En del av

Faktorerna som ökar risken för allvarlig covid-19 hos barn

11 maj, 2021 
AvMalin Karlberg
svår covid barn riskfaktorer
En stor, amerikansk kartläggning över covidsmittade barn ger en bild av riskfaktorerna som kan avgöra vilka barn som blir allvarligt sjuka. Såväl ålder som kön och underliggande sjukdomar spelar in, visar studien.
Annons
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experternaBrand logo
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Även om de flesta unga får lindriga symtom vid covid-19 händer det att även barn och ungdomar blir svårt sjuka av coronaviruset. En ny, omfattande undersökning från USA – en av de största studier som utförts på covidsmittade barn – har försökt kartlägga faktorerna som ökar risken för allvarlig covid-19 hos unga.

I undersökningen har man granskat fler än 20 000 personer under 18 år som insjuknat i coronaviruset mellan mars och oktober 2020. Av dessa blev lite mer än 2 400 barn så svårt sjuka att de behövde läggas in på sjukhus – och drygt 750 av dem fick så allvarlig covid-19 att de behövde intensivvård, respiratorvård eller avled till följd av sjukdomen.

Fler pojkar än flickor blir svårt sjuka

Forskarna letade efter gemensamma nämnare hos de barn som blev svårt sjuka och precis som hos den vuxna befolkningen visade det sig att personer av manligt kön i högre utsträckning behövde intensivvård. I studien kunde man se att det var drygt 50 procent fler pojkar än flickor som drabbades av allvarlig covid-19.

Till skillnad från hur det ser ut bland vuxna patienter var det däremot de yngsta som drabbades hårdast. Allvarlig covid-19 var 53 procent vanligare i åldersgrupperna 2 till 5 år och 6 till 11 år jämfört med åldersgruppen 12 till 18 år.

Annons

Kroniska sjukdomar ökar risken

Barn med en eller fler underliggande kroniska sjukdomar var också överrepresenterade bland de svårt sjuka. Nästan en tredjedel av de covidsmittade barnen – 29,2 procent – led även av kroniska sjukdomar. Huruvida vissa specifika sjukdomar ökade risken för svår covid-19 mer än andra kunde undersökningen dessvärre inte fastställa, då informationen inte gick att ta fram i registret som användes i kartläggningen.


Kroniskt sjuka barn ska klassas som riskgrupp

Det står i alla fall klart att barn med kroniska sjukdomar kommer att betraktas som en riskgrupp med förtur om och när man börjar vaccinera barn mot covid-19, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och docent i global hälsa vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

– Även om studien inte kunde visa vilka underliggande sjukdomar som ökade risken så ökar studien kunskapen ytterligare kring att underliggande sjukdomar är en tydlig riskfaktor, säger han.


Foto: TT

Annons