig lässtund och skapa ett roligt minne för barnen.

Spännande bok

Handbok för superhjältar

Handbok för superhjältar ligger etta på topplistorna. Huvudkaraktären Lisa beskrivs som en modern Pippi Långstrump med superkrafter. Här kan du köpa den spännande boken. (reklamlänk)

Annons

Värmande thermos

Thermos till barn

Även den minsta äventyraren ska såklart ha en alldeles egen liten thermos. Denna fina mat-thermos kommer från Liewood och finns att köpa här. (reklamlänk)

3. Gå på hajk

Så länge barnen har en startpunkt och ett slutmål brukar de faktiskt kunna gå längre än man kan tro. Ni behöver inte ge er ut i den tuffaste terrängen, en hajk i kvarterets skog eller närmsta naturreservat längst med markerade stigar räcker gott och väl.

Men glöm inte extra strumpor och vantar för frusna tår samt en välfylld ryggsäck med smaskig belöning vid målet!

Varma strumpor

Polarn och pyret merinoullstrumpor

Ett par strumpor i merinonoull är a och o för de minsta tårna. Merinoull andas och värmer, trots blöta eller svettiga små fötter. Merinoullstrumpor från Polarn och Pyret kan du köpa här. (reklamlänk)

Annons

Vattentäta vantar

Vantar didriksson

Snö eller regn behöver inte stoppa äventyret! Ett par vattenavvisande och fodrade vantar med rejäl mudd från Didriksons håller händerna varma. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

4. Gör en skattjakt

Du behöver inte köpa någonting stort eller dyrt för att anordna en skattjakt. Köp en liten leksak eller något pyssel, göm det och rita sedan en karta över er tomt eller närmsta park. Lägg ut små ledtrådar eller rita lappar med bilder som leder till skatten.

Skattkista

skattkista

Tänk dig lyckan i att hitta en äkta skattkista vid kartans slut! Denna piratkista kommer från Stor & Liten. Här kan du köpa den. (reklamlänk)

Annons

Guldpengar

guldpengar

Vad är väl en skattkista utan guldpengar? Mycket guld för liten peng får du i denna påse från Den Goda fen. Finns att köpa här. (reklamlänk)

5. Lek insamlingsleken

Bokstavera familjens efternamn på en stor lapp eller skriv ut hela alfabetet på flera A4-papper. Säg klara, färdiga, gå och låt hela familjen leta efter saker utomhus i närheten som börjar på respektive bokstav i namnet eller alfabetet. Hämta till exempel hem en pinne på ”P” och lägg den på A4-pappret med bokstaven P, hämta en kotte på ”K” och så vidare.

Springvänliga skor

skor reima

För aktiviteter utomhus gäller det att ha en varm, men samtidigt bekväm och springvänlig sko. Denna känga från Reima har elastiska snören och en smart dragkedja vid innerfoten som gör den lätt att ta på och av. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Psst! Fler tio i topp-modeller på varma vinterkängor för barn hittar du här.

6. Paddla vinterkajak

För dig med lite äldre barn är kajak ett trevligt färdmedel. För de lite mindre barnen funkar det att paddla kanot och sitta tillsammans i en kanot. Både i större och mindre städer brukar det finnas föreningar eller privatpersoner som hyr ut kajaker och kanoter tills isen lägger sig tjock.

Varmt underställ – till barn

Underställ barn Reima

För att undvika att barnet fryser gäller det att bygga lager på lager. Börja med ett underställ som har ett snabbtorkande, andningsbart material som håller fukt borta. Detta ställ är prisvärt och kommer från Reima. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Snyggt underställ – till vuxen

Underställ Kari Traa

Glöm inte bort dig själv, det är lika viktigt att du håller värmen! Kari Traa är kända för sina varma men samtidigt snygga underställ. Här kan du köpa den mönstrade tröjan. (reklamlänk) Här hittar du byxorna. (reklamlänk)

7. Tävla i en hinderbana

De flesta barn gillar uppstyrda aktiviteter och att få tävla. Bygg egna hinder av plankor eller rota fram hinkar och kvastar ur förrådet och bygg upp en rolig hinderbana på tomten, i parken eller skogen. I vissa kommuner finns det även färdiga hinderbanor och äventyrsbanor att besöka. Utmanande för både stora och små!

Foto: TT

Annons