Barn leker Squid game på rasterna – skolorna varnar

Pojke ser på tv

Den sydkoreanska serien Squid game har slagit alla rekord på streamingtjänsten Netflix och har i skrivande stund streamats av över 110 miljoner Netflix-konton.

Serien handlar om personer med ekonomiska skulder som tackat ja till att leka barnlekar för att vinna pengar. Om de inte vinner så dödas personerna på olika sätt. Netflix har satt en åldersgräns på 16 år på serien.

Nu skriver Aftonbladet att många oroliga föräldrar har hört av sig till dem om att barn i skolåldern leker Squid game samt att även rektorer och lärare har larmat om våldsamma lekar på skolgården.

Se också: Motherhoods bästa tips för att orka med vab

1:17

Efter reklamen: Motherhoods bästa tips för att orka med vab

(1:17)

Bra att ha koll på vad barnen tittar på

På en låg- och mellanstadieskola i norra Stockholm har föräldrar uppmanats av skolan att prata med sina barn om serien.

– Det är inte ett stort problem, men vi uppmärksammade det direkt. Vi uppmuntrar alltid till lek och fysik aktivitet, och eftersom skolans pedagoger är tillsammans med barnen på rasterna så snappar vi upp när någonting inte är som det ska, säger den biträdande rektorn på skolan till Aftonbladet.

Experten: Därför borde föräldrar intressera sig mer för sina barn på sociala medier

Aftonbladet har även pratat med en biträdande rektor som inte vill gå in på vilken lek som barnen leker, men säger att det är bra att ha koll på vad barnen ser på.

– Det finns en anledning till varför saker åldersbegränsas. Man har ett ansvar som förälder att titta på det ens barn tittar på och fundera på om deras barn klarar av det här. Det är inte skolans ansvar att ta ansvar för vad barnen kollar på hemma, säger den biträdande rektorn till Aftonbladet.

Inte lämplig för yngre barn

Netflix har satt åldersgräns på serien till 16 år. Men barnen som leker serien på skolgårdarna är yngre. Till Aftonbladet säger barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom att det finns flera dimensioner av Squid game som gör att den inte är lämplig för barn att titta på.

– Dels innehåller den explicit våld och blod, någonting vi vet att barn mår dåligt av. De är mer oskyddade mot bildmaterial, det går in i känslosystemet på ett helt annat sätt, säger hon till Aftonbladet.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Mer läsning för dig
Barnläkaren: 6 saker att tänka på när äldre syskon är på förskola under RS-säsongen
Maria Dufva: ”Vuxenvärlden måste stå redo att ta snacket om incel”
Familjeterapeuten: Detta händer med ditt barn när du och din partner bråkar