En del av

Därför mår alla bra av att du tar hand om dig som förälder

01 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
mamma som är glad och bakar med barn
Hur påverkar det ett barn att se sin förälder övertrassera sin egen ork? Och hur blir det tvärtom för barnet att se vuxna omkring sig ta hand om sig själva och prioritera sitt mående? Beteendevetaren Paulina Gunnardo berättar varför det är så viktigt att du tar hand om dig, mamma!
Annons

Att vara förälder är krävande. Det kan nog de flesta hålla med om. Det är en ständig utmaning att balansera familjens behov och att få sin egen vila och återhämtning. I pusslet kan det vara viktigt att komma ihåg att det blir lättare för dig själv att finnas till för andra, om du först sett till att du får en del av dina egna behov uppfyllda först.

Se också: 5 fördelar med att ligga i soffan

5 fördelar med att ligga i soffanBrand logo
5 fördelar med att ligga i soffan

Du kan också påminna dig om att ditt sätt att visa att du tar hand om dig själv, kommer smitta av sig på dina barn. För hur läskigt det än kan kännas kommer vi alltid vara förebilder för våra barn, förklarar motherhoodbloggaren, mamman och beteendevetaren Paulina Gunnardo:

– När vi mår bra är det lättare att orka vara den förälder vi vill vara. Vi har lättare för att vara lyhörda för våra barn och det påverkar förstås barnen positivt, säger hon och fortsätter:

Paulina Gunnardo
Paulina Gunnardo är beteendevetare med fokus på föräldraskap och barns utveckling. Foto: Clara Mortensen

– Det kanske både läskiga och fina är att vi är viktiga modeller för våra barn – hur vi ser på oss själva, tar hand om oss själva och pratar om oss själva påverkar utvecklingen av barnets egen bild av sig själv. I vardagen skapas de där goda vanorna som barnet tar med sig när hen själv är vuxen och kan göra att de utvecklar motståndskraft mot stress.

Annons

Att ta hand om sig själv som förälder ger inte bara oss något, utan också våra barn konstaterar hon.

Så påverkar det barn om du är stressad som förälder

Hur påverkar det istället barnet om vi som föräldrar övertrasserar våra egna gränser, blir stressade eller glömmer bort att ta hand om oss själva?

– När vi är trötta och stressade går det ofta ut över annat. Orken vi skulle vilja ha finns inte alltid där. En viktig faktor för hur barn mår är hur föräldrarna mår och som vuxna är vi förebilder för våra barn, mer än vad vi kanske tror.

– De lär sig inte bara av vad vi säger till dem utan påverkas också av vad de ser vuxna i deras närhet göra.

Vilka känslor kan väckas hos barnet när barnet ser att en förälder inte sätter gränser för sig själv eller inte tar hand om sig själv på andra sätt?

– Barn ser sin förälder som en del av sig själv och vill att föräldern ska må bra. Små barn har dessutom generellt sett svårt att skilja på sina egna och andras känslor. I hjärnan finns något som kallas för spegelneuroner. De hjälper oss att spegla och förstå vad andra människor tänker och känner. Spegelneuronerna gör faktiskt att vi kan smittas av andras känslor!, säger Paulina Gunnardo.

kvinnor som umgås och äter pizza
Om du kan prioritera din egen energi när du behöver kommer det också smitta av sig på dina barn, förklarar Paulina Gunnardo.

Du som förälder kan ofta känna igen att du blivit smittad av dina barns känslor, som när de skrattar och är lyckliga, gråter eller gnäller. På samma sätt smittar vi dem med vår stress eller vårat lugn, förklarar hon.

Annons

Barn visar att de känner in vårt mående

Eftersom barn känner in sina föräldrars känslor kommer det också komma reaktioner på dem. Det kan visa sig på olika sätt, säger Paulina.

– Om barn har blivit smittade av sin förälders stress, kanske för att de märker att föräldern inte är riktigt tillgänglig känslomässigt eller praktiskt, kan tecken exempelvis vara att de blir klängiga, lättirriterade, gnälliga eller sover sämre.

Även fysiska symptom är faktiskt vanliga och kan vara bra att hålla koll på som förälder, säger hon.

– Som ont i magen, ont i benen eller ont i huvudet. Det här kan naturligtvis bero på många olika saker och måste inte bero på att ens barn är stressat. Men det kan vara bra att känna till att stress kan ta sig sånna uttryck även hos barn och att de påverkas av oss.

Foto: TT

Annons